søndag 29. januar 2017

Søndagstur på byfjellene ga seks nye hytter til samlingen

Naturen som kunstner
I dag sto jeg opp i otta, ikke for å få mest mulig ut av dagen, men for å være kommet opp på fjellet når dagen gryr. Har du forsøkt å gå tur i grålysningen, så vet du hvor magisk det er når det lysner.
Som vanlig nå etter nyttår har jeg sett meg ut noen hytter fra boken Byfjellene - mangfold og hytteliv, og lagt opp en tur for å finne noen nye til samlingen.

Ankerhytten en tidlig søndag morgen
Ankerbiten fra dampskipet Voorbode
Den første hytten ut var Ankerhytten. Jeg gikk opp fra Eidsvåg, og hadde første lille stopp i Grindarasten for å vurdere om jeg måtte bruke hodelykt eller ikke. Det var fremdeles temmelig mørkt, og siden jeg skulle ut på ukjente stier valgte jeg å bruke den. Ankerhytten ble påbegynt allerede i 1898, og fikk den gang navnet Fjeldly. 20 april 1944 eksploderte den hollandske damptråleren Voorbode, og en bit av ankeret fløy langt opp på fjellet. Biten ble båret opp til hytten og boltet fast i fjellet som et minnesmerke. Ulykken ansees som den verste enkeltkatastrofen som noensinne har rammet en norsk by.

Utsikten en av hyttene på Ravnehaugen
Etter besøket på Ankerhytten gikk jeg tilbake til Skiveien og fortsatte noen få hundre meter videre sørover før jeg svingte opp den veien vi kommer ned fra 7-fjellsturen. Herfra gikk det lett å følge kartet fra boken, og jeg fant hytten Utsikten ganske raskt. Hytten ble bygget i 1903 utpå et platå som gir den fin utsikt.

Breidablikk 
Eplehagen som ligger ved Breidablikk
Breidablikk ligger like i nærheten av Utsikten. Det ble først bygget en hytte på tomten i 1905, men den som står der nå, sto ferdig i 1926. Under krigen bodde det flere familier i perioder i hytten, og i oktober 1944 gikk det en luftverngranat gjennom taket på hytten, noe som må ha gjort de som benyttet den en smule skjelven. I dag fremstår hytten som godt vedlikeholdt, og de som eier den bruker den mye. Rundt hytten var det flott planert, med plen, murer og til og med en liten eplehage.

Torodd
Torodd er en hytte alle som går på tur fra Munkebotn. Hytten ble bygget i 1909 og er godt vedlikeholdt. Hytten er eid av en søskengjeng, hvorav en av dem er hytteformann på Vikinghytten.

Kåken
Varde ved Kåken
Det finnes mange merker etter okkupasjonen på byfjellene
Strekningen fra Torodd og til neste hytte Kåken var i dag preget av sterk vind, og jeg måtte holde meg fast enkelte ganger i vindkulene. Rett nord for Rundemanen ligger Kåken, som fremstår som ny siden den brant ned til grunnen i 2005, og er bygget opp igjen da. Opprinnelig er også denne hytten fra århundreskiftet. Okkupasjonsmakten overtok hytten i 1940, og etter litt om og menn kjøpte Bergen-Sandviken speidergruppe hytten i 1958. Det er fremdeles speiderne som eier og bruker hytten. Fra Rundemanen og bort til hytten er det godt merket med store varder, og det er lett å gå.

På vei bort til Nordmannshytten passerer vi dette flotte kunstverket
Dagens minste hytte Nordmannshytten
Den siste hytten jeg besøkte i dag var den lille Nordmannshytten. Her kom det røyk ut av pipen, så det ble den første av hyttene jeg har besøkt i dette prosjektet som faktisk var bebodd på det tidspunkt jeg ankom. Hytten er bare 15 kvadratmeter og ble bygget i 1906, bare 60 meter fra enden på Storediket.

Nå har jeg haket av tilsammen 20 av de 57 byfjellshyttene, som jeg har planer om å besøke i år. Følg gjerne med på trim- & kulturprosjektet 2017.

8 kommentarer:

 1. Oi! Litt av en tur :)
  Artig å se bilder fra omgivelser som er såpass ulikt det vi er vant til her. Ikke vanskelig å skjønne at utenlandske turister faller i staver over storslått og mangfoldig natur her til lands!

  SvarSlett
  Svar
  1. Byfjellene høres litt pinglete ut, men de byr på masse flotte opplevelser, og ofte følelsen av å være "ensom på vidda" :) Skal zoome litt ut ved neste turinnlegg, så dere kan se enda litt mer av omgivelsene i tillegg til hytten :)

   Slett
 2. Så smart å finne hytter å gå på tur etter :) Har gått en del der, kjente igjen de fleste. Jeg var på Ulskebjørnen i dag, og så da rett over på fjellet du vandret på :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Noen av hyttene har jeg sett på mange ganger, fra avstand, men aldri vært bort til. Godt å ha "noe å gå etter", det motiverer i alle fall meg til å komme meg ut :)

   Slett
 3. Kommer det røyk ut av pipen er kaffen klar :)

  SvarSlett
 4. Eplehagen og murene tilhørte hytten Ly. Eieren var gartner.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så spennende å høre, denne plassen var veldig fin :)

   Slett