lørdag 7. januar 2017

Knut Hamsuns samlede verker - nytt prosjekt i 2017

Etter å ha lest både om og noe av Knut Hamsun, har jeg blitt nysgjerrig på både mannen og forfatteren. I sommer besøkte vi Hamarøy, og Hamsunsenteret der, og siden da har jeg lekt med tanken på å fordype meg i hans forfatterskap.
I julegave fra mine svigerforeldre fikk jeg 17 kg bøker, som utgjør Hamsuns samlede verker, så nå slipper jeg å løpe til og fra biblioteket for å fordype meg i det han har skrevet.
Denne lenken legger jeg til høyre på bloggens forside, så interesserte lett kan følge med på fremdriften i prosjektet, og jeg håper selvfølgelig at mange vil komme med innspill og egne erfaringer underveis. Etter å ha vært fordypet i Marcel Proust det siste halve året, antar jeg at Knut Hamsun til sammenligning, kommer til å være mer lystig lesning 😊

Lenker til bloggomtaler av bøkene, etterhvert som jeg leser:

  1. Sult - 5
  2. Mysterier - 4
  3. Redaktør Lynge - 4
  4. Pan - 4
  5. På turnè - 5
  6. Markens grøde - 5
  7. Svermere - 5
  8. Under høststjernen - 5
  9. Konene ved vannposten - 3
  10. Victoria - 4
  11. Barn av tiden - 5
  12. På gjengrodde stier - 5
  13. I eventyrland - 4


En del av utstillingen på Hamsunsenteret i Hamarøy
Lenker til lest og gjort før og etter Hamsun prosjektet:
Hamsun samlede, står klar i bokhyllen min :)

17 kommentarer:

  1. Eg høyrte Sult for nokre år sidan, og det var ikkje så verst. Gler meg til å bli meir kjent med hans 17 kg bøker ;-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har allerede lest Sult, og kan røpe at jeg likte den veldig godt. Skal bli kjekt å ta fatt på de resterende 16,5 kiloene :)

      Slett
  2. Enda et spennende prosjekt, Tine! Kan tenke meg at Hamsun blir lystigere lesing enn Proust, der han i nyromantikken setter individet i høysetet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Proust setter seg selv på utsiden av samfunnet og psykoanalyserer seg selv, mens Hamsun sine jeg-personer heldigvis deltar i livet på godt og ondt. Skal bli kjekt å bli bedre kjent med ham :)

      Slett
  3. Litt av et prosjekt du skal i gang med samtidig som du leser Proust, det er slett ikke verst! Etter Selma sin bok fikk jeg lyst til å lese bøker av både Anna Munch og Knut Hamsun. Blir kjekt å følge med på prosjektet ditt!

    SvarSlett
    Svar
    1. Der minnet du meg på at jeg har glemt å begynne på bind 5 av Proust, full skjerpings i morgen tidlig! Veldig kjekt at du følger med på prosjektet, og gøy at du likte Aarø sin bok, den var helt fantastisk!

      Slett
  4. Oi... litt av et prosjekt i tillegg til Proust! Jeg blar og leser litt dann og vann i Freud's bok "Psykoanalyse" inspirert av André Bjerke.. Tunge ting.. så jeg tror jeg drøyer Hamsun "litt". Til over helga, kanskje? Jeg skal lese deg istedenfor, når du leser Hamsun, så kan jeg heller snylte litt på ervervet kunnskap :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hvis du våger å danne deg et bilde av Hamsun på mine ufaglærte grublerier så hver så god :) Alltid kjekt å vite at noen "der ute" bryr seg om hva jeg skriver.

      Slett
  5. Dette skal jeg følge med på. Jeg har som mål å lese tre norske klassikere i år (jeg vet det ikke er så mange, men et sted må man begynne). Utover at jeg har bestemt meg for å lese Hellemyrsfolket aner jeg ikke hvilke andre to det blir. Kanskje Hamsun er en god kandidat.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så gøy på høre! Det finnes masse flott litteratur, som det er lett å overse. Hellemyrsfolket er fantastisk lesning, jeg hørte lydbokversjonen som kan anbefales. Nå har jeg lest Sult og er 100 sider inn i Mysterier, det blir lett å lese hans samlede verker, for dette er glimrende lesning.

      Slett
  6. Må ønske deg lykke til med prosjektet! Selv har jeg et litt ... tja, anstrengt forhold til Hamsun. Er nok ingen stor fan. Markens Grøde likte jeg ganske godt, og Victoria var sånn midt på treet, men den modernistiske siden hans har jeg litt problemer med. Segelfoss by leste jeg som en del av pensum da jeg studerte norsk, og den ville jeg ikke ha fullført om det ikke var for at vi skulle jobbe videre med den. Og jeg fullfører alltid alle bøker jeg begynner på. ;-) Jeg vet jeg burde lese mer av han, men jeg klarer ikke å finne motivasjonen, og jeg vet jeg er litt rar som innrømmer åpent at jeg ikke fikser Hamsun, men det holder med noen romanutdrag her og der.
    Jaja, - det er vel bra vi er forskjellig. .-D Som sagt, lykke til med prosjektet. Kanskje du klarer å friste meg til å lese mer av han.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har begynt med begynnelsen og lest Sult og halve Mysterier. Er veldig fornøyd med hvor lett og medrivende det er å lese, og synes at hans forfatterskap startet veldig bra. Må sikkert stålsette meg for fortsettelsen, for han skrev jo i mange år og hadde nok sine faser :)
      Selv har jeg flere forfattere jeg har et anstrengt forhold til, heldigvis er vi forskjellige :)

      Slett
  7. Lykke til med prosjektet.
    Jeg har vært Hamsun-entusiast i mange år, og har lest mange av Hamsuns verker flere ganger. Det fine med den nye utgaven av Samlede verker er at mye som ikke har vært med i tidligere utgaver, nå er tatt med (ugdomsarbeider, sakprosa). Dessuten har Lars Frode Larsen lærerike etterord i alle bindene.
    Og i år (2017) er det 100 år siden "Markens grøde" ble utgitt. Hamsun fikk nobelprisen i litteratur (1920) for denne romanen.
    Det finnes utrolig mye sekundærlitteratur om Knut Hamsun og hans verker. Jeg har en god del, og har lest mesteparten.
    Er du med i Hamsun-Selskapet?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, så hyggelig å høre fra deg, nå følger jeg også deg på Bokelskere. Hamsun-selskapet har jeg ikke hørt om en gang, skal sjekke det ut. Er med i Amalie Skram-selskapet :)
      Enig med deg at de samlede verkene er mangfoldig og etterordene spennende å lese, gleder meg til å fortsette å lese Hamsun. Håper selvfølgelig å få lest litt sekundærlitteratur om ham, har litt, men vil gjerne ha mer. Tar gjerne imot tips!

      Slett
    2. Hei igjen,
      Ser at du leser Nye Hamsun Samlede (NHS, 2007-2009), og du har trolig tenkt å lese bøkene i den rekkefølgen de har i utgivelsen (bind 1-27). Ettersom alle romanene kommer først (t.o.m. bind 16), og du nå holder på med 1890-tallsromanene, vil jeg foreslå at du leser litt i bind 25, "På turné" (spesielt foredragene Norsk litteratur/Psykologisk litteratur/Motelitteratur). Hamsun sier en del om sitt litterære program her, og dessuten er det svært underholdende.

      De beste biografiene om Knut Hamsun, etter min mening:
      Sigrid Combüchen: Livsklättraren. En bok om KNUT HAMSUN (tror ikke den er utkommet på norsk).
      Robert Ferguson: GÅTEN KNUT HAMSUN (Ferguson lærte seg faktisk norsk for å kunne lese Hamsun på originalspråket!).

      Jeg synes ikke Ingar Sletten Kolloens tobinds biografi (Svermeren, Erobreren) er like bra.

      En veldig bra bok om forfatterskapet:
      "Den litterære Hamsun" (Ståle Dingstad (red.)), Fagbokforlaget, 2005 (ISBN 82-450-0108-2).

      Fra bokens bakside:
      "I Den litterære Hamsun har vi invitert noen av landets unge, ledende litteraturforskere med særlig interesse for Hamsun til å skrive om hver sin del av forfatterskapet. Til sammen dekker disse bidragene hele forfatterskapet. De gir et bilde av mangfoldet og det litterære spekteret i Hamsuns forfatterskap, både sjangermessig, stilistisk og tematisk."

      Slett
    3. Du har helt rett i at jeg leser i rekke følge, men ser poenget med å samtidig ta for meg litt av den andre litteraturen. Tusen takk for tips både om bind 25, som jeg har funnet frem nå, og Gåten Knut Hamsun.
      Hvis du leser mine små synsinger om de forskjellige bøkene, så "feel free" til å arrestere meg hvis jeg uttaler meg om noe som er totalt skivebom, jeg skjønner at du har mye kunnskap om Hamsun :)

      Slett
    4. Jeg kommer sikkert til å følge deg videre i prosjektet ditt, og kanskje til og med gjenlese noen av bøkene underveis.
      Det er alltid interessant å lese andres vurderinger av bøker man har lest selv og har en personlig opplevelse av og mening om. Det virker som du har god peiling på å skrive om bøker du har lest, så det blir nok til at jeg stikker innom av og til, sikkert med noen kommentarer.
      Knut Hamsun er ikke vanskelig tilgjengelig (kanskje litt gammeldags språk noen ganger (selv om det er modernisert i den nye utgaven (jfr. L. F. Larsens etterord i bind 1), men det er jo noe av sjarmen), så det blir nok hverken skivebom fra din side eller arrestasjon fra min.

      Forresten:
      Etterhvert som du leser, vil du se at flere av Hamsuns karakterer opptrer i flere "uavhengige" romaner (som ikke er trilogier eller dobbeltromaner), og at de samme stedene handlingene foregår også dukker opp flere ganger i forfatterskapet.

      Kanskje du har lest "Pan"(1894) tidligere? Hvis ikke (eller uansett) har du noe å glede deg til. Mange kaller den "mesterens mesterverk". Jeg har den ofte som ypperlig vårlektyre.

      Lykke til videre med prosjektet!

      Slett