fredag 23. mars 2012

Små drypp av Italia i hverdagen krydret med da Vinci`s kunst

Italia har ikke helt sluppet taket i meg siden våre 10 dager ved Gardasjøen i høstferien. I sommer skal vi være 14 dager ved Lago di Como, og i mellomtiden har jeg sugd til meg alt som har med dette landet å gjøre.
Det har ført meg til mye god mat, musikk og lesning, men også opplevelser som jeg aldri har vært med på før. Det første var å se en kunstutstilling på kino. Det var The National Gallery i London som hadde satt sammen en fantastisk utstilling av noen av Leonardo da Vinci`s malerier. Dette var en kjempefin opplevelse, som jeg gjerne vil gjenta ved neste mulighet.
La Gioconda
Via biblioteket har jeg i dag vært med på noe annet nytt. "Hør et kunstverk" heter serien på seks kunstverk som det er laget lydbok av. Kunstverket jeg valgte meg var da Vinci`s "Mona Lisa", og dette var også en veldig fin måte å lære mer om kunstneren og kunstverket hans. For å se hvilke andre kunstverk som er med i serien, klikk her.
Ved Mammutsalget kjøpte jeg meg en ørliten stabel romaner, og har lest dem etter den rekkefølgen de havnet i på bokhyllen min.
Da jeg for noen dager siden begynte på "Fruen av Saronno" av Marina Fiorato, ble jeg nesten litt lattermild når jeg så at også denne boken har et snev av Leonardo da Vinci i seg. Den handlet om hans favorittelev Bernardino Luini. Altså en klassisk 1500-talls roman, med mye tidsriktig lærdom å ta med seg. En egen teori om smilet til Mona Lisa blir presentert, og gåten om hvem hun egentlig var, blir også "løst".
Forfatteren har selvfølgelig spunnet en helt vill historie, hvor vi lærer mye om hvordan det var å være jøde i Italia i dette århundre, hvordan det er å være kvinne eller nonne for den saks skyld. Ikke minst er det mye å lære om malerkunsten. Forfatteren forteller at idèen til boken har kommet til henne fra en legende om hvordan likøren Amaretto har blitt til. Dette kom som en kulinarisk overraskelse midt i boken, og som stor fan av amaretto, kan jeg godt like hennes versjon av tilblivelsen av denne deilige drikk.
Min flaske Amaretto (som har 1 cm. igjen i seg) heter Amaretto di Portofino, og ble kjøpt i denne byen i høstferien. Neste gang skal jeg se etter en som heter Disaronno Originale. Hvis de ikke har den på polet så får jeg stikke innom Saronno selv i sommer og kjøpe meg en flaske. Dette er sånt som gir ferier i utlandet mening, spør du meg :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar