fredag 3. april 2020

Våroffer av Anders de la Motte

Våroffer følger på Sensommer, Høstdåd og Vinterild og blir med det den siste boken i Årstidskvartetten til Anders de la Motte. Det er årstidstemaet som er rammen rundt de fire bøkene, ikke karakterene i romanene, så det er hips om happ hvilken rekkefølge du hører dem.

Forlaget om handlingen:
Valborgsnatten 1985 blir 16 år gamle Elita Swartling myrdet i skogen nær et slott i Österlen. Stebroren Ulf tilstår og like etterpå forsvinner resten av den merkelige familien Swartling - Elitas pappa og hans to kvinner - sporløst.
Våren 2019 flytter legen Thea Lind og mannen, kjendiskokken David Nordin, som er oppvokst i traktene, inn på slottet. Davids rykte har fått stygge striper i lakken og nå satser han på nytt sammen med to barndomsvenner. Thea sliter etter å ha mistet kolleger i tjeneste i Syria.

Denne historien inneholder mange hemmeligheter. Til tross for at Thea bærer på en stor hemmelighet selv, kvier hun seg ikke for å grave i den gamle saken fra 1985. Hun er nyinnflyttet på et lite sted, og overtar en halv stilling som distriktslege.

Thea har bare vært i Tornaby en gang før, og kjenner ikke sine svigerforeldre godt. Mannen hennes David er travelt opptatt med forarbeidet til å åpne en flott restaurant i det gamle slottet på stedet. Med seg på laget har han to barndomsvenner, og sin mor, den beinharde Ingrid Nordin, som vet å sette Thea på plass, når hun finner det for godt.

I følge det Thea har funnet ut er det langt fra sikkert at de fengslet rett gjerningsmann etter mordet på Elita Swartling, et mord som hennes mann David var en av fire vitner til. Når Thea deltar på et tv-intervju angående åpningen av restauranten, blir hun sett av noen som kjente henne som barn, og dermed truer hennes egen hemmelighet med å bli røpet.

Jeg brukte en halvtimes tid på å komme inn i lydboken, men så satt det. Nina Woxholt leser så det freser, og jeg storkoste meg med denne krimmen som er helt uten feil eller mangler. Plottet er passe intrikat, men lett å følge med på, spenningen er på det jevne med noen topper, og stemningen er god.

Anders de la Motte er god på karakteroppbygging, og selv om mordet på Elita Swartling i sin tid ble ble dårlig etterforsket, oppfattet jeg historien som troverdig. Mot slutten stiger dramatikken med flere hakk, vi øyner svar på gåten, men holdes i uvitenhet helt til det siste.

Klar for påskekrim? Artemisia og jeg er enig om at Våroffer et godt valg ☺☺


Utgitt: 2020
Spilletid: 13:17
Kilde: Lytteeksemplar

5 kommentarer:

 1. Virker som du og Anita er enige at Årstidsserien er verdt å lese. Har lånt Sensommer på Allbok og håper på at leselysten vekkes.
  de la Motte var sjarmerende og interessant på Krimfestivalen og det fristet meg til å lese bøkene hans.

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh, la deg for all del sjarmere, og kos deg med serien :)

   Slett
 2. Jepp jepp, dette er super påskekrim:) Takk for link Tine:)
  Her blir det familiequiz på Zoom i kveld..:)

  SvarSlett
 3. Jeps, har hatt den på øret i dagen, ettersom både du og Anita var så positive og jeg hadde den så er jeg nå på "en liksom på ferie i sør Sverige". :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra du er i gang, kos deg i Sverige :)

   Slett