søndag 12. oktober 2014

Svøm med dem som drukner av Lars Mytting

Dette er en historie, rørende og vakker som den nydeligste roman men samtidig så fylt med spenning og mysterier at det nærmest kan minne om en krim. Min lydbokutgave ble lest av mannen med det franskklingende navnet Axel Aubert, og kanskje det ikke var tilfeldig at det ble ham, for bokens hovedperson har gode følelser for det franske språk. Han leser fenomenalt bra, i passe kjapt tempo, og med nok, men ikke for mye innlevelse.

Forlaget sier om boken:
Høsten 1971 blir et kjærestepar funnet omkommet i Frankrike, på en avstengt, skogbevokst slagmark fra første verdenskrig. Deres tre år gamle sønn Edvard er sporløst forsvunnet. Fire dager senere dukker han opp på et helt annet sted i Frankrike.
Ingen vet hvor Edvard har vært, og han vokser opp på en fjellgård i Gudbrandsdalen sammen med sin tause bestefar.
Hva gjorde foreldrene i det avstengte skogholtet, og var det en tilfeldighet at de tråkket på en gammel gassgranat fra krigens dager?

Letingen etter svar fører 23 år gamle Edvard både til Shetland og tilbake til Frankrike, der han må grave seg inn i de mørkeste krokene i familiens fortid. En fortid som er tett vevd sammen med de store europeiske hendelsene fra forrige århundre, men også lidenskapen til en mestersnekker som søkte lykken i 30-tallets Paris.

Romanen tar oss med til en liten bygd i Gudbrandsdalen og familien Hirifjell. Edvard har bodd hos sin bestefar Sverre, siden foreldrene omkom da Edvard var 3 år. Han er 23 år nå når bestefar dør, og når han begynner å rydde etter ham dukker det opp saker og ting som kan belyse den store hemmeligheten som har preget livet til den lille familien.

Jeg oppdaget sannheten for tidlig - og da var det for sent.

Handlingen tar oss med tilbake til forskjellige episoder i Edvards liv, hendelser som beskriver bestefar og livet han levde den gang for lenge siden da han var frontkjemper og gikk i tyskernes tjeneste. Bestefars bror Einar, er også en viktig karakter i historien. Han hadde ikke den samme politiske overbevisningen som sin bror, og brøt med familien under krigen, da han dro til Shetland.
Vi får tidlig vite de faktiske forhold rundt Edvards foreldres brå død mange år før. I løpet av romanen får vi vite mye mer rundt omstendighetene, og et lite mysterium folder seg sakte ut. Dette blir etterhvert ganske så spennende, samtidig som språket er så sårt og vakkert at jeg puster dypt og fornøyd når jeg leser. Edvard reiser både til Shetland og til Somme i Frankrike, for å finne svar på spørsmålene han har rundt opphavet sitt.
Jeg likte spesielt godt det som hadde handling på Shetland, og måten hans nye bekjentskap lærte ham å kle seg og (te seg) som en ekte engelsk aristokrat. Alle baller som var kastet opp ble tatt pent ned igjen, og mysteriet fikk sin løsning, ikke den jeg hadde forventet meg, heldigvis.

Etter å ha lest denne boken vil jeg reise til Shetland. Måten han skildrer steder og mennesker på, gjør det så levende at det ikke er vanskelig å føle at du er med der det skjer. Dette blir nok en bok vi vil høre om i forbindelse med Bokbloggerprisen 2014,
en bok jeg ikke nøler med å anbefale videre.

Utgitt: 2014
Lyttetid: 12 timer og 50 min
Kilde: Leseeksemplar

21 kommentarer:

 1. Låter väldigt spännande. Tack för smakebiten! Och Italien på hösten kan ju inte vara fel :)

  SvarSlett
 2. Jeg har heldigvis boken liggende og blir nok lest om ikke så lenge. Ha en fortsatt fin ferie, Tine og nyt de siste dagene!

  SvarSlett
 3. Wow, for en setning!!! Lars Mytting er virkelig en ordkunstner, og jeg gleder meg til å se hvilken sammenheng denne setningen står i. Er kommet til side 127, og vil bare lese mer-mer-mer, men orker ikke tanken på at boken skal være ferdiglest :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det nytter ikke å lese sakte, det går alt for fort allikevel :)

   Slett
 4. Flott omtale - og jeg må virkelig låne denne boka snart! Kos deg videre i Italia.

  SvarSlett
 5. Takk for interessant boktips! Må si jeg ble veldig nysgerrig på denne. Høres spennende ut... Noteres med en gang!
  God søndag! :)

  SvarSlett
 6. Det er visst flere som har leser denne ser jeg i dages utfordring. Da bør jeg vel notere meg den. Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 7. Oh, Italien låter skönt. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 8. Ingen författare jag känner till. Tack för smakebiten

  SvarSlett
 9. Det gleder mitt lesegledehjerte at du også falt for denne! Jeg har Den forrige boka hans klar, og gleder meg stort til å lese den!
  Nyt den siste feriedagen!

  SvarSlett
 10. Denne ser også jeg frem til å lese. Har skjønt av flere anmeldelser at den er et MUST! Drar han ikke til Frankrike i denne boka også? Takk for fin smakebit og god helg.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Gled deg! Jo, han reiser til Somme i Frankrike :)

   Slett
  2. Har fått den på lyd nå, og jeg liker Aubert som oppleser. Har også lest både slakt og ros etterhvert om denne boka, men det gjør det nå spennende at det er veldig forskjellige meninger ute og går, synes jeg :)

   Slett
 11. Det låter spännande :) Ha en skön söndag!

  SvarSlett
 12. Tack för smakbiten, det låter som en lockande bok!

  SvarSlett
 13. Låter som en intressant bok. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 14. Tack för smakbiten och ha en fortsatt trevlig söndagskväll.

  SvarSlett
 15. For en fin anmeldelse, Tine! Denne boken har jeg nå notert meg :)

  SvarSlett
 16. Denne gler eg meg verkeleg til! Takk for smakebit :-)

  SvarSlett
 17. Denne står på vent hos meg, gleder meg til den!

  SvarSlett