mandag 27. april 2020

Ja, vi elsker av Tove Braathens - lanseres i dag 27 april!

Tove Braathen debuterte i 2017 med romanen Alle disse dagene, og i 2018 kom Effekten av måneskinn på nyfallen snø, to romaner jeg likte veldig godt. Mens vi i disse koronatider grubler på hvordan vi kan få feiret nasjonaldagen vår, lanseres Ja, vi elsker, som har syttende mai som et flagrende bakteppe.

Forlaget om handlingen:
Det er snart 17. mai, og alle gleder seg. Nesten alle. Gjennom de tre karakterene Connie, Kenneth og Darina tegner forfatteren opp et tydelig bilde av det moderne velferdssamfunnet. Livaktig maler hun frem enkeltskjebner som på hver sin måte peker langt utover seg selv, og slik nærmer hun seg betente temaer på en klok og engasjerende måte. 
Utgitt: 2020
Sider: 378
Kilde: Leseeksemplar


Ja vi elsker er en nydelig skildring av tre hverdagshelter. De tre hovedpersonene er alle tre ensomme sjeler, hver på sin måte. Jeg lover deg, du vil se på de som jobber i din lokale dagligvarebutikk på en helt ny måte, etter du har lest denne romanen!

Connie er en dame som nærmer seg pensjonsalderen, men hun har i følge seg selv noen gode år igjen i jobb. Det er ikke tvil om at hun strever med å henge med, og mye føles forvirrende og tungt for henne. At livet hennes nettopp har begynt, kommer frem av historien, og forklarer hvorfor hun er så redd for å bli den som må gå pga. effektiviseringen.

Kenneth er en ung mann, han bor fremdeles hjemme hos moren, og tilbringer mye av fritiden på gutterommet. Mer eller mindre tilfeldig havnet han i stillingen som assisterende butikksjef, og når sjefen selv ble forfremmet, ble det Kenneth sin oppgave å bestemme hvem som blir overtallig når de selvbetjente kassene blir innført.

Det er artig å lese om alt arbeidet som gjøres i kulissene i en dagligvarebutikk, og jeg synes oppriktig synd på Kenneth som har et så stort hjerte for kollegene sine.

Darina jobber i hjemmesykepleien og om ikke lenge skal hun opp til eksamen på norskkurset hun deltar på. Hun arbeider flittigere enn de andre på kurset og stiller alltid godt forberedt. Hvor hun tar energien fra, til denne ekstra innsatsen kommer frem når vi hører hennes forhistorie, en historie som virkelig tok tak i hjertet mitt.

Ja vi elsker er en roman som løfter ensomme mennesker frem i lyset. Braathen gir oss veldig gode karakterer, som du får lyst å invitere hjem og bli enda bedre kjent med. Historien er rett og slett spennende, og ga meg den gode "jeg må hjem å lese-følelsen".


Anbefales!

2 kommentarer:

  1. Veldig fin omtale, Tine. Jeg har ikke kjennskap til forfatteren fra tidligere av, men boken høres veldig interessant ut. Artig at den utkommer nettopp nå, hvor vi nok ikke får noe særlig til 17.mai feiring, ikke slik som vi er vant med i hvert fall.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja den så hun nok ikke komme, selv om mai sikkert ikke er en tilfeldig lanseringsmåned :) Takk for fine ord, bøkene til Braathen må du få med deg.

      Slett