søndag 17. august 2014

Jeg har lest Lars Mæhles nyeste Linnès dystre lærdom

Endelig er den her, andre boken i den spennende serien om Ina Grieg. Hun er psykolog, kickbokser og mor til tvillinger, og i den første boken Den mørke porten likte jeg henne egentlig ikke så godt. Et godt utgangspunkt for å bli bedre kjent med henne.

Dette skriver Samlaget om boken:
Ein invitasjon til klassetreff gir nytt liv til eit av Ina Griegs fortrengde mareritt. Da ho vaks opp forsvann ei 14 år gammal jente, Sonja Lerdahl, på gåtefullt vis. Mistanken blei retta mot Tom Kaser, ein 19-åring kalla «botanikaren». Men noko lik blei aldri funne, og han blei aldri tiltalt.
Kva skjedde med Sonja? Var det Tom Kaser som bortførte og drap henne? Eller nokon annan? Eller er Sonja framleis i live?

Forlag: Samlaget
Utgitt: 2014
Sider: 334
Utfordring: Les mer nynorsk!
Kilde: Leseeksemplar

Med fare for å høre utrolig fjortis ut, låner jeg et av ungdommens kraftuttrykk når jeg skal beskrive denne boken, for boken var sykt spennende! 

Dette er en skikkelig slukebok, umulig å legge fra seg før siste side er lest. Det lett groteske, men sterke bildet på coveret får en forklaring på i boken, og den er bare en av flere handlingstråder som bygger opp denne spennende historien.  Handlingen foregår for det meste i nåtid, men med sekvenser fra da Sonja forsvant 30 år tidligere. Oda Vange har også sin egen historie, som foregår 5 år etter Sonja forsvant, altså i 1989. Denne delen er grusom å lese med vold og mishandling, men det forklarer beveggrunnene til Oda i den handlingen som foregår i nåtid.

Smakebit fra boken:
Ina knyter nevane. Ein liten omveg. Akkurat. Det må i så fall vere ein svipptur til hennar eiga grav. Men ikkje faen om ho skal gi seg utan kamp. Ho skal overrumple den sadisten. men panikken sit i kroppen. Sansane er i heilspenn. Auga flakkar mot bildøra. Ikkje låst. Bra. Og ho bestemmer seg der og da. Ho klikkar seg ut av setebeltet, opnar døra i eit ryk og kastar seg ut av bilen i fart, rullar nedover ein grøftekant, kast i kast i kast. 

Det er lenge siden barna fra Skårnes flyttet hver til sitt, men på grunn av klassefesten har de samlet seg igjen. Dette er grunnen til at Ina drar avgårde til sine barndoms trakter, og skal bo noen dager i den gamle hytten deres som har stått til nedfalls i 30 år. Ina sin motivasjon for å reise "hjem" er at hun også vil finne ut mer om Sonja og det som skjedde med henne. Var det virkelig Tom Kaser som drepte henne? Kan de grusomme brødrene til Oda Vange hatt noe med det å gjøre? Eller blir hun holdt fanget?

Dette er ikke en klassisk krim, med et mord og noen som etterforsker det. Ina spør og graver litt, og vi får historien utbrodert samtidig som hun får noen svar, men flere spørsmål. Hun treffer igjen Katrine bestevenninnen sin og Oddvar, en gammel rocker som nå er lensmann i bygda. Begge disse har giftet seg og fått barn med felles barndomsvenner, så det er en kompakt samling gamle venner som skal finne ut av det med hverandre. Godt hjulpet av en god dose alkohol blir klassefesten en dramatisk affære, og når det i kjølvannet av den dukker opp både lik og forsvunne personer, da er det bare å klamre seg fast.

Tittelen har Lars Mæhle hentet fra Carl von Linnè, den svenske botanikeren på 1700-tallet som klassifiserte alle kjente dyre- og plantearter. I denne historien er det "botanikeren" Tom Kaser som lærer oss Carl von Linnè litt bedre å kjenne. Jeg likte godt disse innslagene, selv om spenningen synker lite granne, er det veldig interessant å lese om.
Han har også flettet inn en liten epistel om bakgrunnen for Boomtown Rats sangen "I don`t like mondays", som jeg likte veldig godt. Selve historien er jo et skjær ut til siden, men den penser oss inn på Ina sin bakgrunn som psykolog på en fin måte.

Nynorsken til Lars Mæhle er lett å lese, selv for en erkebergenser som er allergisk mot a-endinger. Du trenger ikke å ha lest den første boken i serien for å lese denne, for Ina sin personlige historie får ikke mer kjøtt på beina i denne boken. Nå må det sies at "Den mørke porten" er veldig spennende den også, og kan med et par tastetrykk lånes på EbokBib.

Som du sikkert har skjønt, så anbefaler jeg boken og serien på det varmeste!

14 kommentarer:

 1. Sykt spennende ...! Jeg må jo bare lese denne boka. Selv om den er på nynorsk :)

  SvarSlett
 2. Det här låter ju väldigt intressant, får hålla utkik efter den om den kommer på svenska. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 3. Takk for flott smakebit! Klart jeg må lese denne! (Grusomt forsidenilde!)

  SvarSlett
 4. Jeg har den første boken liggende i hyllen, så det var kjekt å få en påminnelse på den. Noterer meg denne også til den eviglange ønske-lese-listen. Skolene til barna er tatt ut i streik men jeg forstod at opptrappingen gjaldt fra ons og ikke i morgen, dermed skal han på skolen i to dager mens hun måtte møte opp på skolen i morgen for ikke å miste skoleplassen sin.

  SvarSlett
 5. Den här noterar jag direkt, det verkar vara en bok precis i min smak! Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 6. Tack för smakbiten och ha en fortsatt fin söndag.

  SvarSlett
 7. Coveret var litt ekkelt. Boken høres veldig spennende ut. Takk for smakebiten

  SvarSlett
 8. Det här låter som något för mig, hoppas den översätts till svenska.Tack för smakbiten! :)

  SvarSlett
 9. Vilket obehagligt omslag. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 10. Härligt att läsa en smakbit med sådant otvetydigt gillande :) Men jag tror inte att den är något för mig....

  SvarSlett
 11. Låter intressant! Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 12. Spennande - takk for smakebit og tips :-) Har høyrt på radioteaterserien i sommar - Tordivelen flyr i skumringen - der er Linne med. Spennande:-)

  SvarSlett
 13. Jeg har lest Den mørke porten, så det er klart jeg må lese denne :-) Så fint du synes den er så bra :-)

  SvarSlett
 14. Så spennende.. Jeg har Den mørke porten liggende.:)

  SvarSlett