fredag 17. juni 2011

Spirer du?


Her har jeg brokolispirer, linser, alfalfaspirer og mungbønner i spireglasset
Å drive med spiring, er nesten som å ha et kjæledyr. Du må ta ansvar flere ganger for dagen og huske å skylle, etter du har satt i bløt et døgn. Deretter får du, med hjelp av din kjærlige behandling, se frøet forandre seg til en yndig liten spire, som er en superstjerne når det gjelder næringsinnhold. Spirer er det mest potente du kan få i deg, og gir deg tilgang på livsviktige enzymer, vitaminer og mineraler.
Enzymer finnes bare i rå mat, varmebehandling tar lett knekken på enzymene, så la mye av maten du spiser være rå. Enzymene er viktige katalysatorer for alle kjemiske reaksjoner i kroppen din – fordøyelsen, immunforsvaret, og alt som har med stoffskiftet og fornyelsesprosessen å gjøre.  Føler du deg trøtt og uvel, er det mye trolig lav enzymaktivitet.
En spire er unge grønne planter som spirer fra frø av så å si alle levende vekster. Nøtter, frø, korn, bønner, belgfrukter og gress. De mest brukte er: alfalfa, mung, reddik, kløver, aduki, gabanzo, linse, soyabønne, solsikke, hirse, quinoa, bokhvete bare for å nevne noen.
Spirer har et høyt innhold av konsentrerte antioksidanter som bekjemper skader forårsaket av frie radikaler. Frie radikaler er stoffer som produseres i kroppen, rett og slett fordi vi bruker den. Det kan sees på som eksosen fra bilen. For å beskytte kroppen er det viktig at vi får i oss masse antioksidanter, og her er spiren en god venn.
Sånn gjør du:
Legg frøene i bløt i et spireglass, og sett det mørkt (i kjøkkenskapet)  i ett døgn.
Hell av vannet, og skyll godt. Sett glasset tilbake i kjøkkenskapet.
Skyll spirene to ganger for dagen i 2-4 døgn, avhengig av hva du spirer.
Til sist setter du glasset i vinduet en dag for å få frem klorofyllet i spiren.
Oppbevares i tett boks i kjøleskap i 3-4 dager.
Spises på all mat.
Når frøet spirer trekker det til seg vann og sveller minst to ganger sin størrelse. Samtidig øker næringsinnholdet. Til slutt vil spireprosessen for-fordøye frøet, slik at det blir lettere å fordøye for deg, og næringsstoffene lettere kan opptas.
Dette reduserer også risikoen for matallergier. Sluttresultatet er superføde med enorme mengder proteiner, vitaminer, mineraler, sporstoffer, fiber og enzymer i den mest lettfordøyelige formen. Ved å spise spirer får du all den rå matens fordeler samtidig som næringsinnholdet i det enkelte frø og korn slaget øker radikalt.
Fakta fra forskningen:
B-vitamin innholdet øker med så mye som 2000 %
Vitaminøkningen er på over 500 % i frø som spirer
Mineralinnholdet øker med 30 %
Nukleinsyreinnholdet (byggesteiner for cellevekst) øker med 30 %
Proteininnholdet i nesten alle frø øker også med 15-30 %
Kilde: "Du er hva du spiser" av Dr. Gillian McKeith
Sjekk ut denne bloggen for å lære mer om spiring av alfalfa.
Bokhvete lagt i bløt og skylt 4 ganger daglig i 3 dager, og klar for tørking i ovnen

3 kommentarer:

  1. Jeg har bløtlagt og tørket bokhvete flere ganger, og det er supert til å gi krunsj til frokostblandinger, sjokolader og desserter. I tillegg er det jo supersunt. :-)

    SvarSlett
  2. Mine er i ovnen, så den kommer til å dure å gå i noen timer. Har dehydrator på planen jeg også, men får ikke svar på mail jeg har sendt til den norske leverandøren, så jeg vurderer å kjøpe (til halve prisen) fra England....

    SvarSlett
  3. ja ikke lenge siden så la jeg ut ett innlegg om brokkolispirer :D

    SvarSlett