Bilde fra et av rommene i St. Jørgen Hospital |
De medvirkende var:
Ole Didrik Lærum, lege og kreftforsker fra Voss. Han har i mange år arbeidet med kulturhistorie og helsehistorie. Han har jobbet på Haukeland og ved UIB, men er no professor i patologi ved Københavns Universietet.
Det var Lerum som leste teksten de har satt sammen, noe han gjorde på en spennende og lærerik måte. Teksten var ledsaget av bilder på lerret, mange grufulle bilder av leprasyke, men også andre bilder som var flotte illustrasjoner til det han fortalte om.
Reidun Horvei er fylkesmusiker i Hordaland og har jobbet med folkemusikk og kveding på heltid i 22 år. Hun har skrevet bok samlet inn sanger fra området vi kaller Strilelandet. Hun var med å levendegjøre teksten som Lærum leste og det var også hun som sto for kvedingen og sangen vi fikk høre. Stemmen hennes var aldeles praktfull, og sangene de hadde valgt ut var en god blanding av muntre sanger a la "suddelidu-duddelidei", og mer alvorlige folketoner.
Per Inge Hove er organist på Osterøy. Han har utdannelse innen kirkemusikk fra Griegakademiet. Det var han som spilte på instrumentet som kalles et harmonium. Det er også han som har improvisert og arrangert all musikken.
Ole Didrik Lærum, Reidun Horvei og Per Inge Hove (Bilde lånt av HFK) |
I foredraget vi fikk høre i dag konsentrerte de seg om perioden 1825-1900 med fokus på de spedalske fra områdene rundt Bergen. De grusomme bildene vi fikk se i begynnelsen satte stemningen, og mens Hove sin bakgrunnsmusikk gikk fra svak til sterkere, var alles oppmerksomhet rettet mot det vi skulle få se.
Lærum leste på sin vakre vossadialekt, om livsvilkårene de fleste av de som ble syke levde under. Vi fikk høre om sykdommen og hvordan den utviklet seg forskjellig for hver pasient.
Det ble aldri dystert for de små avbrytelsene hvor Horvei sang, ga publikum tid til å puste og smile litt. Spesielt godt likte jeg "Vil du gifta deg Anna" og "Gulldronning, Perledronning" folketoner fra Fjell og Osterøy. Vi fikk høre mange flere folketoner, både sunget og kvedet.
Vi fikk ta en titt i hospitalet i dag |
25 år etter Welhaven red til Sverige for å be om bedre kår for de spedalske, får Bergen endelig et skikkelig sykehus. Vi får høre om den dramatiske historien til Lungegaardshospitalet, og at ikke lenge etter, står Pleiestiftelsen no. 1 også klar til å ta seg av de mange leprasmittede.
Så kommer vi til det spennende for meg som har lest både om D.C. Danielssen og om Dr. Armauer Hansen. Vi får høre deres historie, og jeg sitter faktisk å ergrer meg litt når de fremstiller Dr. Hansen i et alt for pent lys. Det at han er den første legen i verden som har blitt stevnet av en pasient. Kari Spitsøen vant rettsaken mot ham, og han mistet jobben som lege, men dette blir det bare kimset av. Han blir også fremstilt som en høflig og sympatisk mann, og det er ikke det inntrykket jeg har fra andre bøker. Det var når de snakket om Dr. Hansen at dette med kremering ble dradd frem, men husker jeg ikke feil var hans svigerfar Danielssen først ute med å bli kremert i Sverige, og fraktet tilbake til Bergen i en urne.
Denne forestillingen var satt sammen på en underholdende og lærerik måte. Jeg har fått med meg at de skal rundt på turnè, og at dette var den første av flere opptredener, så det er bare å være våken, å få det med seg.
Les gjerne mine omtaler av disse bøkene, som alle kom ut i høst:
D.C. Danielssen - en kjempe for sin tid av Karen B. Helle
Ti tusen skygger av Bjørn Godøy
Jeg sluttet å telle dager av Caterina Cattaneo
I morgen lanseres boken om Wilhelm F.K. Christie, du vet han som grunnla Bergens Museum og står på bauta utenfor fremdeles. Han har både en gate og en park oppkalt etter seg, og i Christieparken skal det i morgen være en kulturminnemarkering kl. 14:00 - det blir en travel dag :)
Åh, så kjekt,ante ikke at det skulle være noe slikt i dag. sikkert veldig kjekt. Så det skulle være en slik markering i morgen, men tror ikke jeg rekker det til kl 14. Kos deg så snakkes vi i morgen kveld:)
SvarSlettDet hørtes ut som en lærerik og fin affære :-) og skjønner godt at du tok turen selv om det var dårlig vær.
SvarSlettNå gleder jeg meg enda mer til 28.oktober. Da skal jeg på samme seanse i Emigrantkirken på Radøy. Takk for flott referat Tine;) Anne-Mai
SvarSlettSå kjekt å høre Anne-Mai - gled deg det var veldig flott å høre på :)
SlettDette høres spennende ut og særlig for deg som akkurat har lest så mange bøker om tema. Jeg skal følge med å se om det kommer hit til hedmarken, da skal jeg se dette.
SvarSlettHøres veldig interessant ut. Skal si du skikkelig har fått fordypet deg i lepratiden i Bergen..
SvarSlettDette hørtes både sterkt og interessant ut. Jeg har ikke fått lest boken jeg har om dette viktige temaet, men ser virkelig frem til å gjøre det etter hvert. Gøy at vi begge valgte den samme boken etter å ha lest "Svøm med den som drukner". Kjenner at jeg er ikke like ivrig på å sette meg ned å lese nå.... ;)
SvarSlett