fredag 21. november 2014

Arne Hjeltnes har skrevet jubileumsbok til Ingrid Espelid Hovig

Arne Hjeltnes er en allsidig mann, men at han har greie på mat, det er helt sikkert.
Jeg hørte ham prate om boken på Gyldendals arrangement "Forfatterne kommer" i oktober, og for en stund siden gikk jeg tilfeldigvis (ikke) forbi en boksignering. Det er ingenting som heter tilfeldigheter, så det var nok en mening bak vårt møte. Jeg fikk meg en hyggelig prat, og kom hjem med en signert julegave under armen.

Forlaget presenterer boken sånn:
Ingrid Espelid Hovig har inspirert norske mesterkokker i tre generasjoner. I denne boken gir de 30 beste norske kokkene tilbake og hedrer henne med 90 retter i forbindelse med hennes 90-årsdag.
Verdensmestere, nesten alle Norgesmestere, gamle venner og nye talenter forteller om sitt forhold til Ingrid og lager sine beste retter inspirert av hele Norges matmor.

At Ingrid fortjener Norges flotteste kokebok 
er det ingen tvil om!

Kokkene som er med: Eyvind Hellstrøm, Morten Schakenda, Bent Stiansen, Lise Finckenhagen, Tom Victor Gausdal, Arne Brimi, Gunnar Hvarnes, Geir Skeie, Karla Siverts, Jamie Oliver, Gordon Ramsay og 20 andre!

Man skal jo ikke lese i bøker som skal være julegave, men jeg tok en liten titt for å se om boken passer i vårt kjøttfrie kosthold, og det gjør den. Ingrid Espelid startet sin kariere  i Opplysningskontoret for fisk, og hun har alltid vært glad i fisk. Dette gjenspeiles i boken, hvor mange av kokkene har valgt en eller flere fiskeretter i menyen sin til Ingrid Espelid.
Rettene er enkle, men oppfinnsomme, på den måten at jeg flere ganger tenkte "aha.. det kan vi gjøre ja". Hver rett inneholder forholdsvis få og "normale" ingredienser, og fremgangsmåten fordrer at vi allerede kan lage mat. Heldigvis, for sånne steg for steg kokebøker er kjedelige. Boken er et oppkomme av herlige smaksbomber, nydelig presentert med store bilder.

Hør bare her:
Grillet breiflabb med rognkjeksrogn
Karrisalat med quinoa
Kaffigraut
Jordbær Romanoff
Lavendelbakte fersken med karamellyoghurt

I 32 to år, frem til 1996 var Ingrid Espelid Hovig programleder for Fjernsynskjøkkenet på NRK. Det er her de fleste nordmenn kjenner henne fra, og hun har blitt en kjær personlighet for mange. Flere av kokkene gir henne æren for at de fattet interesse for matlaging, og utdannet seg til kokk.
En annen fin ting med denne boken var presentasjonene av kokkene, hvor de også forteller om sitt forhold til Ingrid Espelid Hovig.

Han skulle vært lege den godeste Arne Hjeltnes, med den skriften :)

4 kommentarer:

 1. Det er ikke kokettering, men jeg kan ingenting om kokkelering. Jeg er en av de som ikke kan lage mat, som mangler tålmodighet. Å lese kokebøker - det elsker jeg! Se på bilder av mat, se andre lage mat og å spise - det er sånt jeg liker :)
  Ingrid Espelid Hovig var en av de tøffe damene! For en jobb den dama gjorde! Kult at hun får sin egen jubileumsbok
  Skal du prøve noen av oppskriftene før du pakker den inn? Fin julegave!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvordan greier du å nyte en kokebok uten å hive deg over kasserollene? Her i huset liker vi å lage mat alle mann, så det er ikke mye ferdigmat her. Nei, boken er pent pakket inn, men jeg har bestemt meg for å kjøpe mitt eget eksemplar :)

   Slett
  2. Det er superlett å ikke kaste meg over kasserollene! Jeg har en kjæreste som er god til og liker å lage mat :) Når jeg lager mat går jeg ofte for å gjøre noe annet mens jeg venter på at noe skal bli ferdig - og glemmer maten... Håpløst! (Jeg leser jo masse om mord også - men har sjelden blitt frist til å kaste meg over mordvåpen :)
   Heldig er den som får Hjeltnes/ Espelid Hovig boka i gave :)

   Slett
 2. Hei Tine: Utfordring til deg: http://artemisiasverden.blogspot.no/2014/11/de-beste-norske-sa-langt-tips-og.html God helg.:)

  SvarSlett