torsdag 9. november 2023

Bukkene Bruse og julenissen av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund

I følge min bokhylle har Bukkene Bruse vært på badeland, på gamlehjem, på skolen og i Syden. I denne femte boken i serien er det jul, og får du ikke julestemning av denne boken, så vet ikke jeg. 

Forlaget om handlingen:
Det nærmer seg jul, men julenissen har aldri vært hos Bukkene Bruse. Kanskje han ikke finner fram? Men hvis de skriver ønskeliste og sender den til ham, da kommer han kanskje? Som tenkt, så gjort.
På julaften spiser de middag – og venter. Og venter. Til slutt går den største bukken ut for å hente ved.

DA banker det på døra!

Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2023
Sider: 48
Kilde: Kjøpt selv


De tre bukkene er med på julegrantenning sammen med naboene sine. De hører at barna snakker om at julenissen ikke kommer nå, men på julaften, og da undrer de seg over hvorfor han aldri har vært hos dem.

Den største bukken smilte og sa at de kanskje ikke har vært snill nok, men den mellomste bukken visste råd, for han hadde hørt at alle får gave, også de som ikke er snille.


Alle tre bukkene begynner å bli store, for selv den minste bukken fnyser av at han var redd for julenissen før, da han var liten.

Dagen etter er småbrødrene i akebakken sammen med mange andre barn, og behovet for akebrett med ratt melder seg. Med det dukker også spørsmålet om julenissen opp, for det går jo an å ønske seg det?

Det er mye god julestemning i denne boken, julestjernen lyser i kjøkkenvinduet, hvor julegardinene henger og to dorullnisser pynter opp. Adventsappelsinen ligger på bordet, ved siden av adventsstaken som har tre lys tent. Når bukkene skal ut å hente juletre, er det en langneset, mørk fyr som stirrer på dem, fra under den julepyntede broen sin...
Alt er fryd og gammen, helt til det banker på døren på julekvelden, og "nissen" står utenfor. Sekk har han med også, stor nok til å romme to saftige geitebukker.

Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund innfrir igjen, med enda en ellevill historie. Det som begynner veldig koselig, går over i et mareritt, før seieren hentes inn og lykken igjen er på plass i bukkenes lille hjem.

Jeg antar at alle har lest disse bøkene, så noen ytterligere beskrivelse trengs nok ikke. Denne boken følger malen vi har blitt så glad i, med morsomheter for de voksne, mye dialog, som gjerne kan ropes. For meg som leser i barnehagen er det godt å ha litt volum på fremføringen, noe disse bøkene legger opp til. 

La Bukkene Bruse live opp lesestunden i adventstiden, jeg er sikker på at det går fint å lese den 24 ganger i desember. Kanskje barna vil sette pris på kosestund og bok, i stedet for adventskalender i år??  ⚄

1 kommentar:

  1. Det her er en herlig serie. Jeg har nettopp fått Kokeboka til Bukkende Bruse, den skal barnebarnet og jeg kose oss med når vi treffes:)

    SvarSlett