tirsdag 21. oktober 2014

Det er litt "heia Bergen" i spalten Boken på vent i dag

Begeistringen er stor når jeg leser lærerike, rørende og spennende bøker. Når forfatterne i tillegg kommer fra samme by som meg, føler jeg både stolthet og glede.

Mitt bidrag til Beathes spalte Boken på vent denne tirsdagen, er Dan Takle sin nye utgivelse Struts. Jeg leste hans forrige bok Sjiraffen, og koste meg med det lokale miljøet den var skildret i. Nå ligger Struts på iPad`en og venter, litt mer usynlig enn bøkene i hyllen, så den måtte se seg forbigått av en møring, og en rogalending, men det nærmer seg.

Comino forlag sier dette om boken:
Maktmisbruk. Bygdedyr. Overgrep. Tradisjoner. Lukkede samfunn. Feighet. Selvjustis. Egoisme.

I «Struts» møter du alt dette.

Forfatteren beskriver evigaktuelle problemstillinger det er mye lettere å lukke øynene for enn å ta et oppgjør med. Med sin særegne skrivestil beskriver Dan Takle et fiktivt samfunn i Nord-Norge og han vever historien sammen med fantastiske karakterer, miljøbeskrivelser og hendelser som kan gi den mest hardføre leser gåsehud på armene.
Boken er dypt tragisk og samtidig hysterisk morsom der vi tråkles gjennom det fiktive Svanøysamfunnet, et sted langs norskekysten.

Litt synsing og føleri dukker nok opp på bloggen når jeg har fått lest boken. I mellomtiden vil jeg hylle noen andre bergenere, som har gitt ut spennende bøker i år:


En liten kuriositet: Googler du "kjente bergensere" får du opp mye rart, blant annet et av mine blogginnlegg fra 2009 (skrekk og gru). Det som står øverst er vel og merke Wikipedias liste over kjente bergensere, og her har de kategorisert også forfattere. Det som forbauset var at listen kun inneholder tre nålevende personer, Gunnar Staalesen, Pål Gerhard Olsen og Willy Dahl. Bra min leseliste har flere navn enn det :)

Trenger du lesetips, bør du ta turen innom Beathes bokhylle om tirsdagen, der finner du lenker til andre leseglade blogger og kan se hva de gleder seg til å lese. Jeg gleder meg til å ta en runde i ettermiddag, og ønsker deg i mellomtiden en fin dag!

9 kommentarer:

 1. Bøkene på iPaden blir virkelig mer usynlige enn de i bokhyllen. Enda værre er det med bøkene på Kindelen for min del. Den ligger i vesken og brukes som lesestoff når jeg er utenfor huset. Men noen ganger burde jeg lest ferdig en bok der og istedenfor å begynne på nye bøker :-) Ønsker deg en fin dag,Tine!

  SvarSlett
 2. Hei!
  Du som er flink til å lese ungdomsbøker bør jo også lese Bergenserinnen, Renate Nedregård, Hun kommer snart ut med boka Erna. Hun har som har skrevt en ny ungdomsbok,2 nå er det min tur" fra Bergen. Den kom ut i høst
  :http://kleppanrova.blogspot.no/2014/10/nedregard-renate-det-er-min-tur-na.html

  SvarSlett
 3. Han e rnok glad i dyr og fygler han forfatterenn her.. Håper boka faller i smak. Tror vi har en del kjente trondhjemsforfattere også, i alle fall har hatt… :) Visste ikke at Cattaneo er bergensk? Hun snakker jo bokmål. Jeg har truffet henne, så vidt jeg vet er hun halvt italiensk.. Ha en fin kveld Tine.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. snakker østlandsk, mente jeg (beklager alle travle skriveleifer, på vei ut her sjø=)

   Slett
  2. Trykkleifer er hjertelig velkommen. Jeg la ikke merke til at hun ikke snakket bergensk, og siden hun har gått i klasse med Beathe så tok jeg henne for god fisk. Joda, Wikipedia bekrefter :)

   Slett
  3. Ikke gått i klasse med men bodde i samme gate i mange år, hun gikk på St.Paul skole, men ja, hun er bergenserinne.

   Slett
  4. Takk for oppklaring Beathe :)

   Slett
 4. Forfatteren av denne boken var jo på det bokmøte som forlaget arrangerte tidligere i høst, og tenkte da at disse bøkene ville jeg lese. Men det må bli en stund til for akkurat nå er det så mange bøker som hyler og skriker etter å bli lest.

  SvarSlett
 5. Sjiraffen ligg og ventar her i huset. Gler meg veldig - omtrent heile kollegiet ved skulen der eg jobbar har lese, les eller skal lese den. Openbart mykje "intern" skulehumor i den. God fornøyelse med Struts :-)

  SvarSlett