onsdag 19. november 2014

Når vi døde våkner av Henrik Ibsen og litt om dagens lansering

Det er "et nådeløst og forsonende sjeledrama" vi har sett på Lille Scene i kveld. Jeg er ikke en stor kjenner av Henrik Ibsen, og ble gledelig overrasket over dramaet som utspant seg.
I dette stykket stilles spørsmålet valgte jeg riktig i livet?

Dette var Ibsens siste skuespill som hadde offisiell urpremiere i Stuttgart i 1900.
Stig Amdam som var regissør forteller oss i programmet at han har for stor respekt for Ibsen til å forandre teksten, men har kuttet og gjort språklige oppdateringer.
Scenografien bar preg av at dette er et LilleLAB stykke, knapt nok et klesskift og kun et svart rom med en liten flyttbar forhøyning.

Krittstreken som Rubek (Karl Bomann-Larsen) tegnet ved stykkets begynnelse, var en enkel men meget virkningsfull kulisse. Et LilleLAB stykke har lite budsjett og kort innøvingstid, noe som gir rom for spontanitet og muligheter for å være aktuell.

En rask oppsummering av handlingen: 
Rubek er en kunstner som har vært gift med den mye yngre Maja i noen år. De lever godt i utlandet og er på ferie i Norge. Her dukker Irene opp, Rubeks muse fra kunstnerkarierens begynnelse. Han forteller sin kone at hun kjeder ham, men hun tar det ikke så tungt for godseier Ulfheim tar henne med på jakt. Stykket ender godt med at Maja drar med Ulfheim og Rubek tar med seg Irene hjem til villaen ved Taunitzer See.

Dette må sees på som en forsmak på Ibsenstykket som settes opp over nyttår. I formiddag hadde DnS sin store lansering av 2015 programmet, og her fikk vi se at En folkefiende skal ha premiere på Store Scene 10 januar. Her skal Stig Amdam være en av skuespillerne sammen med Marianne Nielsen som spilte Irene i dagens stykke.
Når det gjelder resten av programmet for 2015 som vi fikk små smakebiter av i dag, lager jeg bare en liten liste her, og henviser til DnS sin side for mer info.
De som savner det heftige og begeistrede blogginnlegget som pleier å følge disse lanseringene, gjør seg gjerne sine tanker om hvorfor det uteblir. For å si det sånn, for en årskortkunde er det ikke ok at tre av stykkene i 2015 programmet er repriser fra i fjor. Det var heller ikke mange urfremføringer å spore, så denne gangen tar vi det litt så det kommer.

Programmet for 2015:
En folkefiende
Othello
Momo, eller kampen om tiden - barneteater
Anne Pedersdotter
Ingenting av meg
Leketøys 0-3 år
Lille LAB i mars, mai og oktober
Shakespeares samlede verker - reprise!
Sånne som oss - reprise!
NORR
Hellemyrsfolket - reprise!
En julefortelling
Forbrent

1 kommentar:

  1. Har sett noen Ibsen forestillinger gjennom tidene, og er like imponert over hvo dagsaktuelle de er. Programmet for 2015 ser varier og bra ut! Skal prøve å få med meg noe når jeg er i Trondheim etter hvert, I kveld stakk jeg innom og så en film, på vei fra den ene datteren til en andre!

    SvarSlett