torsdag 12. januar 2017

Slagside - ny sterk ungdomsroman fra Heidi Sævareid

Etter å ha lest Heidi Sævareids forrige roman, med like deler avsky og begeistring, var det med spent forventning jeg bestemte meg for å lese Slagside, som siste bok før jeg skulle nominere til Bokbloggerprisen.

Fra bakpå boken:
Vilde drar til Bristol for å ta et friår etter videregående. Hun forlater det hun har i Norge – inkludert kjæresten Markus. I Bristol beveger hun seg inn i miljøet rundt den brutale kampsporten Krav Maga, og treffer den underlige og manipulerende Fiona. Dette blir et bekjentskap som skal vise seg å være skjebnesvangert, og som fører Vilde inn i et hjørne hun ikke kommer seg ut av.

Forlag: Gyldendal
Sider: 272
Utgitt: 2016
Kilde: Biblioteket

Det er ikke til å stikke under en stol at suspention-temaet i forrige roman, gjorde sterkt inntrykk på meg, så når årets roman skulle handle om Krav Maga, var jeg mer enn skeptisk.

Vi blir kjent med Vilde, som er en mørk og ganske mollstemt jente. Hun interesserer seg for kampsport og fotografering, og jobber på Bar Chocolat, mens hun tilbringer friåret sitt i venninnens hybel i Bristol. Hennes innadvente personlighet gjør henne vanskelig å tolke for de rundt henne, så når hun møter Fiona, som er hennes rake motsetning, må de begge jobbe hardt for å bli kjent med hverandre.
Fiona er en dramaqueen og en kontrollfreak når det kommer til forhold og vennskap, og til tross for at hun utad virker åpen og oppriktig, sliter hun med tanker og følelser på en måte som gjør at hun oppfører seg temmelig uforutsigbart.

Jeg kunne dessuten tenke meg å bli forfatter! tilføyer hun. Hva er din lidenskap?
Lidenskap... gjentar jeg, det er ikke et ord som passer for meg, det er et energisk og overskuddspreget ord, et ord for glade mennesker med en fremtidsplan. 
Ja, eller interesse, modererer Fiona seg.

Hjemme i Norge er Markus, som er glad i å ferdes i skog og fjell. Han er veldig åpen med hvem han er og hva han står for, noe Vilde absolutt ikke er. De har ikke vært kjærester lenge, men han har oppmuntret henne til å gjennomføre dette året, og kommer på besøk til henne.

Det er en karakter i romanen som får stor plass, til tross for at hun ikke har en egen rolle. Minnene om Karoline er fremdeles vonde for Vilde, og hendelser rundt den tidligere venninnen er en av grunnene til at hun ville ha dette friåret. 

Så er det denne brutale kampsorten da, som jeg stålsatte meg for å lese om. Miljøet skildres på en fin måte, her finnes ansvarlige voksne og både treninger og kamper beskrives på en måte som får en til å sitte ytterst på stolen, men jeg fylles ikke med avsky. Krav Maga miljøet blir som et bakteppe som den egentlige historien utspilles fra, og gir en fin innfallsvinkel for å skildre Vildes heller voldelige natur. 

Slagside er velskrevet og realistisk roman som har flere fantastiske sekvenser. Jeg likte godt å lese om måten hun tilnærmet seg Krav Maga miljøet, og ikke minst episoden hvor hun brukte narkotika. Årsaken til at Vilde er som hun er, får jeg en forklaring på etterhvert som jeg leser, og det er en god følelse å kjenne at ting faller på plass.
Dette er en roman med et godt språk og mange overraskelser underveis. Har du lyst å lese en moderne roman, som skildrer mennesker i en sårbar og hudløs fase av livet, så vil jeg absolutt anbefale denne!  

Bokvrimmel og Kleppanrova har skrevet to flotte omtaler av boken!


7 kommentarer:

 1. Flott omtale, Tine. Jeg var jo veldig begeistret for Slipp hold, og stoler på du har rett i at denne også er god. Hvis ikke blir jeg egentlig litt overrasket :)

  Jeg rakk såvidt å begynne på Slipp hold i 2016, men studiene tok meg, så den ble dessverre aldri ferdiglest. Ergo ingen nominasjon til prisen fra meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg syntes Slagside var mye bedre enn Slipp hold, kanskje fordi sporten var mer "spiselig" men også fordi karakterene og deres tanker, følelser og handlinger var bedre skildret. Håper du får sjansen til å plukke den opp igjen :)

   Slett
  2. Bare velstand i Salgside da, med andre ord. Jeg gleder meg :)

   Slett
  3. Velstand mener jeg som i bra bok, ikke nødvendigvis velstand for karakterene ;)

   Slett
  4. Nei, velstanden er det nok bare leseren som opplever, ikke karakterene :)

   Slett
 2. Ja, var ikke denne flott? Den kom med på min nominasjonsliste til bokbl.prisen. Takk for link! Hun skal jeg holde et øye på,for det er virkelig nytt og spennende tematikk hun tar opp.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå ser jeg med stor forventning til hennes neste roman. Bøkene hennes ligger helt i grenseland mellom ungdom og voksenlitteratur, nesten synd det ikke er voksen, da hadde kanskje mange flere fått øynene opp for henne.

   Slett