torsdag 9. april 2020

Tur til Hellen Fort - en del av Bergen befestninger

Hellen Fort ble for ti måneder siden en del av vårt nærområde. Vi er flinke til å utforske, og det er ikke mange stier som gjenstår, før vi har vært "overalt" i gangavstand fra vårt nye hjem. Hellen Fort har vært på planen en stund, og ved å ta turen i dag, på dagen 80 år siden krigen kom til Norge, fikk besøket en dypere mening.

Dette er et stort friluftsområde nord for Bergen sentrum, med mange stier opp til og innimellom de gamle befestningsruinene. Her er stor boltreplass og masse lekemuligheter for barn som er med på tur. Plakater forteller litt om det som skjedde 9 april 1940 og om selve fortet.

I kampene 9 april 1940 mellom tyske sjøstridskrefter og Bergen Festning, var Hellen Fort det siste som ga opp forsvaret av Bergen. Fortet ble også angrepet av fly, og seks kystartillerister ble offer for tyske bomber og maskingeværild fra flyene. 


Angrepet på Norge foregikk som et overraskelsesangrep uten forutgående krigserklæring, mot 10 byer i Norge samtidig. Våren er kommet, vi koste oss på tur og holdt varmen selv om det bare var 6 grader i dag. Tar med et lite bilde av blåbærlyngen som hadde fått flotte, røde klokker på seg. Jeg har hørt flere ganger at korona"angrepet" er den største krisen og mobiliseringen landet vårt har vært i, siden andre verdenskrig, så det føltes fint å ta en pustepause og minnes de som opplevde krigsangrepet for åtti år siden.2 kommentarer:

 1. Artig å utforske nærområdene med kamera:)
  Dette minnet meg litt om Hegra festning utenfor Stjørdal. Jeg dro dit for noen år siden da jeg blogget på VGB- og vi var en gjeng som laget blogginnlegg i en serie kalt Norge i Bilder (NIB) . Det inspirerte til masse turer og var kjempegøy. Fikk litt sånne NIB-vibber nå gitt:)
  Kos deg videre i påska Tine:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så godt at jeg kunne lirke løs NIB-vibbene dine :) Alltid gøy å utforske nærområdet når det er blanke spotter, har heldigvis et par steder igjen :)

   Slett