onsdag 11. januar 2017

Sult av Knut Hamsun - første bok ut i årets litterære prosjekt!

Sult var Knut Hamsuns romandebut. To år før den ble utgitt i Norge, ble deler av romanen publisert anonymt i et dansk tidsskrift, noe som gjorde at han allerede før debuten sin ble omtalt som en av Nordens mest lovende yngre forfattere. Romanen regnes som selvbiografisk, noe som sier mye om hvordan Hamsun startet sitt forfatterliv. Bare et år etter bokens utgivelse var han økonomisk på fote igjen. Sult regnes som et sentralt verk innen den litterære modernismen og er en roman som fremdeles leses.

Vi befinner oss i Kristiania, i et tidsspenn på et år rundt 1890, hvor vi blir kjent med den navnløse forfatterspiren som forsøker å livnære seg, ved å skrive og selge små stykker til en lokal avis.
Han leier et lite, kaldt kvistværelse, men strever med å få betalt vertinnen, for ikke å snakke om å ha penger til mat, stearinlys, blyantstumper eller andre nødvendigheter.

Fattigdommen og fortvilelsen Hamsun skildrer i denne boken er helt vanvittig, samtidig som han får frem det unike i personligheten til hovedpersonen.
Siden inntektene uteblir, og inspirasjonen ofte forlater ham, har han ikke mye å leve av. Til tross for dette er han alltid klar for å hjelpe andre mennesker i nød. Han er dønn ærlig, og vil ikke nedlate seg til å ta imot almisser, men har et stort hjerte for andres armod.


Han spaserer bak en halvblind olding som han irriterer seg over og forakter, men til tross for at han ikke har noe til overs for den fattige stakkaren, pantsetter han sin egen vest for å gi mannen noen slanter. Selv om han selv etterhvert også både ser ut som og lukter som en uteligger, blir han indignert når pene mennesker ikke behandler ham med respekt.

Etterhvert har matmangel og kulde tært både på hans kropp men også hans personlighet vitner om slitet. Han er hissig og finner opp historier som han lurer mennesker med, han går inn i et sant delirium, er nervøs og har de særeste fantasier. Selv om han er svak og utmattet og i dagevis bare spiser høvelspon og små trepinner, så raser han rundt i byen på jakt etter en vei ut av uføret.

Dette er fantastisk lesning, intet mindre! Jeg er redd jeg har startet med hans beste roman, for hvordan kan det bli bedre enn dette her? Da jeg leste kunne jeg ikke for at jeg leitet litt etter de holdninger som hefter ved Hamsuns navn, men hovedpersonens forakt for fattige, uflidde mennesker var det eneste jeg festet meg ved.

Nyromantikken er en av flere strømninger i norsk litteratur, og Hamsun var påvirket av denne da han ga ut Sult i 1890. Her har man enkeltindividet i sentrum, og fokuserer mer på det mystiske, uforklarlige og irrasjonelle enn på religion og nasjonalisme.

Jeg er den lykkelige eier av Hamsuns samlede verker, og har satt meg fore å lese alle 27 bøkene i samlingen. Vil du titte innom prosjektet kan du klikke her!

14 kommentarer:

 1. Så morsomt at du fikk en så bra start på prosjektet ditt! Det er ikke mye jeg har lest av Hamsun, og det burde jeg selvfølgelig gjøre! Det gjelder for så vidt mange andre av de store norske forfatterne fra denne tida...
  Igjen: Så mange bøker og så lite tid!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja jeg ble nesten litt lettet over den myke starten. Nå drukner jeg i bøker fra langlisten og litt annet spennende, så det er ikke lett å holde fokus på det en har bestemt seg for :)

   Slett
 2. For et spennende prosjekt. Akkurat nå leser jeg litt om Hamsun, i "Hennes løgnaktig ytre", men jeg har ikke lest noen av hans verker dessverre. Et hull i allmenndannelsen om norsk litteratur der altså (et av flere). Den eneste Hamsun boken i min samling er skrevet av hans hustru, Marie, og det er "Regnbuen".

  Lykke til med Hamsun 2017, Tine :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Aarøs bok var en sterk bidragsyter til at jeg bestemte meg for å kjøpe Hamsuns samlede, så jeg vet du har en fin lesestund om dagene. Selv skal jeg bort på biblioteket og hente Anna Munchs To mennesker nå, er veldig spent på den. Kanskje jeg må notere meg Regnbuen på listen også :)

   Slett
  2. Den så flott ut den utgaven du la ut bilde av (var det på FB tro). Var den signert av forfatteren forresten? Mener jeg la merke til en signatur.

   Slett
  3. Noen har skrevet noe i boken, men det var nok ikke Anna Munch. Det var veldig gøy å få en sånn gave med seg hjem fra biblioteket.

   Slett
  4. Kanskje tidligere eier, ja gamle skatter er herlige! Jeg håper innholdet er like fascinerende.

   Slett
 3. For et prosjekt du har satt i gang med! :-) Fikk nesten litt lyst til å få tak i denne samlingen jeg også, kanskje jeg får ønske meg til 50....ehm jeg mener 30 årsdagen*host,hark* om noen uker? Mener jeg leste noe av Hamsun på videregående ellers har jeg ikke lest noe.

  Ser du skal hente Anna Munch på biblioteket, jeg har sjekket på antikvariat.net og har funnet noen der, har en tendens til å glemme at det finnes bibliotek. Spent på språket i bøkene hennes, er det blitt modernisert mon tro?

  Lykke til videre med prosjekt Hamsun :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har hentet Anna Munch sin bok, og vet du hva, den er eldgammel. Fra 1887 og med språk derefter :)
   Knut Hamsuns samlede er flotte bøker, og vel verdt tusenlappen jeg betalte for dem. Deilig å kunne lese bok etter bok, og slippe og løpe på biblioteket hele tiden.

   Slett
 4. Så flott at du har fått ein god start på prosjektet! Det er nokon år sidan eg høyrte "Sult", men det meste kom tilbake under lesing av anmeldelsen din. Ser fram til fleire godbiter!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt å høre at jeg har skissert et grovt omriss av romanen, sånn at du kjente deg igjen. Gleder meg til fortsettelsen!

   Slett
 5. Sult er er fantastisk bok, men faktisk setter jeg Pan og Mysterier høyere.
  Pan har jeg lest så mange ganger, skrevet oppgaver om på skolen og i studietiden. Mysterier, med Nagel i hans gule sko imponerte på en måte jeg ikke kan sette ord på nå. Sikkert 15 år siden jeg leste den. Det må jeg gjøre noe med.....

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er halvveis i Mysterier nå, og synes nok at den hadde flere "dødpartier" enn Sult. Er det gule sko han har? Jeg har fått det for meg at det er en gul dress, eller jakke :) Får følge bedre med når jeg leser videre...

   Slett
  2. Det er mulig jeg husker feil. Det var kanskje dress?

   Slett