onsdag 28. november 2018

Kastanjemannen av Søren Sveistrup

Søren Sveistrup er den internasjonale manusforfatter og produsenten av TVserien Forbrytelsen. Han var også involvert da Jo Nesbøs bok Snømannen skulle bli film. Kastanjemannen er Sveistrups debut som krimforfatter.

Forlaget om boken:
I en av Københavns forsteder gjør politiet et uhyggelig funn. En yngre kvinne er drept og etterlatt på en lekeplass. Den ene hånden hennes er skåret av. Over henne henger en liten kastanjemann.
Den unge etterforskeren Naia Thulin settes på saken. Som makker får hun den utbrente etterforskeren Mark Hess. Han er nettopp blitt sendt hjem fra Europols hovedkvarter i Haag. Snart oppdager de at den lille kastanjemannen har et fingeravtrykk fra en jente, som politiet tror er blitt drept. Sosialminister Rosa Hartungs datter, som forsvant ett år tidligere. En mann har tilstått drapet på jenta, og saken regnes for oppklart.

Kort tid etter blir enda en kvinne funnet drept. På stedet finner politiet en ny kastanjemann, som også har fingeravtrykk fra den savnede jenta.

Det er tydeligvis ikke så stor forskjell på å forfatte en tv-serie sammenlignet med en kriminalfortelling, for Søren Sveistrup greier begge deler med glans! Selv om jeg så vidt hadde fått pusten igjen etter å ha lest Lazarus, høstet Kastanjemannen høy aktelse hos meg, lenge før jeg var ferdig å lese.

Denne historien har en fin blanding av etterforskning, blod & gørr & smerte, og personlige historier. Plottet er genialt satt sammen, og karakteroppbyggingen gjort enkelt, uten de lange innledende historiene. Små frampek bygger intrigene fint opp, og små overraskelser underveis får leseren til å klamre seg til boken. Sveistrup holder persongalleriet til et minimum, alle karakterene har en rolle i mysteriet som skal nøstes opp i.

Jeg leste selv og lot i perioder Jan Gunnar Røise lese for meg. Han leser like fort som meg, og hans stemme passet godt til teksten.

Har du lyst å lese en velkomponert krim med høyt tempo, imponerende karakterer og en skikkelig spennende historie, så er det ingen vei utenom Kastanjemannen!


Andre bloggere om boken: Heartart og Bjørnebok

Sider: 512 Spilletid: 13:30
Kilde: Leseeks Utgitt: 2018

3 kommentarer:

 1. Helt enig! Masse uhygge og spenning!
  Takk for link!

  SvarSlett
 2. Har lest den, men ikke omtalt - veldig spennende - var kanskje ikke 100% fornøy6d med slutten og hvem morderen var. Litt "dratt ut" den siste delen.

  SvarSlett
 3. Enig med deg Tine. Likte boken godt. Spenning fra første til siste side. Like brutal som Kepler og nesten like bra.

  SvarSlett