fredag 16. november 2018

Farmors kongehus av Adele Lærum Duus og Elisabeth Moseng

Adele Lærum Duus er skuespiller og forfatter. Dette er den tredje barneboken hennes, hvor hun bruker sin families historie som bakteppe. Bøkene Farfars bombekrater og Oldefars ulveskinnspels har også blitt teaterforestillinger. Jeg lot meg fortrylle av denne historien, og anbefaler gjerne boken videre.

Forlaget om handlingen:
Når jeg er på besøk hos farmor og farfar, pleier jeg å få farmor til å fortelle historier fra gamle dager. Den aller morsomste er den om da kongen skulle bo hjemme hos dem i det store doktorhuset.

 I Farmors kongehus forteller hun om alt det som skjedde den gangen selveste Kong Olav kom på besøk til doktorhuset da det var NM på ski på Voss.

I Farmors kongehus følger vi samtalen mellom lille Adele og hennes farmor. Adele ser på bildene på veggen i farmors hus, og spør hvem det er som er avbildet. På bildet ser vi Kong Olav, og samtidig som farmor svarer på barnebarnets spørsmål, får vi historien om da kongen overnattet i Doktorhuset.

Kong Olav fremstilles som en koselig mann med kulemage som ikke hadde lyst å bo på hotell når han skulle besøke NM i ski på Voss. Vi får høre om forberedelsene til besøket, og om hvordan hele bygda var i sving, for å gjøre alt klart til mesterskapet og til kongebesøk.

Historien oser av energi og stolthet. Den er veldig morsom, med anekdoter hvor korpset faller om kull midt i Gammel jegermarsj, om skismøring kokt på primus og en konge som står i bakken og hoier og skriver ned stilkarakterer i sin egen notatbok.

Boken er gjennomillustrert med akkurat passe mengde tekst på hver side. Elisabeth Moseng sine illustrasjoner er geniale i all sin enkelhet, men streken hennes sier mye og gir flott dybde til Adele Lærum Duus sin historie. Sammen er de dynamitt, og jeg fryder meg over å kunne anbefale denne lille godbiten videre ☺☺☺

Jeg har allerede testet ut boken på mine 19 fireåringer, og kan bekrefte at denne gjengen fant boken både spennende og "undringsverdig". 


Forlag: Mangschou
Utgitt: 2018
Sider: 32
Kilde: Leseeks

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar