lørdag 26. desember 2015

Bokbloggprisen 2015 - klar for tenkeboksen

Årets første snø!
Nominering til Bokbloggprisen 2015 skjer rett over nyttår. Norske bokbloggere har lest nye norske utgivelser gjennom hele året, og nå skal vi velge ut 7 bøker i klassen for roman/krim og 7 bøker i åpen klasse, som innbefatter barne- og ungdomsbøker, noveller, sakprosa, dikt etc.
Jeg har lest 45 romaner/krim og 20 bøker i åpen klasse. Listen min kan du se her, men de jeg vil trekke frem som hete kandidater til Bokbloggprisen 2015 kan du se under.

Julens bøker er også skrevet av norske forfattere. Jørgen Brekke sin nye krim som kommer ut i januar og Mia Søreide sin historiske roman om prinsesse Kristina, som kom ut i 2009. 

Romaner og krim
 1. Kari Nygård - Det frosten tok 
 2. Gøhril Gabrielsen - Din, alltid 
 3. Ingebjørg Berg Holm - Stjerner over, mørke under 
 4. Bjørn Vatne - Slik skal vi velge våre ofre 
 5. Vibeke Larsen-Riiser - Et sted skinner det 
 6. Tiril Broch Aakre - Redd barna 
 7. Maja Lunde - Bienes historie 
 8. Simon Stranger - Det som en gang var jord 
 9. Birger Emanuelsen - Historien om et godt menneske 
 10. Helga Flatland - Vingebelastning 
 11. Hilde Kvalvaag - Lev vel, alle 
 12. Marit Eikemo - Alt inkludert 
 13. Jan Kjærstad - Slekters gang 
 14. Edvard Hoem - Bror din på prærien 
 15. Hogne Hongset - Den femte dykkeren 
Åpen klasse
 1. Espen Haavardsholm - Svarte natta 
 2. Marit Kaldhol - Zweet 
 3. Joakim Hunnes - Bøen 
 4. Kari Saanum - Gråt, baby 
 5. Guro Hoftun Gjestad - Ord på S 
 6. Monika Steinholm - Fuck verden 
 7. Jon Magnus - Sommerfuglene i Armero 
 8. Arne Kvalvik - Min fetter Ola og meg 
 9. Dag Tjærsland - Pasta og pizza 
Når jeg har krympet mine 65 leste norske ned til 24, har jeg lagt vekt på leseopplevelsen, men det har også veiet tungt om boken har tilført noe nytt. Jeg har lest en del krim, og noen av dem har scoret høyt men kun Hogne Hongset sin bok hadde med så pass mye ny lærdom at den ble med videre. Jeg vil også nevne Dag Tjærsland sin bok, som er så mye mer enn en tradisjonell kokebok. 

Listen skal som sagt kokes ned til 7 i hver gruppe, så den neste uken må jeg gå noen runder med meg selv. Spenningen er stor om vi greier å nominere noe annet enn tynne bøker og om nynorsk blir like fremtredende denne gangen som det har vært tidligere. Ser også at ungdomsbøker med fordel kunne vært flyttet til romanklassen, så stiller andre sjangre sterkere i åpen klasse. 

Hvordan er det med dere andre bokbloggere, er dere klar til å nominere?


Det er egentlig bare jobb med denne snøen, men litt fint er det jo :)

22 kommentarer:

 1. Har brukt denne julen til å legge ned bloggen og skal heretter bare lese og nyte uten tanke på at jeg skal skrive om bøkene i ettertid, ser frem til det :-) Om jeg skulle nominert så hadde nok nr 3, 5 og 6 vært med på min liste i klassen for romaner og nr 6 i åpen klasse. ha en fortsatt fin jul og lykke til med nomineringen, Tine :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Å nei Beathe da :( Har hatt en rolig desember selv, og kjenner at det er mulig å la være å blogge. Kommer nok til å gå mye roligere ut til neste år enn det leseracet jeg har hatt de siste årene. Håper vi holder kontakten i mitt kommentarfelt da, for du tipser vel hvis du leser noe bra? Takk for det gamle Beathe, stor klem fra meg :)

   Slett
 2. Jeg er enda ikke klar for å nominere, selv om jeg har noen helt klare. Jeg skal fortsatt lese noen norske romanaer og sakprosa, som jeg tror kan ha en sjanse til å bli med i teten. Det vil vise seg. Nå leser jeg feks Linn Ullmanns De urolige, og det kan vise seg å bli en sterk kandidat. Jeg har også Bienes historie igjen som skal leses, samt Flammen og mørket av Korizinsky.
  Jeg har som deg leste 64 norske bøker i år. (Wow- vi er gale)
  Jeg har faktisk seks av dine favoritter i romanklassen blant mine favoritter.. (Vatne, Eikemo, Flatland, Kvalvaag, Gabrielsen, Berg Holm, KJærstad) hui, det blir vanskelig. For jeg har enda tre til.. Og ting kan stokke seg når jeg går gjennom dem grundig på nytt før nominering.
  I åpen klasse har jeg tre sikre: Havboka, Frihet, likhet, Island og Sommerfuglene i Armero. Jeg skal også lese Hva skjedde med Birgitte Tengs og Polarlegen, samt Den jævla naboen. Jeg har også en diktsamling jeg muligens nominerer som Åstedsblomster av Tormod Rebelledo Pedersen. Og Kjell Askildsens noveller? Maybe.. får se hvor mange det blir i åpen klasse som jeg vil nominere.

  Men Beate: Skal du legge ned bloggen? Hørt sånt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ser ut som du har en travel uke foran deg, også har du vært like flittig som meg med å lese nye norske - kjempegøy!
   Herlig at vi har mange av de samme favorittene, selv om vi ikke er helt enig når det gjelder sakprosa :)

   Slett
  2. Med en rolig uke fremover så blir det tid til ganske mye lesing.. selv om jeg ikke orker å bare gjøre det. Ferdig med Ullmann nå. Lest og likt.
   Nei, man kan ikke være enig om alt.. Jeg har ikke lest barne- og ungdomsbøker i år. Jeg leser det vanligvis ikke, så da ser jeg ingen grunn til å gjøre det pga BBP heller. Det er så alt for mye annet jeg ønsker å lese.

   Slett
  3. Har lagt den ned, men siden jeg fikk et par leseeksemplarer de to siste månedene så skal jeg få skrevet noen "omtaler" inne på instagram. Gleder meg til å følge dere fra sidelinjen fremover og det blir spennende å se hvilke norske bøker som blir stemt frem :-) Jeg har kun lest et par og førti, dere to er noen resere når det gjelder å lese norske bøker, langt over 60 bøker er veldig bra! :-)

   Slett
  4. Synd Beathe. Jeg synes du skal være med å stemme på BBP alikevel. Jeg var da nettopp og kikket på siden din.. Et par og førti er også veldig bra.:)

   Slett
  5. Et par og førti norske i år er jo kjempemasse, de fleste bokbloggerne leser mindre av denne typen bøker. Vel, vel, håper å høre fra deg, skal prøve å finne deg på instagram :)

   Slett
 3. Jeg er ikke klar for å nominere enda, men blir vel det nyttårshelgen :) Jeg har lest 25 bøker, eller 26 tror jeg, så jeg har ikke så mange bøker å velge i som deg. Men det blir nominering!

  Jøje meg du har lest mye Tine (og Anita) imponerende rett og slett :)

  Fortsatt god jul Tine!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er rett og slett tusseskap å lese så masse. I desember har jeg strikket tova-votter til den store gullmedaljen så jeg har fått ristet av meg "uvanen" med å lese til enhver tid, men jeg lar meg lett begeistre, så det spørs om jeg greier å holde lesetempo nede.
   Det har jo ikke vært vanlig å proklamere nominasjonene våre, noe jeg synes ligger en demper på engasjementet, men jeg håper alle er med på å nominere sånn at flest mulig får lyst å reise til Oslo i september. Fortsatt god jul til deg også Gro :)

   Slett
  2. Tenker at det er fint å strikke. Det får tankene igang.

   Slett
  3. Det har du rett i Agnes, strikking gir mye mer enn bare ferdige plagg. Regner med dere koser dere i varmen, og at begge er godt i gang med ny bok :)

   Slett
 4. Jeg har sittet og bladd i boklista over norske bøker, og tenker bokbloggerpris. Ingenting avgjort enda. Har lest 90 norske bøker i år, men mange er fra andre årganger enn 2015. Ender nok opp i en liste for romaner, mer i tvil om Åpen klasse. Har ikke lest så mange ungdomsbøker, heller ikke nok sakprosa. Vi får se.....

  SvarSlett
  Svar
  1. Bokbloggerprisen bidrar nok til at jeg leser flest nyutgivelser, men 90 norske vitner om at du er glad i norske forfattere. Åpen klasse inneholder jo også ungdomsbøker, og der har det vært mange knallbra nå i år, også for oss bestemødre :)

   Slett
 5. Jeg har nok noen favoritter i roman klassen, men i åpen klasse har jeg ikke så mange. Gråt baby er jeg enig i der. Litt tidlig enda.

  SvarSlett
  Svar
  1. Romanklassen er definitivt den letteste, men siden jeg leser ungdomsbøker så har jeg ikke problemer med å nominere fra åpen klasse heller. Sant det var du som tipset om tova Mariusvotter? Jeg har strikket og strikket i desember, men fant ikke igjen blogginnlegget ditt (eller var det ikke deg?)

   Slett
 6. Jepp, ein er litt gal/tussete når ein les mykje, - men det er ein galskap som ikkje er farleg. Trur eg.
  Sjølv har eg lest 27 romanar/krim - dvs. mest krim, fordi det er der hovudinteressa mi er - og 6 i open klasse. Held på med tre no - men blir ikkje ferdig med alle før året er omme.
  Kjem heilt sikkert til å nominere Sommerfuglene og biografien til Lundekvam i open klasse. I romanklassen er 'Bror din på prærien' soleklar "vinnar", og andre nominerbare for meg er 'Hvordan elske en far', 'Kureren', 'Stjerner over mørke under' og 'Eclipse i mai'. Og muligens 'Tellemarck' og ganske sikkert 'Kaldere mot natten' som ligg på nattbordet mitt akkurat no. (Og der kom eg på at klokka er langt over leggetid.. God natt!)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har du rett i, lesing er uskyldig moro. Sommerfuglene gjorde også sterkt inntrykk på meg, og Bror din på prærien. Tellemarc traff meg på feil dag, så den leverte jeg tilbake halvlest. Godt med juleferie så en kan sitte oppe å sludre til langt på natt :)

   Slett
 7. Først: Anita har du glemt bort Fotturanene??

  Nr.2. Herregud så fort tida går. Har bare lest halvparten av ditt norskeantall, ikke helt ferdig ennå, skal ihvertfall lese Arvola (6 fra Solgunn) og Islandsboka før jeg gir meg.
  Det er tett i toppen. Blant romanene: Tellermarck, Eikemo, Oterholm, Ullmann og Flatland mm. I åpen klasse, er foreløpig, de sikreste kortene Fotturanene og Havboka. Jeg tror det kommer til å bli riktig spennende, for alt koker ned til rekkefølgen. (Skulle gjerne lest om broren på prærien, men har ikke lest førsteboka, så da får det bli senere.)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror Bokbloggerprisen påvirker mitt valg av bøker, men nye norske er ikke det verste en kan lese. Det blir spennende å se hva som kommer på langlisten. Kanskje vi greier å få til et bredt spekter i år? Fotturane likte jeg, men spørs om det holder til en nominasjon. Havboka fenget, som du vet ikke meg noe særlig, så den når ikke opp. Gøy når vi har litt forskjellige preferanser.

   Slett
  2. Ingalill: Ja, glemte da jeg skrev, men husket den etterpå... Uansett er ikke Fotturar et sikkert valg i Åpen klasse, men mye er enda åpent for meg i Åpen klasse- så den er fortsatt med i vurderingen, ja. Fint du påpekte det. Jeg har tre sikre der og de står som bautaer: Morten, Mimir og Magnus. <3
   Arvola har jeg nå reservert på bib, skal gi den en sjanse også etter alle lovord på tampen her. Den er så kort ,sa Line. Aina Basso fremhevet den i bloggen sin i dag også. Flammen og mørket leser jeg nå, men den er temmelig mørk. Skal skynde meg å lese ferdig i dagslyset, hehe..
   Macody Lund må heller ikke glemmes . God bok!

   Slett
  3. Skal vi altså velge ut syv bøker i hver klasse? Var det slik før også? For i mitt hode var det ikke slik ... Nå har jeg lest lite norske nyutgivelser, men heldigvis noen slik at jeg kan være med på moroa :)

   Slett