søndag 25. mars 2012

Jeg har fått min mening på trykk i BT i dag

Av og til blir jeg så irritert at jeg bare si min mening høyt. Hadde jeg vært fjorten hadde jeg påstått at vi har det sykt godt her i landet, så hvorfor skal vi ikke gi noe tilbake til de som bidrar til vår luxus? Etter å ha studert byrådssak 34/12 og blitt mektig irritert, satt jeg meg ned å skrev dette, som mitt bidrag til BT Debatt.

Bergen som Fairtradeby
Hvorfor er det så vanskelig å få til dette i Bergen, når Oslo får det til?  Jeg er veldig for at alle skal bidra med sitt her i livet. En utrolig viktig forutsetning for å skape sitt eget liv, er at vi alle har rettferdige leve- og arbeidsvilkår. I Norge er det meste regulert, og vi nyter godt av et forholdsvis rettferdig handelssystem.
Sånn er det ikke i mange land hvor vi får varer fra.
Fairtrade er et handelssystem som er basert på partnerskap mellom produsenter i utviklingsland og forbrukere i industriland. Fairtrade sikrer produsenter i utviklingsland markedsadgang og rettferdig råvarebetaling. Bøndene og arbeiderne kan da leve av lønnen sin, planlegge fremtiden og i større grad ta styringen over egne liv og bidra til en positiv utvikling i lokalmiljøet.
Det er Fairtrade Max Havelaar som setter grunnleggende kriterier for hvilke byer som får være Fairtradebyer.
Det var Unge Venstre som i desember 2006 startet det møysommelige arbeidet med å gi Bergen den fine tittelen fairtradeby.
I mai 2007 ble det vedtatt i Bystyret at Bergen Kommune skulle arbeide for å bli godkjent som fairtradeby.
I oktober 2009 jublet jeg over Bergen bystyre`s vedtak som ga klarsignal fra Fairtade Max Havelaar til at Bergen er en fairtradeby.
Dette forplikter, og Max Havelaar har mange kriterier for at Bergen Kommune skal beholde sin status.  Styringsgruppen for Fairtade-byen Bergen ble opprettet med representanter fra Business Region Bergen AS, Universitetet i Bergen og Bjørgvin Bispedømme, i tillegg til de politisk oppnevnte representantene. Dette er altså de som har fått ansvaret for å utvikle Bergen som fairtradeby. Bergen Kommune bevilget den nette sum av kroner 50.000,- til dette arbeidet, (til sammenligning bevilget Oslo  4 millioner til samme arbeidet i sin kommune).
Når jeg nå har lest byrådssak 34/12 ”Videreføring av Bergen som Fairtradeby” lurer jeg alvorlig på hva de driver med, de som skal være med å bestemme i denne byen. Det står ”I Bergen har fairtrade arbeidet så langt vært krevende, og kommunen har få synlige resultat å vise til”. Senere leser jeg ”Bystyrerepresentantene deltok sjelden eller aldri på styringsgruppens møter”. Hva??
I januar i år anbefalte Byrådet bystyret om å fatte vedtak om å legge ned arbeidet med å videreutvikle Bergen som fairtradeby.
Jeg synes det er galematias, at ikke det er mulig å vise solidaritet med mennesker som har det så mye verre enn oss. Vi mesker oss med sjokolade, kaffe og appelsiner (for å nevne noe) og jeg synes det forplikter! Klart vi skal nyte velstanden vi lever i, men det koster oss forsvinnende lite å gi noe tilbake.
Jeg er flau over å være bergenser, når Byrådet tar sånne beslutninger på mine vegne.

Er du opptatt av rettferdighet når du handler?

9 kommentarer:

 1. Jeg bor ikke i Bergen, men er helt enig med deg.

  Generelt ønsker jeg helst å kjøpe fair trade- og økologiske produkter, men det er fortsatt ganske lite å finne av det (i Oslo, tenker jeg da), selv om det har blitt bedre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det viktigste mener jeg er at kommunene og de store bedriftene handler inn Fairtrade. Dette monner, så kan jo husholdningene vurdere selv om de kan gi de ekstra kronene det koster.

   Slett
  2. Jo, men jeg tenker det henger sammen. Politikere og mange bedrifter vil neppe gjøre noe om de ikke ser det er et reelt engasjement (eller de virkelig har dette selv) for det. De som da engasjerer seg er jo da allerede ganske bevisste på dette og vil sikkert ha en større tendens til selv å velge Fairtrade. Jo mer synlig dette begrepet blir i bybildet, media og ellers, jo større sannsynlighet for at folk selv velger det og blir opptatt av begrepet. Tenker det handler om å komme inn i en god sirkel av verdier og handling. :)

   Slett
 2. Helt enig, jeg ikler meg jevnlig min Fairtrade t-sjorte, nettopp av den grunn :)

  SvarSlett
 3. Leste innlegget ditt i BT. Veldig bra at det kom på trykk! Håper noen fikk noe til å tenke seg om;)

  SvarSlett
 4. Kjempe bra innlegg :) Du burde prøvd deg som freelancer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skjønningen min. Jeg får stagge skrivekløen, og se deg ta verden med storm :)

   Slett
 5. Hei.
  Jeg er veldig glad for å ha en datter som engasjerer seg og kan få det publisert i avisen, stå på.

  Pappa

  SvarSlett