søndag 8. januar 2017

Våkendalen - tur i kulturminneløypen på byfjellene

Vinteren i Bergen kan være vakker
I boken Byfjellene - mangfold og hytteliv kunne jeg lese om Kulturminneløypen og den eldgamle bosetningen i Våkendalen. Til tross for at jeg har gått opp Tarlebøveien mange ganger, har jeg ikke fulgt løypen som Skogselskapets kulturminnekomitè og dugnadsgjeng har fått i stand.

Se etter dette skiltet som orienterer om hvor stien går
Frode på Mikkelsbroen
Kjøleskap? Matlager? Sauely?
Løypen er godt merket og veldig lærerik
De har restaurert flere spennende kulturminner og anlagt en godt merket løype på 3 kilometer, som tar oss med flere hundre år tilbake i tiden.
Dalføret fra Svartediket til Tarlebøvatnet kalles Våkendalen, en dal godt skjermet fra Bergen, og temmelig utilgjengelig både nå og i middelalderen, da de første gårdsbrukene ble bygget her. I grendas storhetstid bodde det over 100 mennesker her, i denne trange dalen.

Bogstifossen med ruiner av en gammel steinbro
Ruinen av Hardbakka er fantastisk flott, spesielt sørveggen står helt bein
Se den flotte utsikten, med byen nedenfor og Løvstakken i bakgrunnen
Det var ikke smågårder som lå her oppe i fjellsiden
I 1528 overtok høvedsmannen på Bergenhus gårdene Tarlebø, Kobbeltveit, Hardbakka og Garmannslund fra eieren Nonneseter klostergods. Fra 1600-tallet ble bebyggelsen solgt til private eiere. På begynnelsen av 1900-tallet ble gårdene ekspropriert av Bergen kommune for å sikre byen rettigheter til drikkevann fra Svartediket.

Er du tidlig ute finner du plass til bilen på en gratis parkering ved Svartediket. Herfra går du innover langs vannet på Tarlebøveien helt til du møter på skiltet som har mye informasjon om Våkendalen og Kulturminneløypen.

Vår tur gikk videre opp til Eidsvåghytten forbi Rundemanen og Blåmanen, hvor vi hadde oss en liten avstikker i dag. Vi fikk øye på en steinbygning jeg ikke har undersøkt nærmere før. Det viste seg å være et mini galleri, med skilt utenfor og ekte kunst inni. Her var ingen dør, så galleriet er åpent for alle, både mennesker og dyr, vær og vind. Galleri Kronborg har fått sitt navn fra en gammel hytte som tidligere sto på stedet, og har siden 2009 huset kunstverket som ble installert av to kunstnere utdannet ved Bergen Kunsthøyskole.

Galleri Kronborg 200 meter sør for Rundemanen
Galleriet er bygget inni en uthult stein med støpt fasade
Eidsvåghytten eid av Eidsvåg IL siden årtusenskiftet
Brushytten oppført i 1931 nå eid og drevet av Skansens Bataljon
Etter å ha fotografert 2 av de 57 hyttene på byfjellene gikk returen via Skomakerdiket tilbake til bilen. Dette ble en flott rundtur på ca. 13 km, som tok sin tid i dag siden det var isete og glatt nesten hele veien.

1 kommentar: