søndag 13. mars 2022

Eufori - en roman om Sylvia Plath av Elin Cullhed

Eufori ble kåret til årets beste svenske skjønnlitterære bok i 2021. Allerede i januar var den oversatt til norsk, og jeg følte meg som en vinner da jeg, uten ventetid, fikk tak i den på biblioteket. Boken skildrer poeten og småbarnsmoren Sylvia Plaths tanker og følelser, de siste årene av hennes liv.

Forlaget om handlingen:
I en rasende, bølgende, uregjerlig tekst møter vi Cullheds Sylvia Plath, en av vår tids mest leste poeter: fortvilet, oppspilt, sjalu, men med store vyer. Her beskrives hennes kjærlighet til barna, lengselen etter å kunne skrive og frustrasjonen over ektemannen Ted Hughes, som setter sin egen frihet høyere enn hensynet til familien. Plaths forfatterskap står i skyggen av ektemannens, men den indre monologen avslører at hun er en kunstner av uvanlig kaliber.

Eufori er en roman om skaperkraft, og den viser – nådeløst – hvordan vi mennesker kan være våre kjæres største inspirasjon, men også deres verste fiende. Det er en kraftfull, opprørsk og smertelig roman om balansegangen mellom det å være mor, hustru og kunstner.

Eufori er en roman, selv om den har mange biografiske elementer. Vi kommer tett på Sylvia Plath, med sine nevroser, angst og kjærlighet til mann og barn. Jeg leste hennes selvbiografiske roman Glassklokken, for noen år siden, boken kom ut i 1963, det samme året som Plath tok livet sitt, bare 31 år gammel. 

Er du glad i fakta og kronologi, er det greit å innstille seg på å ikke fokusere på dette, når du leser Eufori. I denne romanen er Sylvia Plath gift med dikteren Ted Huges, som i 1984 ble utnevnt til britisk hoff skald. Jeg vet ikke om samlivet til disse to poetene med rett kan kalles poetisk, men Elin Cullheds roman gjør ikke skam på noen av dem. 

I denne romanen fokuseres det på Sylvias behov for kjærlighet, at Ted og andre ser henne som noe mer enn det slitne ytre som hun fremstår som. Hun er gravid med sønnen deres når boken starter, de har allerede en liten jente, og begge foreldrene har det kunstnerblodet som krever alenetid. 

Jeg antar at Elin Cullhed har god greie på Sylvia Plath, og belegg for de skildringene hun i legger for dagen i Eufori. Mine tanker går til Sylvia, mon tro hva hun hadde tenkt om denne romanen, hun som skrev mye, men bare Glassklokken og diktsamlingen The Colossus ble utgitt før hennes død.

Det er Sylvias mest nedrige tanker og følelser som skrives frem mellom disse permene. Ikke det, jeg forstår henne veldig godt, både hennes sjalusi, og hennes behov for å løsrive seg fra mann og barn. Hun tar andre menneskers hjelpsomhet som en selvfølge, og sånn som jeg lærte henne å kjenne gjennom denne historien, tolker hun alle rundt seg og alt som skjer, som en personlig fornærmelse eller hyllest til seg selv.

                    Ted hadde virket litt lunken en stund; det begjæret kroppen min alltid hadde vakt hos ham, var i det siste blitt erstattet av taushet, noe fjernt i blikket, som om han så på meg, men ikke registrerte meg, ikke helt lot meg bli en del av det han så. Han måtte ikke bygge noen mur nå, tenkte jeg. Jeg orket ikke murer. Jeg rev dem uansett ned, om jeg så måtte ty til klør. For det kunne bli en blodig krig av Teds murer og mine sylskarpe klør.


Jeg likte Eufori godt, det er ikke vanskelig å se for seg at Sylvia Plath tok livet av seg, ikke lenge etter denne romanen slutter. Selv hadde jeg trodd at selvmordet var romanens avsluttende høydepunkt, men en så lettvint avslutning har ikke Elin Cullhed tydd til. Mine tanker går til juryen av Augustprisen, siden de landet på Eufori som den beste utgivelsen i 2021, et modig valg, kanskje romanen ikke er representativ for hva den jevne svenske leser, men for litteraturinteresserte, er dette en liten godbit.


Juryens begrunnelse:
"I sin litterære fantasi lar Elin Cullhed leseren komme nær det skapende og levende mennesket Sylvia Plath. Ved hjelp av livsbejaende og rasende prosa skildrer boken hvordan et poetisk geni strever i en husmortilværelse der drømmer og desperasjon føder hverandre. Med Eufori tar et forfatterikon sete i vår tid – i tekstens bankende hjerte oppdager også leseren seg selv."

Les gjerne Bokstabelig talt sin fine omtale av boken ☺

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2021/på norsk 2022
Sider: 329
Kilde: Biblioteket

17 kommentarer:

 1. Det här är en roman jag har tänkt läsa, tack för en intressant smakbit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Dating for everyone is here: ❤❤❤ Link 1 ❤❤❤


   Direct sexchat: ❤❤❤ Link 2 ❤❤❤

   8B .

   Slett
 2. Ja, den här har jag ju sett på svenska bloggar. Men jag har inte läst den. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Får ikke Augustprisen mye omtale i Sverige? Jeg antok at "alle" hadde hørt om vinneren :)

   Slett
 3. Denne har jeg liggende og skal lese, gleder meg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt å ha den liggende, mitt eksemplar er på vei tilbake til biblioteket :) Gled deg til lesestunden, ser frem til omtale!

   Slett
 4. Spennende! Var spent på hvordan du likte denne, siden boka har fått ujevn omtale av kritikere her hjemme. Jeg har jo boka liggende, men den blir ikke lest riktig enda, så jeg tok en smugkikk på konklusjonen din. Lover bra:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg likte veldig godt måten forfatteren går helt inn, også i det hun umulig kan vite noe om. Om romanen blir en bestselger spørs, siden "den beste svenske romanen" nok handler mer om språk og blikk, enn at den er "tilgjengelig" for det brede publikum. Gleder meg til å lese hva du synes :)

   Slett
  2. Denne er sikkert for smal til å bli en bestselger her hjemme..

   Slett
  3. Helt sikkert, men i Sverige kanskje :)

   Slett
 5. Jag köpte Eufori på bokrean men har inte läst den än. Snart så..

  SvarSlett
 6. Känner förstås till den här, kolleger har läst, men jag har inte varit sugen på att läsa den. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 7. Sylvia Plath har jag ingen relation till. Lite nyfiken blir jag. Tack för smakbit

  SvarSlett
 8. Min vän har läst den här och tyckt mycket om. Tack för smakbit!

  SvarSlett
 9. jag har läst den och tyckte att den var intressant och att författaren var väl påläst. har läst en del om SP och hennes liv. och naturligtvis Glaskupan för länge sedan. tack för smakebit och påminnelse

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kul at du har lest den og at du kjenner Sylvia Plath så godt :)

   Slett