mandag 27. oktober 2014

Operasjon Sjølvdisiplin av Anges Ravatn

Denne boken kom meg i hende i grevens tid. Jeg nikker gjenkjennende til mye av det jeg leser, og rister på hodet av meg selv, når Ravatn på en klargjørende måte forteller meg hva det er jeg gjør galt.

Sånn beskriver forlaget innholdet:
Sjekkar du Facebook på mobilen mens du les godnatthistorier for ungane? Har du konsentrasjonsvanskar og manglande impulskontroll? Ikkje-eksisterande treningsvanar og eit kosthald lagt opp etter innfallsmetoden? Då er denne boka for deg!
Mangel på sjølvdisiplin er eit problem stadig fleire merkar på kropp og sinn. Slik var det òg for forfattar Agnes Ravatn, som i mange år var ein kronisk utsetjande internettslave, med frynsete livsstil og altfor høg kvilepuls. Heilt til ho bestemte seg for å ta eit grep. Resultatet er ein vitskapleg fundert og praktisk guide til korleis du kan gjenvinne viljestyrke og sjølvkontroll. Operasjon sjølvdisiplin er ei gjenkjenneleg og underhaldande bok spekka med råd om korleis du kan bryte dårlege vanar, arbeide konsentrert, få gode rutinar, utan dårleg samvit.

En ting har jeg til felles med forfatteren, jeg har lest mange selvhjelpsbøker, og noe av det jeg har lest har nok festet seg. Jeg har greid å lande noen gode rutiner, så når hun i boken snakker om å lage rutiner for å slippe å tenke, så skjønner jeg at jeg allerede har tatt noen steg i riktig retning.

Det som frydet meg med denne boken var humoren. Ravatn har en helt spesiell humor som går rett hjem hos meg. Jeg elsker bøker hvor forfatteren allerede i forordet gir leseren råd om å hoppe over deler av boken. Jeg var både ivrig og desperat, men valgte allikevel å lese absolutt hver side. Siden boken kun er på i overkant av 100 små sider, så er den bragden egentlig ikke noe å skryte av. Poenget mitt er at hver eneste side inneholdt morsomheter og alvorligheter side om side, og ga mange gode konkrete pekere på hvor en kan ta tak.

Definisjonen på selvdisiplin: Det er evnen til å motstå kortsiktige fristelser for å kunne oppnå langsiktige mål, og evnen til å overvinne uønskede tanker, følelser eller impulser.

Noen av spørsmålene vi får svar på i boken:
Hvordan kneble din indre apekatt?
Hvorfor har folk på slankekur, større sjanse for å være utro? 
Hvorfor blir arbeidskapasiteten større for hvert barn du får?
Hvordan bryte dårlige vaner og skape gode vaner?
Hvordan slippe å ha "Barbie Girl" på hjernen?

Essensen i boken er kort fortalt. Legg opp dagene dine så du har færrest mulige valg, spis det samme til frokost hver dag, ha rutiner på når det skal handles og når det skal trenes. Ikke tenk bare gjør!
Prøv å skap distanse mellom deg selv og det som frister, i form av meter eller minutter. Og kutt for guds skyld ut alt som lukter av avsporing når du er på jobb.

Det som er genialt med denne boken er at vi helt til sist får tredve praktiske råd for hvordan en kan motstå fristelser. Disse skal leses til de sitter, så får jeg se om jeg får implementert enda noen gode vaner i dagliglivet mitt.

Denne boken er genial i all sin enkelhet. Oversiktlig og lettfattelig, og å anbefale til alle, også de som ikke leser bøker. Jeg kunne tenke meg å gitt den til alle i familien min til jul. (Så gjenstår det å se hvordan erkebergensere reagerer på å få en nynorskbok til jul....)

I dyp konsentrasjon, men det er ikke lenge mellom smilene

Forlag: Samlaget
Utgitt: 2014
Sider: 104
Språk: Nynorsk
Kilde: Lånt av Beathe

7 kommentarer:

 1. Jeg er så enig, så enig :-) Jeg tror jeg må, eller jeg vet jeg må lese den en gang til for å få med meg halvparten av de gode rådene. Og så må jeg finne ut hvordan jeg skal gjøre dem til vaner :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror hun treffer alle hjemme med denne boken. Har lagt frem en notatbok ved siden av pc`en, så nå er jeg i gang. Men, jeg prøvde den "vent 10 minutter" greien, da jeg drakk te i sted, og det endte med at jeg hentet den sjokoladebiten i kjøleskapet likevel :) Øvelse gjør mester.

   Slett
 2. Jeg skulle vel trengt en slik bok. Prøver å stramme opp selvdisiplinen min hver uke, men det går bare ikke:)

  SvarSlett
 3. Kanskje det du? Kanskje jeg skal gi bort denne til jul? Jeg vet så absolutt om noen som kunne trenge noen tips, problemet er bare at de ikke har skjønt det sjøl enda ;o)

  SvarSlett
 4. Julegavetips, ingen dum ide.:) Artig og nyttig bok i alle fall, .:)

  SvarSlett
 5. Jeg kan tenke meg at denne er morsom. Jeg kommer nok til å lese den, for Ravatn er en favoritt hos meg, men akkurat nå prioriterer jeg andre norske utgivelser :)

  SvarSlett
 6. Kan si meg enig i det meste i boken, bortsett fra dette med "multitasking" da, det er noe jeg bevisst velger å gjøre......

  SvarSlett