torsdag 5. mai 2016

Beffen - Vi har vært på tur med Bergens lille sjarmbombe i dag

Beffen - en balje alle bergensere har et forhold til
Alle bergensere kjenner Beffen, den lille passasjerbåten med plass til 20 mennesker som krysser frem og tilbake over Vågen. Selv har jeg kjørt med den mange ganger, flest som barn, men også da jeg hadde små barn selv, kortet vi turen til Akvariet, med en overfart med Beffen.

Vi ville gi pappa noen fine dager sammen med familien i 70 års presang, og etter søndagens tur i klatreparken Høyt og Lavt, var det i dag tid for en tur med Beffen.
Ja, for det går an å leie båten med kaptein, for en times rundtur i Bergen havn. Værgudene hadde holdt oss på pinebenken i uken frem mot denne dagen, men heldigvis hadde gradestokken krøpet opp til 14 grader i dag, og regnet holdt seg borte. Utpå bølget det litt, men det gjorde ingenting.

Min unge, spreke pappa 
Smilene går nesten helt rundt 
Kåre Solvang forteller mens tilhørerne lytter med et smil om munnen
Det var Kåre Solvang som var skipper, en ungdom på 80 som underholdt oss med historier, både om Beffen og om det vi kjørte forbi. Tror familien min skravlet hull i hodet på ham, men det så ut som han koste seg like mye som vi gjorde.

Visste du at navnet Beffen stammer fra selskapet som først satte i gang med ruter på kryss og tvers i havnen, Bergen Elektriske Færgeselskab? Det var bergenseren J.C. Troye som i 1894 startet fergeselskapet, med 4 ferger i seks ulike samband på Vågen og Puddefjorden. Som de fleste vet har ikke MF Beffen vært elektrisk på lenge, men i juni i fjor fikk de en båt nummer to, EF Beffen som er Norges første og foreløpig eneste nullutslippsfartøy som er sertifisert som passasjerskip.

Spent og forventningsfull før turen
Ved Fiskerimuseet lå det mange fine båter

Etter rundturen satte Kåre oss av på Nykirkekaien, og herfra spaserte vi opp på Nordnes hvor vi fant bordet jeg hadde sett meg ut, både ledig og nyvasket. Sent i går kveld fløt det over av boss, men i dag var alt ordnet opp i. Medbrakt duk, mat og drikke ble tatt frem fra kurver og sekker, og alle fjorten koste seg. Det er faktisk mulig å ha en fredelig matpause i det fri, midt i Bergen by. Tur med Beffen og picknic i det fri kan virkelig anbefales!

God mat og ikke minst godt selskap - picnic er gøy!

3 kommentarer:

 1. Det var virkelig en flott 70-åarsgave Tine. Gratulerer med din far.:)

  SvarSlett
 2. Med skam å melde så har jeg aldri tatt Beffen, men det burde jeg kanskje gjøre noe med. Dette så skikkelig koselig og kjekt ut! :-) Ser ut som alle koste seg! Gratulerer så mye med faren din!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha, jeg har verdens beste pappa :)
   Frode tok Beffen for første gang i dag, men så har han jo bare bodd 19 år i Bergen :)

   Slett