søndag 19. april 2020

Aurelia av Gabi Gleichmann

Leste du Udødelighetens elixir så kjenner du denne forfatteren. Gabi Gleichmann er en norsk/svensk/ungarsk forfatter og forlegger, som flyttet fra sitt fødeland Ungarn til Sverige da han var ti år, og etter drøye tredve år i nabolandet vårt flyttet han i 1998 til Norge. Aurelia er hans andre roman.

Forlaget om handlingen:
En europeisk krønike. Aron Kohns far, Pavel, er et utpreget vanemenneske – en hardt arbeidende enkemann som har levd svært tilbaketrukket, nærmest på siden av livet. Etter farens død, finner Aron en koffert i Pavels leilighet. Den inneholder fire fotografier og et gammelt brev. Avsenderen hevder å være Pavels mor. I bunnen av kofferten ligger også et bokmanus. Fortellingen begynner i Bratislava på begynnelsen av 1900-tallet og beveger seg gjennom et herjet Europa og over til krigens og etterkrigstidens USA. En familiehistorie skrevet av en Aurelia Mohr, et navn foreldrene til Aron aldri har nevnt for ham.

Forlag: Kagge
Utgitt: 2020
Sider: 232
Kilde: Leseeksemplar

Etter noen innledende historier tas vi med helt tilbake til begynnelsen av 1900-tallet. Vi hører om lille Golda, som bor med sin stemor og faren som er en streng og utilgjengelig rabbi. Han er høyt respektert men varm og kjærlig har han aldri vært mot sin eneste datter.

Hun opplever at venninnene på skolen vender henne ryggen og kaller henne en skitten sigøynerunge. Når stemoren hører om dette bestemmer hun seg for at de to må ta en liten alvorsprat, og på den måten får hun vite at rabbi Lieberman ikke er hennes far.

De behandler henne ikke fint, de to voksne hun bor med, og hun går fra asken til ilden, når de sender henne på barnehjem i Radost. Jeg undrer meg over hvor ond mennesker kan være med hverandre, og skildringene fra det fem år lange oppholdet på barnehjemmet, var grusom lesning.

Det siste jeg ville, var at de skulle se meg gråte. Jeg vet ikke hvor jeg hentet styrken fra. Jeg bet tennene sammen og kjempet for å virke uberørt av slagene. At øynene mine forble tørre, gjorde dem bare enda mer aggressive og rasende. 

Hun kommer seg til slutt ut derfra, og havner hos en rik familie som hushjelp. Oppholdet varer i ni år, og heller ikke her får hun fred til å leve et lett og lykkelig liv. Golda er 22 år gammel når hun i 1931 står på dampbåtkaien i Bremerhaven og venter på å bli fraktet over Atlanterhavet til Amerika. Det er den eldste sønnen i familien hvor hun har tjenestegjort, hun skal til, og herfra utvikler historien seg i en litt annen retning.

Vi nærmer oss andre verdenskrig, og noen av hendelsene vi hører om setter pekefingeren på historiske hendelser vi kan relatere til. Golda fikk nytt navn da hun ankom New York, men Aurelia fikk det ikke så mye bedre. Hun flytter mange ganger og er innom et psykiatrisk sykehus. Vi følger henne frem ti 1994, når hun er en gammel dame.

Gabi Gleichmann skriver veldig bra, det skjer noe hele tiden, og skildringene av Golda/Aurelias liv, tanker og følelser føles ekte og troverdig. Det er ikke en "kosebok" dette her, men jeg anbefaler den allikevel som selskap til rolige dager på terrassen.


17 kommentarer:

 1. Jeg kom ikke så langt at jeg fikk lest Udødelighetens elixir. Men jeg har hørt mye fint om den. Aurelia tror jeg at jeg har ulest i bokhyllen, jeg tror den kom i posten for en stund siden. Jeg har lyst til å lese den, men er litt usikker nå når du skriver om hvor fælt hun har det hele tiden. Jeg er ikke flink til å lese bøker hvor det ikke går så bra med hovedpersonen.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Heldigvis forandrer livet hennes seg flere ganger, så jeg tror du vil holde ut det fæle. Fin bok å bare finne i ulesthyllen :)

   Slett
 2. Jeg har ikke lest Udødelighetens elixir heller, så forfatteren er sådan ukjent for meg. Aurelia høres ut som en bok jeg kunne tenke meg å lese, men dog ikke en kosebok. Tittelen noteres, og listen jeg må ha i tankene når bibliotekene åpner igjen begynner å bli en smule lang. Håper du har en fin søndag videre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har heller ikke lest Udødeligheten, men noterer den bak øret, for denne romanen var godt snekret sammen :)

   Slett
 3. Å, denne skal jeg notere meg. Høres veldig bra ut!
  God søndag!

  SvarSlett
 4. Jeg lovet å aldri lese Gleichman igjen etter Elixisiret. Blokkerte en hel lesemåned og tok sakte, langsomt og omstendelig livet av all progressjon. Tror jeg har klaget over den i utallige innlegg, men det er mange år siden, må grave dypt for å huske hva problemet egentlig var.. vel, sier seg selv at jeg ikke kaster meg over denne, ihvertfall ikke, med en gang...

  SvarSlett
  Svar
  1. Og jeg som nettopp noterte den bak øret :) Kanskje jeg skal lese bare for å minne deg på hva problemet muligens var? Aurelia leser seg selv, her trenger du ikke bekymre deg for progresjonen.

   Slett
 5. känner igen bokomslaget men mer är det inte. låterintressant. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 6. Den boken låter intressant. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 7. En intressant livshistoria låter detta som. Tack för inspirerande smakbit, trevlig söndag

  SvarSlett
 8. Tack för smakebiten det låter intressant.

  SvarSlett
 9. Det låter som en bok jag vill läsa. Känner igen omslaget. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 10. Tack för smakbiten. Det låter som en intressant bok!

  SvarSlett
 11. Verkar mycket intressant. Skriver upp på läslistan! Trevlig söndagkväll :)

  SvarSlett
 12. Tack för smakbiten! Ny bok för mig.

  SvarSlett
 13. trevligt att få bekanta sig med en bok jag inte kände till!

  SvarSlett
 14. Denne har jeg i bunken..
  Leste Eliksiren som jeg synesvar en god roman, en mektig og lærerik roman om jødenes skjebne gjennom mange hundre år. Men den var lang og innimellom litt tung..

  SvarSlett