lørdag 19. desember 2020

I eventyrland av Knut Hamsun

Endelig plukket jeg ned et nytt bind av Hamsuns samlede verker. Jeg ønsket meg hans samlede til jul i 2017, fikk den, og startet prosjektet med å lese alle hans utgivelser.
Det har vært smått med oppfølging av prosjektet i år, men I eventyrland fikk jeg i alle fall lest.

Fra bakpå boken:
I «I eventyrland» (1903) skildrer Hamsun reisen han i 1899 gjorde sammen med sin første hustru, Bergljot, over Kaukasus til Baku ved Det kaspiske hav. Boken kan leses som en reiseskildring. Førsteutgaven var imidlertid utstyrt med undertittelen «Opplevet og drømt i Kaukasien» - noe som indikerer at forfatteren hadde hentet sitt stoff både fra virkelige opplevelser og fra drømmer.

I eventyrland kom ut i 1903 og fortelles av et virkelig jeg, som nedskriver sine erindringer om hendelser som har utspilt seg over et relativt kort tidsrom og i en relativt nær fortid. 


Det er opp til leseren og vurdere den særegne blandingen av fakta og fiksjon, men det er vel egentlig ikke viktig hva som var selvopplevd og hva Hamsun fant på, i denne romanen. Jeg hadde glede av å lese boken, for her tar han oss med på en reise, inn i et land som byr på mange utfordringer. 

Knut Hamsun har mottatt et statsstipendium og legger, sammen med sin kone ut på en reise fra St. Petersburg til Baku. Han reagerer på russere som korser seg foran helgenbilder på togstasjonen, og ved Spasskij-porten observerer han de forbipasserende som alle tar av seg hatten, en seremoni som Tsar Aleksej påbød. 

Han skildrer levende hvordan de dekker de basale behovene for mat, varme og søvn, samtidig som vi hører om språk og kulturer. Vær og klima er det ikke så mye snakk om, men utsikten fra vognen eller togsetet, den forandrer seg hele tiden.

Vår kjære hovedperson legger opp til å være mye ute blant folk, så han kommer opp i mange episoder, både vanskelige og fine. Han kaller blant annet bestikkelsessystemet for lettvint og praktisk, til tross for at begivenhetene som skildrer dette fenomenet, ikke var spesielt positiv for de reisende. 

Det som er mest spennende å lære om er hvordan han reagerer på møte med fremmede kulturer. Han observerer en muhammedaner som utfører sitt bønnerituale på en togperrong, og teksten er spekket med antisemittistiske uttalelser. Han beundrer tartarene, og kosakkene, spesielt sistnevnte som han anser for å være urbeboere på steppene og flotte krigere.

Jeg liker måten Knut Hamsun skriver på, språket han bruker og i lys av hans historie, er det alltid spennende å lese ham inn i tekstene hans. Det var kjekt å være på reise, slik fiffen reiste i gamledager, så dette ble en fin leseopplevelse. 

11 kommentarer:

  1. Jeg fryder meg over å dine leseopplevelser etter å ha havnet på "klassiker kjøret".
    Selv har jeg forsøkt- og feilet flere ganger med Hamsun

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg så over listen min, og jeg har stort sett gitt romanene hans 4 og 5 prikker på terningen. Sult er jo vidunderlig, har du prøvd den? Jeg har slukt tre klassikere denne uken, hentet en bunke bøker, og tok de tynneste først :)

      Slett
    2. Lest Sult, Pan, Mysterier, August, Benoni, Rosa og Victoria. Og sikkert noen til. Sett han på teater og Mysterier som opera. Men å lese bøkene gir meg mindre enn jeg ønsker de skal. Jeg har nok for store forventninger. Victoria er nok den jeg er mest ambivalent til. Sult er nok den jeg liker best.
      Biblioteket er en fantastisk ting :)

      Slett
    3. Enig med deg, jeg elsker biblioteket, og også Bookbites som tilbyr lydbøker akkurat når jeg trenger det.
      Du er jo godt i gang med å lese Hamsun jo!
      Viktoria er en av bøkene jeg ble skuffet over, vet ikke hva jeg hadde forventet, men husker at jeg strakk meg til en 4`er :)

      Slett
    4. Så heldige vi er og bor i et land hvor vi kan låne det meste. Jeg har til enhver tid 30 bibliotekbøker hjemme ... Luksus!


      Viktoria tror jeg handlet mer om språk og stemning enn handling - og vi forvneter mer dypde fra Hamsun. Vakkert kan bli kjedelig :)

      Slett
  2. Spennende. Disse bøkene hans har jeg ikke lest. På gjengrodde stier er jo kjent (det er vel den siste han ga ut), men Eventyrland, mindre kjent. Spesielt sistnevnte ble jeg nysgjerrig på.
    Skal prøve å lese mer Hamsun i 2021 jeg også.Hadde jo ambisjoner om det etter å ha besøkt Hamsunsenteret på Hamarøy samt andre Hamsun-plasser i Valdres og Lom, men det kom liksom ikke skikkelig i gang.
    Har nå Sult her i alle fall. Den tar jeg i samme slengen som 1001-sirkelen.
    Victoria, Pan, Mysterier og Markens grøde har jeg lest. Ikke så mye å skryte av ift det omfattende forfatterskapet hans.
    Tror det blir litt "samlesing " mellom oss i 1001- sirkelen i 2021. så det på lista di.:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er magisk å være på Hamsun-plassene. Vi var alene på eiendommen hans i Lom, og nesten på Hamarøy og på museet i kommunen. Gøy at du vil lese mer av ham, og veldig gøy at vi har valgt oss noen av de samme bøkene for 1001-lesesirkelen :)

      Slett
    2. Svarte via feil konto og så forsvant den... igjen, kjedelig.
      Forkorta versjon: Ja, det er flott med Hamsunstedene. Har vært ved huset på Hamarøy også, men var stengt inne da jeg var der. Hamsunsenteret er flott.
      I Lom er det to steder, har vært på det oppe mot Valdresflya, men ikke i det nede i bygda.
      -
      Har laget 1001-liste, med mange alternativer. Skal prøve å lese det jeg har i hus først. Vi får de. I alle fall nok å velge i.:)

      Slett
    3. Det er det på Valdresflya jeg har vært på. Vi kjørte over fjellet der, og så plutselig skiltet, Frode hogger i bremsen, når fruen ved siden av hviner så fornøyd som det jeg gjorde da :)

      Slett
  3. Denne har jeg ikke lest, men har lest billedboka hvor det er mange bilder fra turen: https://kleppanrova.blogspot.com/2018/06/hamsuns-liv-i-bilder.html
    Jeg jobbet jo voldsomt med herr og fru Hamsun(til utstillingen jeg hadde )og ser jeg har 17 bøker til sammen lest om dem på bloggen.
    Jeg skal fylle opp 1001 list mi med flere Hamsun bøker ser jeg. Ha en fin søndag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er så bra at du nevner fru Hamsun, hun fortjener virkelig en plass i historien. Takk for lenke, skal sannelig få med meg denne boken neste gang jeg er på biblioteket :)

      Slett