søndag 5. mai 2019

Hundene i Raqqa av Trygve Kalland

Trygve Kalland er fra Haugesund, men oppvokst i Sverige og Italia. Han er statsviter og offiser, og har flere utenlandsoppdrag bak seg, blant annet i Afghanistan og Moldova. Hundene i Raqqa er hans debutbok.

Forlaget om handlingen:
Når norske Hege Kvalvåg blir tatt som gissel av IS i Syria, blir det hett for PST og E-tjenesten. Og enklere blir det ikke når de får høre om et planlagt terroranslag mot Stortinget.
Når den ensomme unggutten Sjur Larsen møter somaliske Gaal, får han endelig en venn han kan stole på. Og når Gaal overtaler ham til å konvertere til Islam og joine brødrene De tålmodige på Grønland i Oslo, opplever Sjur kameratskap og tilhørighet for aller første gang i livet. Men når gruppa planlegger å utføre et kaldblodig terrorangrep i Oslo, blir det vanskelig å være Sjur. Men enda vanskeligere blir det når PST, i all hemmelighet, sender ham - av alle mennesker - til Syria for å redde Hege Kvalvåg.


Det er nesten så jeg kunne ønske at det var mulig å kalle denne historien for et eventyr, men dessverre ligger handlingen tettere opp mot virkeligheten enn de fleste av oss liker å tenke på.

Hundene i Raqqua er bygget opp av tre ledende handlingsforløp. I tillegg til det som skjer med bistandsarbeideren Hege Kvalvåg og med den søkende Sjur Larsen, følger vi den nyansatte Mariam Khorsandi og kollegene hennes i PST. Det er de sistnevnte som har ansvaret for å få Flyktningehjelpens Kvalvåg ut fra Syria, og trygt tilbake til Norge, men i store deler av denne historien gjør de en slett jobb.

   En annen ting jeg tenker på. Det var Einar sin tur. Du har fortalt oss om samholdet deres. Du har beskrevet de andre som brødre og venner, ikke sant?
   Sjur gadd ikke å nikke en gang. 
    Nå har du forrådt dem. Du skal vitne mot dem. Jeg sier ikke at de kommer til å prøve å ta deg, som en tyster, men hva har du igjen når du kommer ut? For dem er du en forræder. For det norske folk er du.... terrorist. 

Denne thrilleren er skrevet med korte kapitler og mye luft, så alt ligger til rette for lesing i hurtigtogfart. Det skjer noe nesten hele tiden, og mange av kapitlene avsluttes med en liten cliffhanger, som får leseren til å haste videre. Karakteroppbyggingen er satt til et minimum, man blir knapt kjent med de fleste av dem, bortsett fra Sjur som vi kommer litt under huden på. Dette er sikkert gjort med vilje, for å holde tempo oppe, og ergrelsene i sjakk.

Vi møter et par drittsekker, noen ensomme søkende mennesker, og noen som jobber samvittighetsfullt. Dynamikken mellom Petter og Einar er glimrende skildret, så også utestengningen av Mariam, selv om dette føles lite troverdig, voksne folk kan no ikke holde på sånn...

Trygve Kalland har gjort en fantastisk debut som forfatter, med Hundene i Raqqa, er du interessert i tematikken, kommer du til å elske boken. Jeg ser frem til det neste Kalland gir ut, for selv om tematikken ikke traff meg, skrive det kan han!


Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2019
Sider: 544
Kilde: Leseeksemplar

20 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten. Känns som en bok jag borde skriva upp för att titta på nästa gång vi är i Norge.

  SvarSlett
 2. Låter som en spännande och obehaglig bok. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 3. Tack för smakbiten. Låter spännande.

  SvarSlett
 4. Låter spännande, tack för smakbiten!

  SvarSlett
 5. Jeg har hørt og lest om denne boken, men jeg tenkte den var for tøff og lese. Nettopp fordi handlingen ligger tett opp til virkeligheten.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er vel egentlig ikke tøff å lese, for det blir ikke så personlig. Jeg som leser satt på utsiden, som å se nyheter på tv, man blir litt frakoblet :)

   Slett
 6. Har denne boka liggende, men den ligger ikke først i køen. Men man vet aldri, hva som frister til enhver tid. Greit å vite at det er en pageturner, da. Selv om det er mye her som trekker ned, slik du ser det.
  God søndag Tine.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Selv om jeg tenker at enkelte hendelsesforløp er lite realistisk, så frykter jeg at det skjer likevel. Håper du leser, alltid spennende å lese dine tanker om bøker som dette :)

   Slett
  2. Ok. Lese den, gjør jeg nok. Men når, ee uvisst ..😉

   Slett
  3. Jeg er redd for at akkurat behandlingen av Mariam er vel noe av det mer realistiske i boken, i min erfaring i hvert fall!

   Slett
 7. Låter som en spänande, obahaglig och intressant bok. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 8. Tack för smakbit, ämnet är aktuellt. Trevlig söndag

  SvarSlett
 9. Låter som en bok som jag skulle gilla. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 10. Verkar ju intressant, får lov att kolla upp denna. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 11. låter intressant, även om jag gärna ser att personbeskrivningen är bra. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 12. Du kan det med å skrive du også. Ble helt revet med av din omtale jeg :)

  SvarSlett
 13. Det lät som en aktuell spänningsroman.

  SvarSlett
 14. Takk for veldig fin anmeldelse, Tine!

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig kjekt at du har lest og likt mine tanker om boken din :)

   Slett