tirsdag 28. november 2023

Vinneren av ARKs barnebokpris 2023: Udyr av Ingvild Bjerkeland

ARKs barnebokpris løfter frem årets beste barnebok. Prisen har blitt delt ut siden 2002, og er en litteraturpris som kåres av de ærligste leserne! I juryen sitter over 10 000 femte-, sjette- og syvendeklassinger som skal utnevne årets beste barnebok! Av de fem nominerte i år var det Ingvild Bjerkeland som gikk av med seieren, gratulerer! 

Forlaget om handlingen:
Hva skjer hvis samfunnet plutselig bryter sammen, noe skummelt og ukjent truer og alle er redde for alle? Abdi (13) og lillesøster Alva må rømme gjennom skogen etter at sivilisasjonen rundt dem kollapser og moren deres – og mange andre – blir drept av noen skumle og hittil ukjente udyr. Strømmen er borte, alle biler står og de menneskene som er igjen, gjemmer seg – for udyra og for hverandre. Vi følger Abdi og Alva gjennom skogen og mot havet. Men hvordan kan de komme seg i trygghet – og hvem kan de faktisk stole på?

Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2023
Sider: 96
Aldersgruppe: 10-14
Kilde: Lånt på biblioteket

Det var med skrekkblandet fryd jeg satt i gang med denne boken. Ja, det er en barnebok, men ikke tro at dette er en snill grøsser, nei selv voksne damer blir litt svett av å lese denne.

Når det er sagt, så er de forskjellige begivenhetene tilpasset aldersgruppen. Far er borte, og mor er drept av udyret, men scenene er ikke malt ut, så for en ung leser, er dette fordøyelig. 

De tar seg av hverandre disse to barna, lillesøster viser seg både modig og sterk når det trengs, selv om hun blir syk og er mye redd. Den 13 år gamle storebroren er ikke så høy i hatten, når voksne mennesker truer dem på livet, for å få tak i de få bitene med mat de har, og innimellom trenger han trøsten fra lillesøsteren.

Jeg som har både lest og sett filmatiseringen av Cormac McCarthys dystopi Veien, kunne kjenne meg godt igjen i hvordan de to blir jaget fremover av en fiende som ikke vil dem vel. 

Det var to menn, den ene høy og kraftig, med en oransje caps på og en stor militærgrønn jakke.
                Den andre var litt mindre, men han så veltrent ut, som en som løp maraton og gikk på treningssenter da verden var vanlig. Han hadde på seg en turkis skalljakke og et par solbriller som var skjøvet opp i pannen. Han smilte da han så oss, men smilet nådde ikke øynene. De var smale og kalde. 
                Det er vel høflig å åpne døra når folk banker på, syns du ikke? sa han og så på meg.
                Vi visste ikke om dere var snille eller slemme, sa Alva. 
Vi er snille, sa han og gliste.


Ingvild Bjerkeland er en verdig vinner av prisen, jeg skjønner godt at barna har stemt frem Udyr, for boken er utrolig spennende. Sitter du ikke med høy puls når du leser denne, så er du død ⚄

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar