fredag 24. november 2023

Grinebusten av Alex T. Smith

Å jul med din glede, nå er vi i gang igjen, med lesestoff av ymse karakter som har julen som fellestrekk. Jeg er ikke særlig julete av meg, men i år har jeg en julepreget bok på planen, i tillegg til denne her som kom dalende ned i postkassen min. 

Forlaget om handlingen: 
Grinebusten er en ganske uvanlig skapning. Han liker omtrent INGENTING. Og hvis det er én ting Grinebusten virkelig misliker mer enn alt annet i hele verden, så er det dette: JUL.

Jula var den tida på året da alle STJAL rosenkålene som han skulle hatt! Det gjør Grinebusten grinete! Ja, langt forbi rasende. Noen burde sette en stopper for JUL! Og dermed legger han en grim og grusom plan.


Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2023
Sider: 176
Kilde: Leseeksemplar


Grinebusten er en skikkelig hissigpropp når vi møter ham i begynnelsen av boken. Den utløsende hendelsen som har fått hovedpersonen i et sånt eksaltert humør, er den fjonge lille musa, som kjøpte den aller siste rosenkålen i Fru Wahlnøtts butikk. 



Vår nye venn er ikke en som bærer humøret inni seg, så det meste av boken har en temmelig utagerende språkbruk (tilpasset barn) som gjerne kan leses høyt, med fakter og grimaser. Han legger en grim og grusom plan for å ødelegge julen, men heldigvis blir planen avbrutt. 

En gjeng med kaniner trenger en høy person til å hjelpe seg med å lage latesomsnø for Bestemor Bjørn. De skravlende kaninene fikk ham med til sauegjeteren Agnes, og der ga Grinebusten sjefskaninen 586759 navnet Pelsball, og etter det ble de bestevenner.

Det stopper ikke der for historien inneholder eventyrlige scener hvor Grinebusten og Pelsball pynter julehus, flyr til Nordpolen og hjelper julenissen. Kanskje julen ikke var så ille likevel Grinebusten?

Boken er spekket med veldig fine illustrasjoner, detaljrike og med mye følelse i uttrykket. Ensomhet i julen er vel temaet her, men det er godt pakket inn i tull og fanteri. 

Det er ganske mye tekst, men med illustrasjoner, mye luft og halvstore bokstaver, gjør at lesekyndige barn godt greier å lese denne selv. Ellers er dette en fin høytlesningsbok for barn som tåler litt spenning og høy temperatur på sengekanten. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar