fredag 2. mars 2012

Italiensk aften, igjen :) - et lite kurs i "hvordan spise på Italiensk"

Fra våre mange restaurantbesøk i Italia har vi konkludert med at kelnere i Italia er en sær rase. Ikke er de særlig blid, og de virker lite interessert i oss. Etter å ha studert fenomenet, lest mye med handling i italia, og om italienske matvaner har jeg lært at et italiensk måltid ikke er som et norsk måltid.
I Norge skal det gå fort, og det skal mette lenge. Regelen er, en tallerken med kjøtt, poteter, saus og litt grønnsaker. Innledning og avslutning av måltidet er en ikke sak, her skal det gå unna, og dessert er enten råflott eller usunt, så det spiser vi kun med dårlig samvittighet.
Derfor er turisti fra Norge som steamer inn på restaurant i Italia og bestiller hver sin "secundo" (hovedrett) ikke særlig populære.
I Italia er måltidene dagens høydepunkt, som det er satt av tid til. Det er snakk om å smake og nyte, og å spise ting på langs, ikke alt på en gang, sånn som vi gjør.
De har 2 timers lunchpause, som gjerne tilbringes i sin helhet enten hjemme ved kjøkkenbordet, eller på nærmeste restaurant. Middagen tar også mye lenger tid, enn det tar oss å sluke vår tallerken med norsk husmannskost.
Det italienske måltidet deles i seks deler og begynner gjerne med en Aperitivo. Det er et glass søt hvitvin, Cinsano eller Martini. Når du bestiller denne får du også noe å bite i. Dette er husets spesialitet og det er tilsynelatende gratis. Du drikker gjerne aperitifen din mens du studerer menyen og bestemmer deg for hva du vil ha.
Et ekte italiensk måltid består så av en eller fler poster fra Antipasti, en Primo Piatto (forret) en Secundo Piatto, hvor du gjerne kan hive på en Contorno (tilleggsrett, gjerne grønnsaker eller salat). Disse 3 rettene bestiller du samtidig, og når du har kost deg vel og lenge med maten, og kelneren (i sitt eget tempo, og på eget initiativ) har ryddet av bordet, kommer han med menyen igjen, for at du skal velge deg en Dolche (dessert) og evt. en Digestivo. Ikke hopp over fordøyelsesdrikken på slutten, de har veldig mye godt rundt omkring.
Hos oss ligger vi i hardtrening til neste Italiatur, og i kveld har vi øvet igjen. Planlegging av menyen og kokkeleringen tar mindre tid, men vi må øve mer på mellomrommene mellom de forskjellige rettene. Jeg har en tendens til å ha alt ferdig på en gang, og da spiser vi alt for fort.
Jeg tar gjerne imot korrigeringer fra noen som kan dette bedre enn meg :)
Kveldens meny så sånn ut:
Aperitivo: En deilig Frascati med olivenpatè, mozarello og tomater
Antipasto: Pizza bianco med pinjekjerner, parmesan olje & salt
Primo piatto: Paprikasuppe med parmesan
Secundo piatto: Linguine alla mare med bla. ferske blåskjell
Dolche: Tiramisu og en kopp espresso

3 kommentarer:

 1. Jeg nøt det hele! Et par Bierra Moretti i tillegg gjorde det komplett!

  Frode

  SvarSlett
 2. Italiernene har virkelig skjønt det! Jeg skulle likt å ha vært hjemme hos deg og smakt på alle godsakene, og spist i fred og ro <3 Ha en fin fin lørdag :-)

  SvarSlett
 3. Jeg tror eneste stedet vi har så god tid rundt matbordet er i brylluper, og andre selskaper.. :)

  Mye godt du laget.. jeg elsker tomat og mozzarealla.. nam nam :)

  SvarSlett