tirsdag 6. april 2021

Lang lysende elv av Liz Moore

Liz Moore underviser i kreativ skriving ved et universitet i Philadelphia. Dette er hennes fjerde roman, og den har blitt mottatt med jubel i hjemlandet, så pass høy jubel, at den skal utgis i 19 land. Norge er ett av dem, heldige oss! Vi kjørte fra Bergen til Snåsa ved inngangen til påsken, og med oss i bilen hadde vi denne lydboken. Turen ble forkortet med mange timer siden vi begge lyttet til denne, men noen spennende thriller syntes ikke vi dette var.

Forlaget om handlingen:
Mickey Fitzpatrick har patruljert 24. distrikt i Philadelphia i flere år, og er på fornavn med de prostituerte og narkomane i The Ave. Opioidkrisen herjer byen, og overdoseofrene blir stadig flere. 

Hver gang hun blir varslet om et nytt dødsfall, frykter hun at det er lillesøsteren, Kacey, som er død. De to har ikke vært på talefot på flere år, og kollegaene i politiet vet ikke om forbindelsen, men Mickey uroer seg konstant for søsteren sin.


Da Kacey forsvinner samtidig med at en rekke gateprostituerte blir funnet drept i distriktet, begynner Mickey på en stadig mer desperat jakt. En jakt som setter både jobben hennes og gutten hun er alenemor for, i fare, og som kaster lys over de to søstrenes barndom.

I begynnelsen av boken fortelles den vekselvis fra nåtid og fortid. Vi hører om Mickeys hverdag som alenemor og politibetjent, om hvordan hun i arbeidstiden alltid er på utkikk etter lillesøsteren som er narkoman. Hun har nylig flyttet fra huset hun kjøpte som 22 åring, og blir nervøs når en fremmed mann gjentatte ganger banker på døren, til hennes nye oppholdssted.

Når vi tas med tilbake i tid, hører vi om oppveksten hennes, sammen med søsteren. De bodde hos bestemoren, som ikke akkurat var grei med dem. De har fått høre at faren deres var død, og opplevde selv morens dødsfall. 

Vi er godt over halvveis i boken før jeg aner en svak tendens til nerve i historien. Min medlytter og jeg hadde hele tiden gjettet på koblinger mellom karakterene, og hva som kom til å skje videre, og vi fikk rett mange ganger. Vi var også enig om at Mickey Fitzpatric er verdens dummeste politikvinne, for hun tar usedvanlig mange tåpelige veivalg, både på jobb og privat.

Jeg gikk i gang med boken og forventet en rå, intens og overraskende psykologisk thriller, en sjeldent velformulert seriemorderthriller, men fikk noe helt annet. Dette er i mine øyne, en oppvekstskildring fra narkomiljøet i Philadelphia, hjerteskjærende ja, men boken fikk ikke min puls til å øke.

Hverdagsnett, Henningbokhylle og Bjørnebok har også skrevet om boken. Googler du, så finner du mange begeistrede avisanmeldelser, som får meg til å lure på om vi har lest samme bok, men sjekk dem gjerne ut!


Utgitt: 2021
Spilletid: 12:52
Sider: 524
Kilde: Lytte/leseeksemplar


14 kommentarer:

 1. Jeg stoppet litt før midten. Men etter anbefaling av deg (i et kommentarfelt et sted) å lese den ferdig som oppvekstroman og ikke spenningsroman har jeg bestemt meg for å lese den ferdig.
  Det er koselig å lytte på bok sammen med noen. Å kunne snakke om historien underveis :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh... nå er jeg spent på om mitt lille råd hjalp :) Har nettopp sett en supermoderne versjon av Ibsens Et dukkehjem. Jeg kvidde meg nesten til å se det, for moderniseringer av klassikere har jeg dårlig erfaring med. En venninne sa før vi gikk inn: Glem Ibsen, bare se stykket, og jett om jeg fikk en fin opplevelse.
   Frode og jeg lytter godt sammen, med blikk og nikk og samstemte utrop gikk påskens langkjøretur som en lek :)

   Slett
  2. Man må jo lytte på erfarne folk ... som deg :)
   Og smart venninne :) Kult at stykket ble en bra opplevelse.
   Som jeg savner teater/kino/konserter ...

   Slett
 2. Jeg kommer ikke til å lese meg opp på hva alle dere har lest siste måned, men nøyer meg med å registrere - mange bøker! Ikke akkurat en bombe. Når det er sagt, så hadde jeg store planer om å anskaffe meg denne boka. Nå er jeg jammen ikke sikker i det hele tatt. Jeg kunne trenge en saftig thriller etter sci-fi'en jeg nettopp har lest, men ser at jeg må se meg rundt etter en annen bok til formålet.
  Nuh er det dags for å lese seg opp på blogger :-)
  Håper påsken var fin. Her var den stille og rolig. Uten verken ski eller brett under beina. Hjemmepåske er undervurdert!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er flink å koble av, av og til, det må være greit uten at du føler at du må "ta igjen det tapte" :) Godt å nyte hjemmepåske av og til, vi gjorde det i fjor, men ikke i år. Vil du lese en spennende bok så gå for Heksejakt, den hadde driv den!

   Slett
  2. Jeg har etter mange år omsider lært å ikke presse meg selv, heller ikke etter jeg står opp fra de døde. Da blir pausepustene enda lengre. Erfaring kan være greit innimellom ;-)
   Heksejakt! Jeg skal se etter den! Halvspennende holder ikke akkurat nå. Er i gang med flere bøker, men så etterhvert så skal jeg samle opp feriebøker. Der blir nok Heksejakt med ja. Takk for tips. Den hadde gått meg hus forbi.

   Slett
  3. Heksejakt er skikkelig spennende Marianne. Jeg leste den også i påska og du finner innlegg på bloggen min, hvis du vil.:)

   Slett
  4. Sjekket! Jeg er overbevist :-)

   Slett
 3. Jeg likte nå boka jeg. Tar å linker deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Fant din omtale nå, har fixet det. Ja, så nå at du likte boken mye bedre enn meg, men sånt er jo gøy da :)

   Slett
  2. Takk for link. Vi kan ikke være enig om all krim. Hva noe med story som traff meg

   Slett

 4. Har denne på vent og tenker at den kan vente en stund til. Usikker på om jeg vil lese den. Har mye krim liggende på vent, men tre her noe annet enn krim og helmørke greier også. Greit å vite at denne faller igjennom som krim og bare er mørk.
  Veldig dumt at forlag setter merkelapper sim gif feil forventninger .

  SvarSlett
  Svar
  1. Sorry ordleif .. blir fort sånn med mobitasting ... skulle står trenger( ikke Tre hen), og som gir ( ikke sim gif)

   Slett
  2. Nå vet du i alle fall hva du går til, så blir du ikke skuffet. Den har som sagt mye bra ved seg, men ikke det som kommer frem i blurbene. Tror ikke forlaget tjener på å hype boken til det ugjenkjennelige :)

   Slett