søndag 12. april 2020

Gå med meg av Sonja Holterman

Gå med meg er Sonja Holtermans ferskeste krim, som kom ut i år. Jeg leste en flott omtale på bloggen Min bok-og maleblogg, og vips var boken lastet ned på min iPad. De 232 sidene ble lest i en fei, for dette var spennende greier. Boken er den tredje i serien hvor Ira Torgrimsson har hovedrollen. Jeg leste Presteskapet og Frostgraven da sistnevnte kom ut i 2014, og likte godt det jeg leste.

Forlaget om handlingen:
Kriminalromanen «Gå med meg» handler om Kristine og hennes oppvekst i et kristent miljø på Nord-Jæren på 80-tallet. Kristine er en del av en kristen gjeng. Hun og vennene drar på konserter og møter, og har et sterkt samhold. Men troen, den sosiale kontrollen og skammen truer med å splitte dem. Fortellingen om Kristine beskriver et kristent samfunn som utøver sterk sosial kontroll over barn og unge, like sterkt som det man kritiserer det muslimske miljøet for. Den viser også de interne rangeringene som foregår i et lukket religiøst miljø, hvor de som tilhører bedehuset har en streng, bibeltro livsførsel, mens kristne i statskirka er mer løsslupne i forhold til valg av partner, sex før ekteskapet og alkohol. 


Igjen byr Sonja Holterman på velskrevet og spennende krim. Med handlingen lagt til "bibelbeltet" på Jæren, skildrer hun et samfunn med, for meg, helt ukjente miljøer. Et sted i boken sier Ira at dette kristne miljøet er like ukjent for henne som de muslimske miljøene vi har i Norge, og sånn føles det for meg også.

Romanen er bygget opp av to historier, en som forklarer bakgrunnen for den andre. For oss som bor i kjøreavstand til Stavanger er russetreffene i Kongeparken noe vi kjenner godt til. Jeg har selv russ i år, og priser meg lykkelig for koronautbruddet, som satt en stopper for akkurat dette arrangementet. I denne historien er det ikke ungdommene som oppfører seg dumt, men avgangskullet fra -89, som er på gjenforening.

Ira Torgrimsson er en veldig flott karakter, jeg liker den respektfulle måten hun er journalist på, helt ulik de fleste andre vi leser om. Hun er mor til et lite barn og en ungdom, og har en mann som tar seg av det hele når hun må reise til Stavanger på oppdrag. I Iras private historie er det ingen tumulter, men Holterman skildrer savnet og spenningen Ira opplever ved å reise fra familien, så tett oppunder at svangerskapspermisjonen er over, på en troverdig og gjenkjennelig måte.

Gå med meg er skrevet med et språk preget av mye dialog. Her er mye humor som bygger på lek med dialekter, noe hun fikk til på en morsom måte. Historien har et finurlig plott, med en gjerningsmann som er godt gjemt, så det er bare til å ta en pause fra puslespill, serietitting og strikketøy, og la deg underholde av velskrevet krim

🐤🐥🐤🐥


20 kommentarer:

 1. Religion kan vara ett stöd för människor och få dem att respektera sina medmänniskor. Men religionen kan även bli en tvångströja. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 2. Den här serien måste jag notera. Tack för tipset.

  SvarSlett
 3. håller med Robert. här känner en tvångströjan. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 4. Tack för smakbiten! Okänd bok och författare för mig.

  SvarSlett
 5. Denne ligger på nattbordet mitt. Jeg har også lest de to første, så jeg ser frem til denne. Handlingen er fra et område ikke langt fra der jeg bor. Det er litt fint når en også kan kjenne seg igjen i området. Jeg er spent på om den er tro mot det som er eller om det er diktet opp :-)
  Ha en riktig fin påskesøndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Alltid litt skummelt når handlingen er et sted man er kjent, men ofte går det forbausende bra, og da er det kjempegøy. Gleder meg til å høre hva du synes. God påskesøndag til deg også!

   Slett
 6. Handlingen låter mycket intressant, tyvärr kan jag inte tillgodogöra mig en bok på norska. Kanske blir den översatt om jag ger mig till tåls. Tack för smak, trevlig påskdag!

  SvarSlett
 7. Vilken lagom längd på boken. Förstår att du sträckläste den om den var spännande. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er godt med korte bøker innimellom, lett å sluke på en dag ja :)

   Slett
 8. Hoppas på översättning. Växte upp i Bibelbältet, där det fanns många frikyrkor och strikt social kontroll. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 9. Her var du også et skritt foran meg igjen, gitt.;)
  Har denne klar for lesing nå. Ble ferdig med Natt i natt.
  Lurkikka på siste setningen, for å sikre meg at den ikke var helt rævva- og det ser ut som jeg kan lese den som planlagt.
  Har likt andre bøker jeg har lest av Holterman, så jeg ser frem til denne.
  God søndag Tine:)

  SvarSlett
 10. En helt okänd bok för mig. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 11. Ukjent bok og forfatter for meg, men kanskje jeg burde gjøre noe med det. Takk for smakebiten.

  SvarSlett
 12. Den blir jag nyfiken på. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 13. Jeg har også lest de to første bøkene av Holterman, så takk for tipset. Må se om jeg ikke finner denne også! Ha en fin siste påskefridag.

  SvarSlett
 14. Synes dette hva beste boka fra Sonja til nå. Å ekstra bonus at hva fra mine hjem trakter

  SvarSlett
  Svar
  1. Alltid kjekt å lese fra sine egne hjemtrakter :)

   Slett