fredag 13. mai 2016

Ny bar i Norges eldste sammenhengende trehusrekke - i Bergen

Baren har et utpreget tog-tema og veldig god atmosfære
Nå begynner det å bli liv nede på Nøstet. Jeg har tidligere skrevet om Norges eldste trehusrekke, Nøstegaten 39-45, som ble fredet av Riksantikvaren i 2008. Husrekken har blitt restaurert og sto for et halvt år siden tilsynelatende ferdig. I tiden som har gått etter det, har arbeidet foregått bak den nydelige fasaden, og denne helgen åpnet baren som holder hus i de to husene på enden.

Sånn så det ut nede på Engen i lengre tid
Omsider var fasadene til husene ferdige, men det skulle gå lang tid før husene våknet til liv

Klippet fra Riksantikvarens side:
Nøstegaten 39-45 er erklært som automatisk fredet byggverk. Bygningene har unngått bybranner gjennom 400 år og kun blitt påført begrenset skade ved bombingen i 1944 på Nøstet. Antikvarisk dokumentasjon utført av Byantikvaren i mai 2007 i forbindelse med planer om riving, har bekreftet disse bygningenes høye alder.
Under panel og ombygginger finnes bevarte tømmerkjerner som forteller om gammel lafteteknikk og alderdommelig malingsbruk. Sammen med kartmateriale fra 1600-tallet og informasjon fra branntakster, grunnbøker, panteregister og bevarte fotografier framkommer disse fem eiendommenes kulturhistorie knyttet til byframveksten i Bergen. Dendrokronologi av tømmeret viser til dateringer fra 1601 og til 1621.

Tidlig ble Nøstebuktens strandsone byggeland for fiskehytter, nøst og hager med sin nærhet til havn og Vågen. Av de tre gateløpene: Kjellersmauet, Nøstegaten og Sydneskleiven, alle fra før 1650, har Nøstegatens bebyggelse nå fått en datering til 1621. Med dette økes Norges liste over automatisk fredete, stående bygninger fra før 1650, og Bergen har nå i Nøstegaten den eldste sammenhengende, bevarte rekken av trehus i norsk byhistorie.
Nå har de to første husene fått logo og stoler ute, så nå er det bare å nyte sommeren her!


Ytterveggene til neste hus er innervegger i baren - utrolig stilig!
Her er det lett å se at temaet tog går igjen

Da jeg besøkte den nyåpnede baren var det heldigvis for meg, ikke mange mennesker her, siden jeg ville ta noen bilder og pludre med damen som var på jobb. Hun kunne fortelle at de har brukt lang tid på å finne og velge ut "rekvisitter" til tog-temaet som denne baren har, og jeg kan skrive under på at det har blitt veldig fint. Når resten av rekken våkner til liv, er Nøstet igjen et område bergensere kan trives. Da jeg vokste opp og bodde i Fyllingsdalen, måtte vi passere Nøstet når vi kjørte hjem fra by`n. Her var det kaoset rundt fergekaien som rådet, samt husokkupasjon i Baneveien og utstrakt tagging på husene som sto til nedfalls. Nå har området blitt en liten perle, med oppussede bergenshus, og mange koselige områder å vandre rundt i.

En venninne og jeg besøkte Trikken 106 onsdag kveld denne uken, og da var det helt fullt, både ute og inne, så stedet har allerede blitt skikkelig populært. Om du skal på bar eller ikke, jeg ønsker deg en kjempefin pinse-17 maihelg!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar