lørdag 10. november 2018

Ole Jørgen Ness - Flat acrylic på KODE

Fra 3 november til 22 februar okkuperer Ole Jørgen Ness selveste Tårnsalen til Kunstmuseene i Bergen. Det store gulvet er dekket av et hvitt underlag, som sakte men sikkert fylles ut av kunstneres pensel og maling. Jeg besøkte ham to timer etter startskuddet forrige lørdag, og igjen i dag en uke etter. Han var kommet godt i gang med malingen, og tok seg tid til å slå av en hyggelig prat med to nysgjerrige publikummere.

Slik så kunstverket ut to timer etter prosjektets start 3 november


Ole Jørgen Ness er stø på hånden når han fyller gulvet med utflytende linjer
Da vi kom inn i Tårnsalen i formiddag, sendte vi kassen med tøfler et lite blikk, men ble gående forsiktig rundt det hvite lerretet. Ikke før Ness inviterte oss til å ta på tøfler og komme utpå, trodde vi at det var sant, at vi skulle få trakke på et kunstverk.

Han tok seg tid til en prat med oss, og kunne fortelle at han skal male frem til begynnelsen av desember, og ikke helt vet hvordan verket vil bli seende ut. Ness er komfortabel med besøkende, og jeg håper mange rolige kunstelskere vil ta turen oppom Tårnsalen og se ham i aksjon.  Det blir veldig interessant å følge prosessen fremover. At vi i tillegg kan bevege oss inn i kunsten og kjenne på hvilke følelser som dukker opp er veldig spennende.

Fra KODEs presentasjon:
Flat Acrylic er et stedsspesifikt verk hvor Ness er inspirert av kumulativ vekst. Former føres videre i mer komplekse utgaver av seg selv. Nye former oppstår underveis gjennom improvisasjon. Ved periodens slutt inviterer KODE til finissage - en ferdigsstillingsfest hvor verket destrueres. Det som da står igjen er historien om verket, slik det lever videre gjennom fotografier og i minnene til de som har sett det.

Jeg syntes dette hørtes veldig spennende ut. Det er litt som i barnehagen, veien er målet og prosessen er viktigere enn det ferdige verket. Vi som har fått vår nysgjerrighet pirret av dette, får være med å holde kunstverket i live med minner og fotografier (og blogginnlegg)

En uke ut i prosessen ser det sånn ut
To uker ut i prosessen ser det ut sånn som dette

Detaljbilde fra uke 2
Detaljbilde fra uke 3

Les gjerne hva mer KODE sier om kunstneren og kunsten hans her! For de som ikke kjenner Ole Jørgen Ness, kan jeg røpe at han er bergenser (dog utflyttet) han var festspillkunstner i 2006 og har representert Norge i kunstbiennalen i Sao Paulo, Brasil i 2002.

Kode har gjort et flott intervju med Ole Jørgen Ness når han nærmet seg slutten av prosessen, les det gjerne her!

*******

Har du lyst å følge dette kunstverket "in the making" må du kjøpe inngangsbillett en gang, og KODE gir deg et slags bevis som gjør at du kan komme igjen mange ganger på samme billetten. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar