søndag 26. oktober 2014

Kulturhistorie i Åsane - Torvhuset på Eikås

Torvhuset på Eikås gård - byggetrinn 1. har hatt sin ferdigstillelse nå i oktober
Da Bergen Kommune endelig så seg nødt til å gi etter for presset og lage tunnel gjennom Eikåsfjellet, sto det et lite torvhus i veien. Huset var bygget etter god norsk tradisjon, og var godt holdt. Heldigvis finnes det noen driftige mennesker i Åsane Historielag, som fikk reddet torvhuset. Mye frivillig arbeid fra flere hold, skulle til for å plukke torvhuset fra hverandre stein for stein.
Huset ble flyttet 20 meter for å gi plass til innfartsveien til den nye Eikåstunnelen som åpnet 16 oktober 2014. Samtidig var også torvhuset ferdig puslet sammen igjen, og fin vei var også lagt bort til huset. Har du lyst til å være med å bidra til at resten av huset blir satt opp, kan du bli fadder, og kjøpe deg en stein eller ti. Ta en titt her!

Eikåstunnelen er endelig åpnet

I dag tok min venninne og jeg oss tid til å besøke torvhuset. Vi kjørte først gjennom Eikåstunnelen, og jeg kom med et utbrudd da vi så åpningen nesten før vi hadde kjørt inn. Er den virkelig så kort? Jeg husker jeg gikk i demonstrasjonstog med min eldste sønn i vogn for å få denne tunnelen. Det må ha vært 25 år siden. I alle disse årene har trafikken økt betraktelig, og de siste 10 årene har det vært med livet som innsats å ta seg rundt Vikaleitet til fots eller på sykkel. Nå er den farlige flaskehalsen tom for biler, og vi hadde oss en rolig spasertur fra Vikaleitet hvor min venninne er vokst opp og bort til torvhuset som står i Vågsbotn.
Les gjerne mer om torvhuset her! Har du lyst å se bilde av den fine påkjørselsveien sørfra, kan du ta en titt her!

Da vi skulle gå tilbake til bilen ville Hildegunn vise meg noen av sine barndoms lekeplasser. Badeplassen ligger like bak torvhuset og vi stakk rett inn i skogen hvor Langavatnet har sin sørlige ende. Dessverre viser det seg at boligutbyggere ikke har tatt hensyn til barns lek, og har sperret av stranden og bergene med gjerder og forbudt-skilt. Skogen var grodd igjen, og akkurat i dag var også stien oversvømmet, men det er det bare værgudene som kan gjøre noe med.

Høy vannstand og fartøy som klamrer seg til sitt feste

Bortenfor gjerdet er det noen flotte svaberg og en fin badeplass - håper de bader mye de som bor der
En halvtime senere befant vi oss på Toppenipa, en av mange fjelltopper i Åsane. Anledningen var Baskerløpet som gikk av stabelen, og både Hildegunn og jeg hadde en hjertenskjær som var ute og løp. Vi stilte opp som heiagjeng og paparazzier, men humøret var på topp hos løperne, så vi var nok ganske overflødige i dag. Vinden var kraftig så vi småjenter (på 47) hadde det knakande morsomt med å leke oss med vindkastene.

Gjengen som startet en time før de andre - verdens råeste, muntreste gutter :)

2 kommentarer:

  1. Historiske bygg må man ta vare på!
    Høres ut som du har hatt en hyggelig dag, og de må man også ta vare på ;o)

    SvarSlett
  2. Fin reportasje, morsomt å dokumentere slikt.

    SvarSlett