søndag 25. november 2018

Jern og metall - noveller av Levi Henriksen

Tidligere har jeg lest Levi Henriksens romaner fra Skogly, men det er første gang jeg prøver meg på noen av hans noveller. Ikke så rart kanskje, siden det er ni år siden han ga ut en novellesamling.

Forlaget om boken:
Levi Henriksen er tilbake med noveller om mennesker i hverdag, kamp og kjærlighet. Vi møter et knippe mennesker preget av den klokskapen livet har gitt dem. De har satset og tapt. De har vunnet og mistet. Felles for dem alle er at de fortsatt føler den indre varmen fra alt som en gang var.

Noveller kan være så mangt, korte og lange, noen med begynnelse og slutt, noen uten. Levi Henriksens måte å skrive noveller på, er akkurat sånn som jeg liker det, med god utvikling i teksten.

Jeg lot meg engasjere av disse historiene. Det menneskesynet som stråler ut av teksten gjør meg varm om hjerteroten. Her møter vi mennesker som ikke lar seg blende av det klassisk vakre, eller det som preger trender i tiden. Vi blir kjent med folk. Gutta på gølvet, som vet å kalle en spade for en spade.

Menneskene i historiene har lite respekt for det fisefine, for makt eller de som er redd for å bli skitten på fingrene. I tillegg har alle karakterene i novellesamlingen et hjerte for sine medmennesker. Henriksen skildrer hvordan det kan være for en gammel musiker, når spillekompisen blir dement, om en som savner sin bror og tar på seg skylden for hans ugjerninger, bussjåføren som observant tar seg av en gammel dement dame og ikke minst likte jeg skålen for gutta på gølvet i novellen som gir denne samlingen navn.

Mange av fortellingene foregår i julen, og nær sagt selvfølgelig har Levi Henriksen musikk med i sine noveller. Han har hode og hale på historiene sine, slutten er aldri lufttom og åpen, men har ofte en snert eller en overraskelse, og henger godt sammen med historien. For de som har lest romanene hans fra det fiktive stedet Skogly utenfor Kongsvinger, er det kjekt å også i denne boken svinge innom både Flyktningesjøen og Ebeneser.

Det er Ivar Nergaard som har lest inn novellesamlingen, og stemmen hans passer perfekt til denne type tekst. Er du ny på noveller eller nysgjerrig på hvordan lydbok fungerer for deg, prøv gjerne med denne!

Utgitt: 2018
Spilletid: 3,5 time
Kilde: Lytteeksemplar


Flere bloggere om boken: BokBloggBerit og Kleppanrova

Jeg hadde ikke mange novellesamlinger på listen over norske bøker som kan nomineres til Bokbloggerprisen for 2018, men nå har jeg fire. Jern & metall er den beste av disse, og en samling jeg mer enn gjerne anbefaler videre.

4 kommentarer:

 1. Så fint at du også likte denne. Han er bra!
  Takk for link!

  SvarSlett
 2. Godt tips. Jeg har uleste romaner av Henriksen i hylla, og hørt ham på Lillehammer flere ganger- har virkelig sans for det jordnære og humoren hans.
  Jeg har en novellesamling her, nettopp kommet inn dørene- Venteromsnoveller av Tonje Lissadrin- på Liv forlag. Har du lest dem?
  Henriksen noteres.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke mange novellesamlinger jeg har lest i år, og nei, ikke den om venterommene heller. Noter Jern & metall på en synlig sted, for denne var virkelig bra :)

   Slett
 3. Så bra at du også likte denne! :-)

  SvarSlett