onsdag 26. mai 2021

Sommer av Ali Smith

Sommer er det avsluttende bindet i Ali Smiths romankvartett, som har fått navn etter årstidene. Vinter, Høst og Vår har jeg lest, og jeg hadde god grunn til å glede meg til Sommer. Smiths skråblikk på livet i Storbritannia, fylte meg igjen med gjenkjennelse og godt humør.

Forlaget om handlingen:
Det er februar 2020, og verden er i trøbbel. I Australia herjer voldsomme branner, i Kina har et mystisk virus blitt oppdaget, og i Brighton i England har seksten år gamle Sacha sine egne problemer. Den kverulerende og kyniske lillebroren, Robert, er et problem i seg selv. Foreldrene deres har også problemer, faren har for eksempel flyttet vegg i vegg sammen med sin unge kjæreste. Og alt dette foregår mens det virkelige sammenbruddet enda ikke har begynt.


Forlag: Oktober
Utgitt: 2020/på norsk 2021
Sider: 339
Kilde: LeseeksemplarSommer er IKKE en koronaroman, bare så det er sagt. I åpningsscenene sitter Sacha og skriver stil, mens moren Grace henger over skulderen hennes, og maser om kildehenvisninger. På denne måten gjør Hannah Arendt sin første opptreden i historien, noe som legger føringer for min videre lesning.

I denne romanen møter du igjen flere av karakterene fra de forrige bøkene i serien, men bøkene kan fint leses uavhengig av de andre. Romanen har mange handlingstråder, som etter hvert bygger opp til den felles historien. Klodens undergang er noe Sacha er opptatt av, og alle problemene hun ser tårnet opp angående dette, betyr mye mer for henne, enn at moren viser tydelige tegn til å begynne å surre. 

Ali Smith går ikke dypt inn i en tematikk, men vi sveiper innom overgangsalder, religion, SoMe, rasisme, politikk og ikke minst internerte hjemløse. Boken er bygget opp på en sånn måte, at flere ting hører vi litt om i begynnelsen, før det dukker opp igjen senere. 

       Jo lenger Sacha lever, jo mer utilregnelig innser hun at den er, arten hun tilhører. 
       Hun svarer på meldingen fra Mel.
       Hjerte-emoji. Kyss-emoji. Boksehanske-emoji. PANG-emoji. Ridder i skinnende rustning-emoji. Muskuløs arm-emoji. Hjerte-emoji.
      Hun kommer ikke på noen antirasistisk emoji. 
      Det fins sikkert massevis av rasistiske emojier, men ikke noe opplagt man kan sende til en som har vært utsatt for rasisme. 
      Hvorfor det?

Ali Smith leker med ord i denne romanen, "unettet" for eksempel, er noe som ikke har vært på internett. Eller en "formye" som er en formue, som er alt for mye. Romanen er i det hele tatt litt mer "leken" i forhold til de andre romanene i serien, kanskje preget av tittelen som var gitt på forhånd?

Går det an å være i utakt med tiden, eller å være noen andre? Handlingen tar oss med tett på menneskene som skildres, hvor samtiden og det tidløse blir belyst som to motpoler som hører sammen. 

Den litt fragmenterte handlingen fungerer godt, jeg blir fort fengslet av en ny handlingstråd, og leste fornøyd videre, hver gang jeg fant sammenhenger. Sommer ble en slukebok for min del, Ali Smith er som alltid en røst å lytte til, enten hennes karakterer uttaler seg om politikk, kunst eller motstandsarbeid.

Ali Smith imponerte stort, med denne avsluttende boken i sesongkvartetten. Romanen er velskrevet og innsiktsfull til tusen, samtidig som den tankefulle måten historien fortelles på, holder leseren fanget.
- Anbefales!

På bloggen Beathes bibliotek finner du en flott omtale, les gjerne den ☺

9 kommentarer:

 1. Denne serien høres egentlig fin ut, men har ikke fått den med meg. ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er veldig fin, det er bare til å hive seg rundt :)

   Slett
 2. Så bra at Sommer var like gode som de andre årstidbøkene til Smith. Lenge hatt lyst til å lese dem - fristet av dine omtaler - og nå er det på tide.
  Håper du har en super onsdagskveld :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, til tross for store forventninger ble jeg ikke skuffet. Les kvartetten i rekkefølge, og se hvilke karakterer du kjenner igjen. Onsdagen er fin, sommeren kom til Bergen i dag, så jeg har etter en lang fjelltur i formiddag, sittet og grillet meg på terrassen i hele kveld.
   Flott at du ikke gir opp med kommentarforsøkene dine, håper det ikke er like vanskelig hver gang :)

   Slett
 3. Har lest en i denne serien (mulig jeg avbrøt og leverte tilbake til bib, husker ikke) og vi matchet ikke, jeg ble skuffet. Det fenget ikke meg. Kanskje er det stilen hennes, den du liker, med fragmenter, at den farer over for mye uten å gå i dybden, som ikke passer meg helt.
  Vurderte å lese Sommer likevel, fordi den var dagsaktuell med koronasituasjonen i Storbrittania, men tror jeg står over. Inntil videre i alle fall.
  Ha en fin dag/kveld:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg fryder meg over at du tenker at jeg liker bøker som er fragmentert, det betyr at jeg har jobbet masse med det, og er i havn. Alle bøkene i denne serien er på en måte dagsaktuelle, men denne siste spesielt.
   Det er nok av bøker å ta av, og vi trenger heldigvis ikke lese alt. Ha en kjempefin torsdag Anita, her i Bergen våknet vi til skyfri himmel, vindstille og nok varmegrader (og i ettermiddag skal jeg av sted å lytte til Janne Stigen Drangsholt!)

   Slett
  2. Hehe, jeg mente denne boka spesielt, siden du selv skrev det. Vet ikke om du liker fragmenterte bøker generelt.. Jeg kan også like det, men det kommer an på, det er vel helheten av en bok. Vanskelig å si hva man ikke liker alltid. Og ja, heldigvis, nok av bøker å ta av:) Mer enn nok..
   Takk, det samme til deg Tine. Sommerlig i Trøndelag nå, men det begynner det også å bli her på Lillehammer. Kom litt før 13.00 i dag og har vært på fire arrangementer. Er egentlig for trøtt til å skrive noe derfra i kveld, men kanskje skal jeg ta noen ord på bloggen.
   Håper Drangsholt var bra. Hun kommer hit i morgen.

   Slett
  3. Snille deg som tar deg tid/ork til meg :) Du kan glede deg til Drangsholt, hun og Therese G. Eide gjorde et forrykende show med prat (masse og fort) og simultan-tegning :) Nyt helgen i Lillehammer!

   Slett
  4. Hehe, klart det.:) Liker at vi har små blogg-samtaler om bøker på hverandres blogger:)
   Takk, så gøy! Therese Eide skal også delta på et arrangement om pandemi-litteratur i kveld. Det skal jeg også få med meg:)

   Slett