torsdag 23. april 2020

Der det finst fuglar av Maren Uthaug

Forfatteren Maren Uthaug er dansk og norsk, og det er historier fortalt av den norske delen av slekta, hun har bygget denne mørke romanen på. Den 332 sider lange romanen er ny av året og var utrolig nok ledig for meg på eBokBib akkurat da jeg ville lese den. Takk for tipset Solgunn!

Forlaget om boken:
For å redde mor si må Johan gifte seg med Marie, jamvel om det er Hannah han elskar. Den vesle familien flyttar til eit fyr utanfor bygda Uthaug i Trøndelag, der vinden blæs så sterkt at dei må binde fast barna for at dei ikkje skal blåse ut på havet. Sonen deira trur han er ein kalv. Dottera er besett av menn. Marie luktar feil. Og Johan sit på toppen av fyret med ei kjensle av at livet har lurt han. Men kven er det eigentleg som har lurt kven?

Er du klar for tre generasjoner med uforløst kjærlighet? Den kroppslige lidderligheten gjør at det kommer barn til verden, og redsel for skam gjør at menneskene gifter seg og holder sammen, men forelskelser og livslang kjærlighet hører vi ikke mye om her.

Vi befinner oss utenfor Trøndelagskysten i årene mellom verdenskrigene. Det er et ødeland, både sosialt og fysisk for de som bor her. Familiemedlemmene vi følger, griper et halmstrå i nøden og takker ja til jobben og livet, på det karakteristiske Kjeungskjær fyr, utenfor Uthaug.


Ser du for deg dette fyret når du leser så vil du nok som meg, holde pusten hver gang du leser at ungene går ut for å leke. Jeg har passert fyret med Hurtigruten, det er virkelig et syn, og helt ufattelig at barnefamilier har hatt fast tilhold her.

Dette er en historie som viser hvordan menneskene "før i tiden" aksepterte livet sitt og slo seg til ro med alle kravene som føltes som absolutte. Jeg sier føltes, for det er ikke mye de snakker sammen, og hadde det vært mer åpenhet rundt følelser og livsvalg, kunne sikkert livene deres vært veldig annerledes. De fleste karakterene har noe "usmakelig" i personligheten sin, men allikevel følte jeg med hver og en, for leseren kommer godt innpå den enkelte og kjenner på ensomheten og fortvilelsen deres.

Maren Uthaug bruker et nydelig språk, og et nynorsk som det er lett for oss "bokmålere" å finne roen med. Hun har korthugde setninger og mye direkte tale, så handlingen oppfattes som levende. Det er et traurig liv som skildres, men fremdriften er god og flere interessante vendepunkter underveis, gjør at romanen holder på min oppmerksomhet. Mot slutten får vi noen av de samme hendelsene fortalt fra flere synsvinkler, noe som i mitt utålmodige hode ble litt i overkant repetitivt.

Selv om jeg hadde hjertet i halsen hver gang barna gikk ut for å leke, føltes historien som troverdig. Det er ikke en oppmuntrende bok dette her, og merkelappen "nordic noir", passer i mine øyne helt perfekt.

Minbokogmaleblogg har også skrevet om boken!

Anbefales!


11 kommentarer:

 1. Denne boka venter jeg på. Ser frem til å lese den. Hørte henne på samenyhetene- Oddasatt- i dag også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Samenyhetene ja, finnes de fremdeles? Skjønner du hva de sier?
   Mørkere enn dette får du det ikke, men for en roman!

   Slett
  2. Jada . NRK bare sto på etter pressekonferanse og så kom oddasat og nyheter for døve. Alle behov dekket. Oddasat er tekstet, så d e no greit . Forstår ikke samisk nei. Var artig å se værmeldingen på samisk , hva alle stedene på Norgeskartet heter.

   Slett
  3. Høres litt gøy ut det der, viktig at alle får med seg all info, gjerne flere ganger :) Vi ser ikke mye tv her i huset, men nå ser vi pressekonferanse hver dag kl. 16, blitt vant med å spise middag i sofaen :)

   Slett
  4. Mye viktig og utdypende info p de pressekonferansene, synes jeg. Får det ikke med meg hver dag, men passer på de gangene jeg vet det kommer noe nytt og relevant.

   Slett
 2. Denne må jeg prøve å få skaffet meg på ett eller annet vis, stoler på deg og Solgunn! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror du vil like den Eli, herlig å bli stolt på. God helg!

   Slett
 3. Dette hørtes ut som en god bok. Flott omtale Tine!
  Jeg leste om den hos Åshild og ble interessert i det hun skriver om at forfatteren har hentet historier fra egen slekt. Jeg liker å lese om hvordan menneskers valg og utfordringer speiles i barnas liv.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det stemmer det, forfatteren bruker sin egen historie i denne romanen, selv om det føles helt utrolig. Takk for fine ord, god helg Astrid Terese!

   Slett
 4. Lastet ned boken på Allbok etter å ha lest Åshilds omtale. Dine ord gjorde det enda mer interessant å prøve ... Øver meg jo i å lytte på lydbok.
  Glad det ikke er jeg som skulle sende mine unger ut for å leke der ...
  Nyt helgen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at den var ledig der, da har du noe å glede deg til, håper den faller i smak. Lydboken jeg hører på for tiden er så god at jeg tok en omvei hjem fra jobb i dag :) God helg Marianne Augusta!

   Slett