tirsdag 10. januar 2017

En forblåst midtuketur på Vareggen

Etter en særdeles våt mandag, var det med spenning jeg ventet på at mørket skulle vike for lys i dag tidlig. Jeg hadde bestemt meg, at hvis det var en antydning til blå himmel der oppe, skulle jeg gå turen Hjortland - Vikinghytten - Rundemanen - Bergen. Vinden var kraftig, spesielt på Vareggen, men heldigvis lå det an til oppholdsvær.

Like før jeg er oppe ved Arnahytten stopper jeg opp ved utsiktsskiven som i 1948 ble satt opp til minne om doktor Henrik Krohn. Han var den fremste talsmannen for fjellsport i Arna, og ble hedret med dette rundskuet av kobber, som viser retningen til 24 fjelltopper og steder.

Henrik Krohns retningsviser 

Arnahytten er den grå litt kjedelige hytten som må passeres når vi åsabuer er på vei til Vikinghytten. Jeg har aldri reflektert over hva den heter, eller hvem som eier den, før jeg leste om den i boken Byfjellene  - mangfold og hytteliv. I dag stoppet jeg opp, og kikket inn vinduet, hvor rotet etter det pågående restaureringsarbeidet vitner om aktivitet.
Arna Turn - og idrettslag håper å få hytten ferdig i løpet av 2017, så kanskje vi vil se liv her til sommeren.

Arnahytten som fremdeles er på rehab
Like bortenfor ligger Vikinghytten, som er første mål for oss som går fra Hjortland eller Rolland og til byn. Det er Turn- og idrettsforeningen Viking som eier hytten, som ble satt opp i 1913. Materialer til hele byggeprosessen er båret opp på fjellet av medlemmene.
I årevis var det uakseptabelt å ankomme Vareggen uten en tung bør på ryggen.

Vikinghytten som ligger ca. 70 minutters gange fra parkeringen i Hjortland
Den tredje hytten jeg passerte i dag var Nordneshytten, opprinnelig oppført i 1914, med materialer fra en brakke brukt i forbindelse med byggingen av Rundemansveien, som var ferdigstilt et par år før. Hytten vi ser i dag er eid av Nordnes idrettslag. Den gamle hytten ble revet og den nye som ble bygget opp ble åpnet i 1971.

Nordneshytten
Hytte nummer fire på dagens tur ble Dyrhovda, også den oppført i 1913, så i disse årene på begynnelsen av 1900-tallet var det mye aktivitet på byfjellene. Hytten ble bygget som en familiehytte og har vært i privat eie hele tiden. Jevnlig restaurering har holdt hytten i god stand. På begynnelsen av 1970-tallet ble hytten restaurert med materialer fra ovarennet i Bergensbakken som var blitt revet noen år tidligere.

Dyrhovda
Bergensbakken ble bygget i 1936/37 og var i bruk til 1948. De fleste har nok passert denne bakken, som ligger på nordsiden av Rundemanen, på toppen av Tarlebødalen. I boken min kan jeg lese om et Bergen Kulturbyprosjekt i år 2000, hvor Julie Arntzen og Vestlandets kunstakademi beplantet ovarennet med 240 hvite rododendron, som blomstret da prosjektet ble åpnet i juni samme år.

Bergensbakken i Hyttelien
Etter jeg har passert Bergensbakken holder jeg stø kurs opp til Rundemanen og ned mot Brushytten. Herfra velger jeg en liten avstikker mot Bjørnebu og Revurtjern. Etter å ha fått i meg litt mat, og gjort et gjenopplivningsforsøk på mobilen som hadde slått seg av (ja, det var kaldt ute...) fortsatte jeg på stien og fikk med meg Plattingen. Jeg så først skiltet og lurte på hva dette kunne være for noe, og sannelig fikk jeg se akkurat det som sto på skiltet, en platting, midt inni skogen!

Bjørnebu som ligger en liten avstikker fra veien ned til Fløyen

Plattingen som du finner noen meter fra Revurtjern
Turen i dag var forblåst men det regnet heldigvis ikke. Bakken var ikke lett å gå på, enten var det blankskurt is, eller myr som var skikkelig vasstrukken. Bare fra Hjortland og opp til Vareggen var det bare fjellet dekket av en nesten usynlig hinne av is. Jeg hadde fjellet helt for meg selv i 3,5 time, bedre rekreasjon for tankeboksen skal en lete lenge etter.

Nå har jeg haket av tilsammen 9 av de 57 byfjellshyttene, som jeg har planer om å besøke i år. Følg gjerne med på trim- & kulturprosjektet 2017.


2 kommentarer:

  1. Tøffa! Jeg holdt meg innomhus hele dagen.. Trøster meg med at jeg nå skal 2 mndr til fjellheimen og ut hver dag, så får jeg ikke så dårlig samvittighet for alle innedagene sålangt i 2017. Virkelig heftig "fuktig" på vestlandet for tiden.. Ser ut som en fin tur, og et ambisiøst mål du har med 57 byfjellshytter for året. Lykke til videre!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg følte meg litt barsk i dag da jeg var helt alene på fjellet og måtte holde meg fast i ting for å ikke blåse overende. Så gøy at du skal på langtur da, det er bare til å sitte inne og lade batteriene :)

      Slett