søndag 22. mai 2016

Treskulpturer og annet gøy - søndagstur i Bergen sentrum

Når en legger søndagsturen til de sentrale deler av Bergen, er det ikke vanskelig å spotte gode objekter for kameralinsen. I dag skulle jeg oppsøke 4-5 utgaver av katte-streetart og samtidig svinge innom treskulpturene, som i år er utstilt langs Store Lungegårdsvann.

Bilen ble parkert på Bystasjonen, og første del av turen gikk opp Kalfaret mot gamle Hansa fabrikker, hvor en av kattene skulle ha tilhold. Denne katten fant jeg ikke, men jeg brukte mye tid på å studere de flotte villaene i denne delen av Bergen. Pleiestiftelsen for spedalske besøkte jeg også, til tross for alle de bøkene jeg har lest om lepra, om DC Danielsen som styrte stiftelsen og Dr. Gerhard Armauer Hansen som forsket her, har jeg ikke vært innom dette bygget som er på imponerende 1249 kvadratmeter.

Området rundt gamle Hansa fabrikker har for lengst blitt pusset opp til boligformål, og det er skikkelig fint her. Noe gatekunst av en katt fant jeg ikke, men la turen videre mot Store Lungegårdsvann hvor jeg ville se årets utstilling av treskulpturer.


Utstillingen har vært plassert på forskjellige steder i Bergen, men her rundt vannet passet den veldig godt. Skulpturene ser skrøpelige ut, med sine tynne pinner, men de er solid skrudd sammen, og publikum er velkommen til å gå gjennom dem, og klatre på dem.

Disse var nesten litt magisk å se på
Stilig hva? Likte godt at de plasserte denne akkurat der, kanskje det ikke var tilfeldig?

Når en følger turstien langs vannet kommer en forbi et flott krigsminnesmerke. I oktober 1944 ble en Lancaster ND 332 skutt ned her hvor minnesmerket sto. Det var en australsk skvadron og hele besetningen på seks ble drept. Det får meg til å undres over hvor mange fly tyskerne greide å skyte ned over Bergen...

Denne kulen treffer du på på runden rundt Store Lungegårdsvann

Det er ufattelig at det har blitt skutt ned fly over denne fredelige byen

En flott badenymfe ved pilarene til broen
Nygårdsparken
Kaffebrenneriet har en god atmosfære og utstrakt urtedyrking utenfor
Endelig har Bergen fått bysykler, her utenfor Cornerteateret. Så dem flere steder på runden min i dag
Vel, vel... min tur videre mot Møhlenpris gikk fredelig for seg. Nygårdspaken er ryddet for narkomane, og fremsto i dag som en nydelig, om enn noe våt perle. Jeg fortsatte opp på høyden på Menneskerettighetenes plass, alltid et fint sted å besøke, med en av mine favoritter innen gatekunst på veggen.

Kunstverk på Møhlenpris signert Vest
Musèhagen ligger rett ved siden av, og her er det alltid lurt å ta seg tid. Til tross for regnet var blomstringen nydelig, og jeg fikk også tatt et bilde av Armauer Hansen, som var en av grunnleggerne av Naturhistorisk museum, som ligger her.
Streetart var ikke det jeg hadde i tankene inne i hagen, men da jeg kom hjem leste jeg at nettopp her har det kommet opp et skikkelig kult kunstverk, så turen må gå tilbake hit med det første! Bergen har et blomstrende gatekunstmiljø, og mange flotte sider på fb en kan følge. Her er den i Musèhagen:
https://www.facebook.com/AFKstreetart/

Herfra gikk jeg bort til Johannes kirken og ned "Spansketrappen", denne trappen som etter å ha vært en skam i mange år, nå fremstår som et vakkert kunstverk, men flotte fliser, blomster og vannkunst.

Turen min tilbake til bilen skulle gå gjennom Kong Oscarsgate og Marken, for her skulle disse kattene jeg var på jakt etter være. Jeg så ikke noe til dem, bortsett fra den store jeg tok bilde av i går.

Byste av Armauer Hansen i Musèhagen 
Fontene i Musèhagen
På vei fra Møhlenpris
Ved Menneskerettighetsplassen
Dette verkret av Yatzy hadde jeg ikke sett før - på høyden
Fontene med fart i på toppen av Spansketrappen
Den nydelige trappen
Ingen ungdom som styrte Beffen i dag heller...

1 kommentar:

  1. For en flott søndag du har hatt! Vi hadde strålende sol og nesten sommervarme i går, så på tross av en heftig vårforkjølelse fikk jeg meg en liten søndagstur jeg også. Når det gjelder boken jeg ga smakebit av i går, så er det ikke "Da gud var en kanin", så "A year of Marvellous ways" bør du absolutt føre opp på leselista :)

    SvarSlett