lørdag 18. november 2023

Fare fare krigsmann av May Lis Ruus

Dette er bok tre i serien om Lise Lotte Mehl. Hjulpet av privat lån og en Bookbites som spilte på lag, fikk jeg lest de tre bøkene på rappen. Nå gleder jeg meg til fjerde og siste bok som kommer i februar 2024.

Forlaget om handlingen:
En sulten liten jente dukker opp i en barnebursdag, men ingen vet hvem hun er. Da flere barn blir funnet, forkomne og forlatt, kobles barnevernet inn, og det haster med å finne beredskapshjem. Lise Lotte Mehl er straks på saken.

På sin egen bursdag mottar Lise Lotte en ubehagelig anonym trussel, uten å ane hvilke mørke krefter som er satt i sving i hennes omgangskrets.

Imens skal det staselige seilskipet Statsraad Lehmkuhl på jordomseiling, og Ada Mehl får en sjelden sjanse til å være med på en etappe. Men det blir langt fra noen lystseilas til Portugals kyst. Da Ada ringer hjem og ber moren om en tjeneste, får Lise Lotte et vanskelig dilemma ...


I likhet med de andre bøkene i serien så fortelles historien gjennom flere hendelser. Her begynner det med at en fattig og ustelt liten jente stjeler pølsebrød fra en barnebursdag. 

Lise Lotte har fremdeles et anstrengt forhold til sin svigermor, men har i denne boken mer kontakt med eldstedatteren Ada. Det er også hennes historie som gjør denne romanen mer tydelig todelt enn de to andre. 

Eksmannen som sitter fengslet på niende året, får prøveløslatelser, men nå blir det gjort helt klart, at han ikke har innrømmet straffskyld for ugjerningene han er fengslet for. Han gjør alt han kan for å overbevise de rundt ham, om at han er utsatt for et justismord.

Lise Lotte er hovedpersonen som mye av dramatikken spilles ut fra, hennes kjærlighetsforhold til eksmannens kamerat gir en nerve til historien, så også Gabriel, fengselskameraten til Tom, som nå bor i ekssvigermorens kjellerleilighet. Vi hører om kidnappede dyr, og også litt om Lise Lottes stalking av voldtektsofrene til Tom, men dette siste er tonet ned litt.

Det som er hovedtema i denne boken er menneskesmugling og terrorfare. Ada som drar på, det hun tror er en nesten gratis ferie, kommer midt oppi de dramatiske hendelsene, og dette er en rammefortelling med smell i. Med iPadden på fanget holdt jeg hendene for ansiktet mens jeg leste, våget knapt å senke hånden for å sveipe frem neste side. En mer spennende avslutning skal du lete lenge etter.

Handlingen foregår delvis til sjøs, i Portugal og i skjærgården like utenfor Flesland. Jeg vil ikke røpe mer av begivenhetene, men tenker at de som bor rundt idylliske Knappenfjellet kanskje får noe å tenke på. 

I mine øyne er Fare fare krigsmann mer ryddig skrevet enn de to andre. Mye av de personlige utfordringene til Lise Lotte er tonet ned, og erstattet med et sosialt engasjement, som jeg satt pris på. Jeg liker at det skjer noe på hver side, men kan fremdeles rynke litt på nesen over troverdigheten i enkelte av scenene.

Disse bøkene blir bare bedre og bedre, jeg gleder meg virkelig til februar når neste og siste bok kommer ut, hvordan vil dette ende? ⚄


Utgitt: 2023
Sider: 400
Kilde: Lånt på Bookbites

De andre bøkene i serien: 
Fare, fare krigsmann
Aldri være trygg (feb. 2024)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar