onsdag 13. august 2014

Tor Åge Bringsværd og Lisa Aisato = sant!

Tambar får en ny venn - ny bok i serien om trollungen Tambar
Det er Tor Åge Bringsværd og Lisa Aisato som står for tekst og bilder i denne bokserien for barnehagebarn. Dette er mitt første møte med Tambar, men serien rommer nå 8 bøker. I denne boken møter Tambar en fjøsnisse. Handlingen har ikke noe med jul å gjøre, og finnes ikke "julete". Boken tar på en naturlig måte for seg vennskap med en som er litt annerledes.

Tambar og bestevennen Gurine går i butikken for å handle mat. Her raser plutselig varene ned fra hyllene, og de ser en skygge forsvinne i full fart ut døren. De skynder seg etter, ut i snøen og følger sporene under et tre. Der sitter det en liten fjørsnisse og gråter sårt, og Tambar og Gurine tar ham med seg hjem. Her forteller han at han har sovet lenge, og når han våknet opp var gården han bodde på borte og to høyblokker befant seg på tomten i stedet for gården. Trollmor lager middag og fjøsnissen Tobias får overnatte.

Dagen etter blir han med i barnehagen og her fryder han seg over alt rotet, for fjøsnisser elsker jo å rydde og vaske, så dette er midt i blinken for nissen. Heldigvis kan han gjøre seg usynlig, sånn at han kan være i barnehagen og ordne opp uten at det blir oppstandelse.

Se, sier Tobias og peker. Jeg har fått besøk av en katt også. Så her vil jeg få det kjempefint. Nisser og katter har alltid hørt sammen!

Dette er en flott barnebok, med en antydning til moral, og en god dose spenning. Tegningene er store og flotte og med de store, uskyldige øynene og de brede smilene til både troll og nisse blir det passe følelsesladet. Jeg leser høyt for barn mellom 2,5 og 5 år nær sagt hver dag. Er vi full gruppe i samlingsstunden er vi 19 barn, og det er den ultimate testen av en bok, om den kan fenge hele gruppen, så pass at jeg får lest hele boken uten at noen begynner å vri på seg. Denne boken besto med glans!
Kvaliteten på tekster til barn er vanvittig varierende, men Tor Åge Bringsværd har selvfølgelig pondus nok til å stå hele løpet.

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2014
Sider: 30 med bilder
Sjanger: Billedbok 2-6 år
Kilde: Leseeksemplar

5 kommentarer:

 1. Disse bøkene har jeg ikke lest. Takk for tipset. Alltid godt med noe nytt lesestoff til bhg :)

  SvarSlett
 2. Høres ut som en fin serie for små barn dette :-) og godt når de små blir fornøyde.

  SvarSlett
 3. Wow! Radarpar de lux! Denne boken skal jeg anskaffe til barnehagen :)

  SvarSlett
 4. Tambar er en herlig fyr, og jeg er så heldig å ha lest den sammen med tantegutten min på seks år. Han var litt yngre da vi leste bøkene, og nå er han skolegutt og en ordentlig leseløve. Akkurat nå er det Doktor Proktor som er favoritten :) Ønsker deg en superfin torsdag, klem fra Anette :)

  SvarSlett