søndag 22. mai 2016

Den japanske elskeren av Isabel Allende

Isabel Allende har skapt seg et velkjent navn som forfatter, men skulle jeg nevnt noen av hennes titler hadde jeg ikke kommet lengre enn Åndenes hus. I en alder av 74 skriver hun fremdeles romaner, og Den japanske elskeren, som kom ut i fjor, er den siste i rekken.

Forlaget om handlingen:
Unge Alma Belasco blir i 1939 sendt fra et Polen i nazismens skygge til sin velstående onkel og tante i San Francisco. Her treffer hun Ichimei, den stillferdige sønnen til familiens japanske gartner. Uten at noen omkring dem merker det, gryr en øm kjærlighet mellom Alma og Ichimei, men etter japanernes angrep på Pearl Harbor blir de to brutalt revet fra hverandre.
Flere tiår senere, da Almas lange og begivenhetsrike liv går mot slutten, blir pleieren Irina kjent med den eldre kvinnen og barnebarnet hennes, Seth. Sammen finner Irina og Seth en rekke mystiske gaver og brev som er blitt sendt til Alma i årenes løp.
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2015/på norsk 2016
Sider: 345
Kilde: Leseeksemplar

Romanen er ikke bare en nydelig kjærlighetshistorie, men også en flott skildring av livet til japanerne i USA i tiden rundt andre verdenskrig. Skjebnen til de amerikanske japanerne er et spennende kapittel i krigshistorien, som jeg så vidt har vært innom tidligere. Etter å ha lest denne romanen, frister det å forfølge tema enda litt.

Det japanske keiserrikets overraskelsesangrep på Pearl Harbor i desember 1941 ødela atten skip fra den amerikanske marinen, kostet to tusen fem hundre mennesker livet mens tusen ble såret, noe som førte til at nordamerikanernes isolasjonistiske innstilling ble snudd på under tjuefire timer. President Roosevelt erklærte Japan krig, og bare noen dager senere erklærte Hitler og Mussolini, som far allierte med Den oppstigende sols rike, krig mot USA.

Vi møter to sterke kvinner i denne beretningen, to kvinner som ved starten av livet fikk utdelt dårlige kort. Heldigvis møter de mennesker som tar seg av dem, og livene deres tar en annen og mer positiv vending. Romanen er skrevet i nåtid og er noenlunde kronologisk, så handlingen er lett å følge med på. I tilbakeblikk og via brevene som er datert på forskjellige tider utfylles bakgrunnshistorien som inneholder troverdige tidsbilder, og ikke minst en kjærlighetshistorie i lys av datidens propaganda og bakvaskelser.

Når vi beveger oss bort fra krigsårene, bærer romanen mer preg av hendelsene i Almas liv. Forfatteren har en litt gåtefull stil, og holder hele tiden tilbake informasjon om karakterene sine, slik at den nerven som finnes, blir holdt ved like. Allende bruker et pent språk, som passer til karakterenes stand og tiden historien er satt i. Intrigene i romanen har noe litt "oppkonstruert" ved seg, men hun greier å holde på min oppmerksomhet boken ut.

Har du lest noe annet av Isabel Allende, og hva er din favoritt?

11 kommentarer:

 1. Hun kom som en vind med Åndenes hus og etter det har jeg ikke klart å like noen av hennes bøker som jeg har påbegynt bortestt fra denne. Her er min omtale av boka:http://kleppanrova.blogspot.no/2016/05/allende-isabel-den-japanske-elskeren_10.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Har samme erfaring som deg, selv om jeg må innrømme at jeg ikke har begynt på så mange av de senere bøkene hennes, har liksom bare glemt henne. Den forrige har jeg i hyllen, men ikke lest, når jeg leste et sted at Den japanske elskeren er den beste boken siden Åndenes hus, da måtte jeg til pers. Takk for lenke til omtalen din :)

   Slett
 2. Jeg skal vente med denne, siden jeg har flere av hennes romaner ulest i hylla. Jeg var stor fan av henne før i tiden, med Åndenes hus, Kjærlighet og skygge som de beste- og så kom bøkene om Aurora og Lykkens datter og de der, og da falt jeg litt av.. Skal lese Øya under havet og Amandas gåte før jeg leser denne. Ha en fin søndag.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Her i huset er det ingen køordning når det gjelder hva jeg skal lese. Jeg lar meg friste og lede, og når innfallet sier så, så leser jeg gjerne bøker i omstokket rekkefølge. (Ikke om de er i serie selvfølgelig...) Gled deg, denne var veldig god, og en av de beste på lenge har jeg hørt.

   Slett
  2. Ikke her heller, hvis bøkene er i hus, men jeg har ikke skaffet meg denne boka og har et mål om å få lest unna en del av de som står ulest i mine hyller, før jeg skaffer meg nye. Ikke lett, men jeg jobber kontinuerlig med saken. (jeg får ikke unna så mange bøker som deg pr mnd Tine;) )

   Slett
  3. Jeg skjønner godt at du vil lese det du har i hus, sånn ville jeg også prioritert :) Jeg håper på å bli bitt av jogge-basillen sånn at jeg ikke har tid til å lese så mye :)

   Slett
 3. Denne boka gleder jeg meg til å lese - snart! Jeg har lest mange bøker av Isabell Allende, og må bare si at hun er en forfatter som har gledet meg stort med menneskekunnskap og spennende kjærlighetshistorier. Er på hytta, men må nok ta meg en tur på biblioteket her en dag!

  SvarSlett
 4. Jeg har lest flere av bøkene hennes, men favoritten er uten tvil "Øya under havet" Nå skal det bemerkes at bøkene er lest/ hørt i veldig ulike faser av livet, så hvordan rangeringa av dem ville vært om de ble lest samtidig, er heller usikkert ;o)
  Denne var jeg litt i vil om jeg skulle prioritere, men nå ble jeg litt optimistisk! Takk for nok en fristende omtale.

  SvarSlett
 5. hei, så at du også hadde lest Den japanske elskeren som jeg nettopp er ferdig med https://bentebing.com/2016/06/08/den-japanske-elskeren/ - og jeg har nok samme oppfatning som deg. Hun skriver interessant om historien, men ellers er dette en forglemmelig bok. Den siste jeg leste før denne var Ines, jeg elsker deg! som jeg faktisk likte svært godt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt å høre fra deg, og at vi er enige om denne. Skulle ønske meg flere bøker om japanere i USA under 2. verdenskrig, men uten all "staffasjen" :)

   Slett
 6. Les David Guterson: Sneen på sedertrærne. Anbefales!

  SvarSlett