mandag 30. mai 2016

Hva er egentlig kreft? av Dr. Sarah Roxana Herlofsen og Nadine Liesse

Hva er egentlig kreft?  er en faktabok rettet mot barn som ønsker å vite mer om hva kreft er for noe. At barn har "lange ører" og får med seg mye mer enn vi voksne ofte tror, er helt sikkert, derfor er denne boken velegnet som støtte til voksne som vil snakke med barn om denne sykdommen som alle kjenner navnet til.

Fra bakpå boken:
Bildeboken "Hva er egentlig kreft?" er skrevet for barn som har noen i familien med kreft eller som er blitt syke selv. Med hjelp av mange fine bilder vil barna få innblikk i kroppen og bli kjent med cellene. 

De kan lese om hvordan cellene blir syke og hvordan vi kan hjelpe kroppen til å bli frisk igjen. Forfatteren har i tillegg samlet mange personlige spørsmål fra barn og barnefamilier som har blitt rammet av kreft. 

Spørsmålene er fordelt i hele boken, og gjennom dem kan barna lese hva andre barn tenker om sykdommen og forhåpentligvis finne svar på mange av sine egne spørsmål. 

Denne boken er mye mer enn en faktabok. Den er en glimrende støtte for de voksne når de skal snakke om kreft med barn. Barn undrer seg, tenker og funderer og spørsmålene de stiller er gjerne bare en brøkdel av de de har inni hodet. Det er viktig av vi voksne tar dette på alvor, og legger til rette for å snakke med barna om sykdommen. De fleste spørsmålene er nok ikke preget av fakta i det hele tatt, men rettet mot hvordan barnet selv skal forholde seg til den syke.

Kan jeg fortsatt kose med min syke bestemor?
Hvorfor har akkurat jeg blitt syk?
Kan jeg bli sint på lillebror, selv om han er syk?
Kan jeg bli som alle andre igjen?
Er det lov å glemme at pappa har kreft innimellom?


Med enkle forklaringer illustrert av artige figurer tar forfatteren oss med på en reise som starter med cellenes betydning for kroppen. På en fin måte forklares hva DNA og kreftceller er, og hvordan noen celler blir syke. Kapitlet om kroppens immunforsvar er godt illustrert med aggressive immunceller, men poengterer også det vi voksne vil anse som innlysende, at kreft ikke er smittsomt.

Forfatteren henvender seg direkte til barnet i denne boken, og relaterer det hun skal fortelle til kjente ting i barnas liv. Hun bruker et lettfattelig språk, hvor mesteparten av fagterminologien er utelatt, men kjente betegnelser som tumor, spredning, antistoffer og cellegift er brukt på en forklarende måte.

Noe av det fineste med denne boken er at barnet bli overbevist om at kreftsykdommen ikke er barnets feil og at barnet ikke kan gjøre noe galt. Den belyser hvordan det er å være det friske barnet, når lillebror har kreft, og at han ikke har bedt om å bli midtpunktet for alles oppmerksomhet. Vi voksne får også tips om hvordan barn kan involveres på en positiv måte. Det ligger jo i deres natur å ville hjelpe til, og når mor eller far er syk er det et naturlig behov for dem å ville gjøre noe.

Dette er en bok jeg håper finner veien til alle kreftrammede familier! Den er ikke trist eller tung å lese, men en positiv og fin inngangsbillett til samtaler med barn. Anbefales på det varmeste!


Forlag: Herosa
Utgitt: 2016
Kilde: Leseeks

2 kommentarer: