tirsdag 11. november 2014

Rød som blod av Salla Simukka - spenning for ungdom

Rød som blod er den første boken i Salla Simukka sin trilogi, som har blitt litt av en sensasjon siden den nå gis ut i 43 land.

Fra baksideteksten:
17 år gamle Lumikki Andersson går på videregående. Kunstfaglig linje. Hun holder på med sitt, og ligger unna det som ikke har med henne å gjøre. Men denne holdningen til livet blir satt på prøve den dagen hun finner vaskede femhundre-euro-sedler hengende til tørk på skolens mørkerom.
Det tar ikke lang tid før Lumikki befinner seg midt i begivenhetens sentrum - av det dårlige slaget -truet på livet, og forfulgt av russiske og estiske kriminelle. Da hun så etter fire dager befinner seg i et gigantisk herskapshus der den legendariske Isbjørnen avholder en hemmelig fest, opplever hun at hemmeligheter blir avslørt. Det er den kaldeste vinteren på evigheter. Gatene i Tammerfors er hvite av frost.


Salla Simukka er et nytt bekjentskap for meg, hun er finsk og født i 1981. I tillegg til å være forfatter, oversetter hun både skuespill og skjønnlitteratur både for voksne og ungdom. Hun er kritiker og redaktør for et litteraturtidsskrift, og kan fryde seg over at hun er mottaker av den prestisjetunge Topeliusprisen.

I denne boken tar Salla Simukka for seg vennskap mellom jenter. Jenter kan være veldig lojal mot venninnene sine, men de kan også være utrolig stygge med hverandre. 

Det er alltid spennende å lese bøker fra land og miljøer en ikke er så ofte innom. En finsk by midt på vinteren åpner opp for et rammeverk som gir historien en ekstra dimensjon. Dette er en spenningsroman beregnet på ungdom, noe detaljene i historien vitner om. Den er lett å lese og følger et kronologisk hendelsesforløp, med bare et unntak. Hovedpersonen vår ble mobbet som liten, og med jevne mellomrom dras vi inn i minnene Lumikki har om dette. Dette er ikke merket så det kan komme litt brått på. Disse sidestegene er viktige for å bli kjent med Lumikka, så vi skal skjønne hvorfor hun er så sær som hun er.

Men hun var slett ingen ensom freak som snek seg rundt husene i svarte klær. Navnet hennes kom til å bli husket. 
  Lumikki Andersson. En finnlandssvenske fra Riihimaki
  Hun som hadde en veloverveid mening om alt.
  Hun som fikk toppkarakterer i både fysikk og filosofi. 
  Som spilte Ofelia slik at et par av lærerne ble sinte og resten grepet.

Jeg kjente meg godt igjen i hovedpersonens karakter, og ble fort glad i henne. Spesielt godt likte jeg avsnittet hvor hun beskriver hvordan hun forholder seg når hun går på kunstutstilling, og opplevelsen hennes.

Dette er en ungdomsbok jeg vil klassifisere som fin. Her er mye action og spenning, men den delen av boken tenker jeg er den svakeste. Det som fascinerte meg er dialogene som viser ungdommenes tanker og kvaler rundt det å være menneske og det å være venner. Jeg gleder meg til neste bok i trilogien kommer ut. Anbefales for ungdom fra 12 år og oppover.

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2013/på norsk 2014
Sider: 247
Kilde: Leseeksemplar

1 kommentar:

  1. Leste den ganske tidlig år og likte den bedre enn som forventet. Har oppfølgeren i ventebunken å når den blir lest er vanskelig å si. Tar det som det kommer, men selvfølgelig skal den leses:)

    SvarSlett