søndag 23. mai 2021

Dikt - Landskap i eksil av Bertolt Brecht

Smakebiten denne søndagen er dikt fra et verdenskjent navn. Hvis noen av dere svenske bokbloggere leser dikt, er jeg sikker på at dere er hjertelig velkommen i Anitas diktlesesirkel. Denne boken vant jeg for min deltakelse i Anitas diktlesesirkel i fjor, jeg har hatt den fremme flere ganger, men nå har jeg fordypet meg i den, som mitt bidrag til årets lesesirkel i mai, hvor utfordringen var å finne dikt fra egen hylle. 

Forlaget om diktsamlingen:
Bertolt Brechts lyrikk er preget av en usedvanlig bredde. Han skrev alt fra enkle barnedikt til kinesisk inspirerte kortdikt og modernistiske dikt. 

Legg så til parodier, elegier, politiske pamfletter, poesi på heksameter og sonetter, så får man en anelse om variasjonsrikdommen. Så vel klassiske myter som politiske hendelser blir underlagt poetens skarpe penn i dikt som fremdeles taler direkte til leseren.

Utvalget inkluderer sonetter om emigrasjon og erotikk, diktsuiter som «Lesebok for byfolk», samt betraktninger fra og om eksil- og flyktningtilværelsen i så vel Hollywood som Øst-Tyskland. Selv uten sin rike dramatikk-produksjon ville Brecht fremstå som en av århundrets største poeter.


Eugen Berthold Friedrich Brecht (1898-1956) var frem til 1935 tysk statsborger. Da ble han som tydelig kritiker av Nazi-Tysklands regime, fratatt sitt statsborgerskap. Han bodde mange år i eksil i flere europeiske land og USA, men de siste ni årene av sitt liv tilbrakte han i det sovjetstyrte Øst-Berlin, hvor han drev Berliner Ensemble. 

Jeg har ikke tidligere lest diktene hans, men kjenner ham fra hans Tolvskillingsopera og ikke minst Mor Courage, som jeg så på DnS. Når det gjelder dikt, så hadde han en temmelig stor produksjon med over 2000 dikt. Boken som jeg har kost meg med starter med et 30 sider langt forord som skildrer Bertholt Brechts liv og diktning i eksil. Det er tankevekkende, lærerikt og underholdende å lese om dikterens turbulente og dramatiske liv, under forskjellige regimer. 

Da jeg endelig tok frem Landskap i eksil for å lese den, ble jeg, om ikke overrasket, så lettet over at diktene var så forståelige. Diktene presenteres kronologisk, etter når de er skrevet, og inndelingen viser også hvor de er skrevet. 

Boken kan nesten leses som en biografi, for selv om disse tekstene varierer fra sanger, barnedikt, brev, sonetter og "vanlige dikt" så skriver Brecht som oftest om det som foregår i hans liv. Det er ikke tvil om at verdenskrigene har påvirket den politisk bevisste Brecht, som under den første verdenskrigen var mobilisert som sanitetssoldat.
Før krigen var omme var han i gang med det han virkelig brant for, diktning og teater, og ga ut sitt første stykke i 1918. 

Landskap i eksil starter sånn, med Tyskland, du blonde, bleke:

Tyskland, du blonde bleke
med ville skyer og fredfylt panne!
Hva har skjedd i dine lydløse himler?
Du er nå blitt Europas åtselhøl.

Gribber over deg!
Dyr flenger opp din friske kropp
døende skitner deg til med dritten sin
og saftene deres
vanner markene dine. Markene! 


Til tross for alvoret i mange av diktene hans, byr blant annet Orges sang på litt humor, det begynner sånn:

Det beste stedet denne kloden gav
er ingen gressbenk ved foreldras grav,

er verken skriftestol, en hores arm
selv ingen fitte, bløt og varm.

Orge sa: Nei, klodens beste plass
det er for meg til evig tid en dass.

Det er et fredfylt sted, jeg lengter dit
med stjerner over, under er det drit.


Brecht skriver mye om kunstneres kår, om teaterkunsten og litteraturen. Vi får høre om Litteraturbyrået og om Kunstkommisjonen og Kunstakademiet. Det siste verset i Ikke slik ment fra 1953 lyder sånn: 

Ikke for å omfavne ham, men
for å slå flasken ut av den skitne hånden hans
krevde vi frihet for albuen.
Selv i de trangeste panner
hvor freden bor
er kunsten mer velkommen enn den kunstvennen
som også er krigskunstens venn.


Diktene er gjendiktet til norsk av Johan Grip. Hvordan en gjendikter forholder seg, for å beholde budskapet og følelsen i dikt som er skrevet på andre språk, er for meg en gåte, men så vidt mitt utrente dikthjerte kan forstå, så har han gjort en glimrende jobb med Landskap i eksil. Det var veldig kjekt å bli kjent med en dikter som så ofte blir referert til i andre bøker jeg leser. Er du, som meg, litt pysete når det gjelder diktlesning, så kan du trygt sette deg ned med Landskap i eksil

Tusen takk for premien Anita, det var veldig kjekt å bli kjent med Bertolt Brecht, og en sann fornøyelse å jobbe med mitt bidrag til diktlesesirkelen i mai.

Forlag: Kolon
Utgitt: 2000/på norsk 2017
Sider: 369
Kilde: Premie

18 kommentarer:

  1. Tack för smakbitarna. Jag läste mycket poesi för många år sedan, men Brecht tror jag aldrig jag läste. Tänker ibland att jag borde återvända till poesin någon gång.

    SvarSlett
  2. Jeg har sett utrolig mange Bertol Brecht stykker på teater, han var utrolig populær på 70-80 tallet. Men har faktisk ikke lest poesibøker av han. Ha en fin søndag ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har også bare et teater-forhold til ham, men etter å ha lest denne, skjønner jeg at han har en ganske fornøyelig poesi-stil :)
      Fin søndag til deg også Ingun!

      Slett
  3. Jag har aldrig läst Brechts poesi men gillar verkligen pjäserna. Tack för smakebiten!

    SvarSlett
  4. Läste en del poesi förut och skrev, men nu blir det inte av. Brechts poesi har jag nog inte läst så trevligt med smakbitar.

    SvarSlett
  5. Over 2000 dikt er enormt mye! Jeg har ikke lest noe av ham selv om jeg leser en god del dikt. Men jeg skal skrive ned navnet så jeg husker å ta en titt på han :-)
    Ha en riktig fin søndag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tipper den godeste Bertholt ville smilt i skjegget, når han hører at unge damer av i dag vil ta en titt på ham :)
      God søndag Astrid Terese!

      Slett
  6. Gjendiktet var ett väldigt bra ord. Används det bara om poesi? I så fall tror jag inte att det finns något motsvarande på svenska. Ska vara 'tolkad' i så fall.
    Jag visste inte att Brecht skrivit lyrik. Har länge tänkt att jag måste läsa Tolvskillingsoperan och Mor Courage, men än har jag inte kommit till skott.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ordet brukes som oftest om poesi, ellers bruker vel ordet gjenfortalt :)

      Slett
  7. Så godt å høre at du likte denne samlingen av Brecht, Tine:) Jeg likte også denne samlingen, som jeg leste i fjor en gang. Jeg synes også forordet var veldig informativt og interessant.
    Husker vi skulle sette opp "Det gode menneske i Sezhuan" da jeg gikk på folkehøgskole på 70-tallet, og jeg skulle spille hovedrollen, men av en eller annen grunn som jeg ikke husker ble det ikke noe av oppsetningen. Det var jo kjedelig.
    -Har vel sett noe av Brecht, men lenge siden, stykkene kommer jo opp med jevne mellomrom. Ønsket å se "Tolvskillingsoperaen" i Oslo i fjor, men alt ble jo nedsteng. Tror de setter opp noe igjen til høsten. Kan tenke meg å se Mor Courage også.

    Åh, som jeg gleder meg til teater igjen (uten munnbind)- I Trondheim har forestillinger gått en stund, men med begrensinger og munnbind-påbud. Makter ikke å sitte i en tett sal med munnbind så lenge.

    Ha en fin søndag:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette var dikt helt i min gate, perfekt premie :) Tenk at du kunne vært skuespiller, kanskje avlysningen gjorde at du fant helt andre ting å gjøre i livet ditt.
      Jeg har vært på flere teaterforestillinger i vår, her trenger vi ikke å ha munnbind på inne, bare til og fra setene våre. Håper det løsner nå, noen dager med regn gjør vel susen, for nå er det ingen ute :)

      Slett
    2. Så bra!
      Ja, jeg vurderte å gå den veien. Var aktiv i amatørteater siden ungdomsskolen. Men jeg slo fra meg teaterdrømmen da jeg ble mor. Fant ut at det var et yrke som egnet seg dårlig sammen med å være alenemor, med all kveldsjobbingen. Det var ikke det eneste jeg ønsket, men blant de to tingene jeg ønsket mest.
      Sånn er livet.. Valg.

      Ang teater og restriksjoner. Etter et stort utbrudd ved juletider, så har det vært ganske strenge tiltak her selv om smitten gikk kraftig ned. De hadde planer om å lette på ting forrige uke, men så kom det to store utbrudd igjen og så har vi det gående en stund til.
      Skit.

      Slett
    3. Jeg har i voksen alder tenkt at jeg ville likt amatørteater, men tenkte det ikke da jeg var ung. Barn skyver det meste vekk, så valget blir enkelt når de kommer :)
      Det går opp og ned her i Bergen også, akkurat nå er vi visst veldig "flinke", hvem skulle trodd etter den trengselen det var i byn på 17-mai :)

      Slett
  8. Hurra for Anitas diktlesesirkel! :)
    Jeg har lest "100 dikt av Brecht" i filler, men det er mange år siden nå. Nå står bøkene hans ulest i hyllene mine.
    Moro at du og Brecht fant tonen. Ha en strålende søndag videre, Tine

    SvarSlett
    Svar
    1. Så gøy å høre at dere allerede er godvenner :)

      Slett
  9. Brecht kan jag inte mycket om. har läst och sett en del av hans teater, men inga dikter alls. tack för smakebiten!

    SvarSlett
  10. Tack för smakbiten. Trevligt att bli tipsad om diktsamlingar.

    SvarSlett