onsdag 28. november 2018

DnS lanserte programmet for 2019 i dag

Så spent var jeg på hvilke planer DnS har for neste år, at jeg sparte en feriedag bare for å kunne være med på lanseringen. I tillegg til et fantastisk spennende program, fikk vi den gode nyheten at de gjeninnfører det gode gamle årskortet. Etter to år hvor vi har sett halvparten av stykkene og hatt store utfordringer med billettorganisering, ser det altså ut til å ordne seg for ivrige teatergjengere.

Denne gjengen har grunn til å feire det nye året - gratulerer med veldig spennende program!

I tillegg fikk vi oppleve et race av spennende stykker. På et tidspunkt så vi på hverandre med fornøyde glis, og nikket samstemt "ja vi vil se ALT!!"

Første stykke ut, med premiere 5 januar er Våre barn. Smakebiten som ble lest av Marianne Nielsen, Jon Ketil Johnsen og Iren Reppen fengslet totalt. Dette er Marie Blokkhus sin debut som regissør, av et stykke som stiller spørsmålet "Hva er vi villige til å ofre for neste generasjon?"


Vi får litt Ibsen i 2019 også. 23 januar har hans klassiske stykke Hedda Gabler premiere på Store scene. Dette gåtefulle og ikoniske kvinneportrettet spilles ut av Stine Robin, en skuespiller som fikk en drøm oppfylt, da hun fikk løfte om denne rollen.

Peer Gynt står også på spillelisten for november, i en musikalsk og visuell versjon, som spilles som et hørespill? Tore Vagn Lid som regisserer bruker filmatiske virkemidler og spennende sceniske løsninger når han utforsker Henrik Ibsens Peer Gynt.


Noen uker senere, 6 februar er det tid for Hvem er redd for Virginia Woolf? verdens mest berømte nachspiel. Det er Ragnhild Gudbrandsen og Bjørn Willberg Andersen som har hovedrollene, i et stykke hvor vi får kjenne på svik, giftige angrep og nådeløse avsløringer. Riksteateret gjestet DnS i 2010 med dette stykket, så handlingen er kjent men spennende nok til å ses igjen.


Årets storsatsing på Den nationale scene er stykket Skipet De zee ploeg. Stykket skildrer et drama basert på en sann historie fra Bergen. Det er 200 år siden skipet som var på vei til Amerika med emigranter, og forliste.

Teatersjefen lovet oss et storslagent kostymedrama om sterke menneskeskjebner og store humanitære utfordringer. Dette gleder jeg meg til!

For barn får vi også noen godbiter. Det populære stykket Folk og røvere i Kardemommeby har gått en stund, men settes i slutten av januar opp igjen, og det skal gå i noen måneder til.

Vi får også et stykke som heter Hysj som er en musikkforestilling med humor beregnet for barn fra 3 år, og til høsten dukker selveste Peter Pan opp. Det er J.M. Barries kjente klassiker som nå blir magisk teater.


Jeg har hatt stor glede av å ta Oda med meg på DnS`s oppsetinger for de aller minste. I september kan vi oppleve et fantasifullt hageeventyr i Riverso, hvor elefanten Pomelo går på oppdagelsesferd.

Circus Absence er en halsbrekkende, morsom og småabsurd sirkusforestilling for barn fra 5 år. Koreografen er Jo Strømgren, mens danserne er gjengen fra Absence Crew som for femte gang spiller på DnS. I sommer vil de ha en nypremiere på NORR - da gudene breaket, så de som ikke fikk sett dette stykket får en ny sjanse da.

Nypremiere blir det også på stykket Henrik Ibsen samlede verker på 78 minutter av Knut Nærum og med Tormod Løvold, Kristian Berg Jåtten og ikke minst Kjersti Elvik, som i skrivende stund briljerer som Bergljot i Arv og miljø.

Det eneste stykket jeg rynket litt på nesen av var Korps. Det har premiere i mars, og kalles en sjarmbombe. De som allerede har korpslivet i sine hjerter vil helt sikkert falle for denne humoristiske kjærlighetserklæringen til alt som har med korps å gjøre. Jeg skal se stykket, så kanskje jeg får gjort noe med mine fordommer?

Festspillstykket er et spennende stunt. Stykket som har premiere 31 mai heter NAV betaler, og stiller spørsmål ved systemet og måten vi forvalter menneskelige ressurser på. Det er ikke skuespillere på scenen, men vanlige mennesker som har opplevelsen av å "nave" i erfaringsbanken sin.

Til høsten får vi også se teaterversjonen av Stig Holmås sin bergensroman Regn. Her møter vi Siggen og Goggen og det er skøyteis på Krohnsminde. Denne lokale forfatteren har imponert før, spesielt med Gatens helter, det aller, aller første stykket som ble satt opp på det, den gang nye Cornerteateret.

Jeg må ta meg en opptelling på hvor mange romaner som blir teater neste år, for sannelig dukket ikke Linnea Myhre opp med sin Evig søndag. Hjelp, dette blir heftig! Jeg leste boken i 2012, og likte den veldig godt.

David Elderridges stykke Begynnelse har gått i London en stund, og i mai har det Norgespremiere her i Bergen. Det er Petter Næss som har regien, og i hovedrollene møter vi Karoline Kruger og Eirik del Barco Soleglad.Jeg har ikke nevnt alt, men et utdrag av stykkene DnS har å tilby i 2019. Hipp hurra for et teaterår vi skal få, og med Årskortet så blir alt så mye bedre!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar