tirsdag 31. mai 2016

Møte med den kjente norske filmskaperen Harald Zwart

I disse festspilldager er det mange flotte mennesker som besøker Bergen.
På Litteraturhuset i kveld fikk vi stifte bekjentskap med den kjente filmskaperen Harald Zwart, en nordmann som virkelig har satt avtrykk etter seg. Alle med billett var velkommen, men jeg antar at de fleste fremmøtte var filmnerder på sin hals.
Siden jeg selv ikke er spesielt interessert i film, vil nok mange undre seg hvorfor jeg valgte å tilbringe kvelden sammen med filmnerder. Min motivasjon for å gå på dette synopsiset er urpremieren av musikalen Sèance som finner sted i Grieghallen i morgen. Det er Harald Zwart som har hatt idèen til musikalen, samt er ansvarlig for manus og regi. For å si det sånn, jeg fikk mye mer enn jeg kom for på kveldens besøk på Litteraturhuset, og glad er jeg for det, for dette var en fantastisk opplevelse.

Harald Zwart på Litteraturhuset i Bergen i kveld
Kveldens møte skulle altså ikke handle om Sèance men om Harald Zwarts bakgrunn og historie frem til i dag. Dette ble et meget muntert og livlig møte mellom de to på scenen og publikum. I salen satt også hans kone og samarbeidspartner gjennom mange år Veslemøy Ruud Zwart, som flere ganger måtte bruke mikrofonen for å klargjøre enkelte ting de to på scenen ikke fikk frem. Søsteren sin fikk han også øye på, på et tidspunkt, og han er ikke verre på det enn at han ropte ut sin begeistring. De stadige hilsningene til mennesker i salen, med vink og smil, gjorde hele møtet personlig og jordnært.

Siden jeg flere ganger har ergret meg over intervjuerne på Litteraturhuset, vil jeg i dag gi Henrik Hylland Uhlving et kraftig klapp på skulderen, thums up og mitt mest fornøyde smil. Han var kunnskapsrik, ekstremt godt forberedt, avslappet og hadde evnen til å la Zwart snakke seg ut av planen sin, uten at han ble stresset. Dette gjorde seansen i kveld til noe av det beste jeg har opplevd på Litteraturhuset. 

Uhlving begynte med begynnelsen, og fikk Zwart til å fortelle fra da han var 8 år og Star Wars fikk filminteressen hans til å blomstre. Begynnelsen av praten var preget av begges begeistring for det tekniske, uten at det på noen måte ble kjedelig for oss andre. Videre fikk vi høre om fire år på filmakademiet i Amsterdam, og hans første jobb etterpå som var som rekvisitør på DnS.

Harald Zwart har jobbet hardt for den anerkjennelsen han nå høster, uten at det på noen som helst måte har gått ham til hodet. Han omgås filmstjerner og filmstudiosjefer men forklarer med overbevisning at dette livet ikke er "a walk in the park". Det har til tider vært som å kjøre berg og dalbane og et rotterace uten like. Denne mannen (og damen i kulissene) vet hva de vil, og at det som skal til er hardt arbeid.

For tiden arbeider han med en gjenfortelling av historien til den høyt dekorerte Jan Baalsrud. Hitorien har blitt fortalt tidligere, i filmen Ni liv, som kom ut i 1957. Harald Zwarts film som har premiere vinteren 2017 heter Den tolvte mann, og vil ha et tydeligere fokus på de menneskene som hjalp Baalsrud til å gjøre de bragdene han ble dekorert for.

Henrik Hylland Uhlving i munter passiar med Harald Zwart 

Helt til sist i kveldens etterhvert lange prat, fikk vi høre litt om musikalen som har sin uroppførelse i Grieghallen i morgen. Et møte mellom de to kunstnerparene Karoline Kruger & Sigvart Dagsland og Herr & Fru Zwart førte til et fem år langt samarbeid, som resulterer i denne musikalen.
Musikalen er bygget på en sann historie fra Zwarts hjemtrakter, hvor norgeshistoriens mest omtalte kriminalsak blir belyst. Et av Norges mest kjente medium, Ingeborg Køber ble i 1934 anklaget for å ha druknet sin egen far.

Jeg ser med stor spenning frem til morgendagens premiere, og har begynt å drømme om at billetter til stykket er mulig å oppdrive når vi er i New York neste vår. Det er jo lov å drømme.....

7 kommentarer:

 1. Jeg kunne ha vært der for deg for jeg er interessert i film:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette ville jeg ikke byttet vekk for alt i verden, men det hadde vært koselig med selskap av deg :)

   Slett
  2. Ja, du hadde nok ikke kjedet deg:) Men fint at du hadde en fin opplevelse. Tror Zwart er en fascinerende fyr:)

   Slett
 2. Hei, og takk for veldig hyggelig artikkel. Mvh Harald

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var veldig kjekt å være der, og jeg fryder meg over at du tok deg tid til å legge igjen en hilsen :) Lykke til med Seanse, jeg har lovet meg selv at jeg skal se den, uansett hvor den blir satt opp :)

   Slett
 3. Hei Tine! Bildegooglet meg selv (lang historie) og kom over dette blogginnlegget. Tusen takk for veldig hyggelig tilbakemelding. Vennlig hilsen, Henrik

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har vært borti "mye rart" når det gjelder intervjuere på Litteraturhuset, men du gjorde en glimrende jobb og seilte fort opp som min favoritt :)

   Slett