søndag 12. juni 2011

Filmanbefaling: "Nawal`s hemmelighet"

I bursdagsgave fikk Frode og jeg invitasjon fra to gode venner, til å gå ut og spise og kino etterpå. Denne hyggelige kvelden hadde vi i går, og vi nøt å få kvelden servert på et fat på denne måten. Mens vi var ute å gikk tur organiserte de både bordbestilling og kinobilletter, så vi hadde bare å komme oss på rett buss, så kunne kvelden begynne. Tusen, tusen takk begge to, dette satte vi stor pris på!
Først var vi på Bambus. Det er en vietnamesisk restaurant i Marken i Bergen. De serverte veldig god mat og vi drakk et øl som het Tiger til, som også var veldig godt. Etter kaffen, var det tid for kino. Filmvalget var et meget godt et, selv om det var langt fra en "feelgoodfilm", så var det en sterk historie som jeg gjerne fikk med meg. Vi som bor i så trygge rammer som vi har her i Norge, tenker ikke ofte på hvilke utrygge liv folk, som vokser opp og lever i konfliktfylte områder, lever.
Når notarius Lebel møter Jeanne og Simon Marwan for å lese opp testamentet etter deres mor Nawal, blir tvillingene overrasket av to konvolutter - ett om faren de trodde var død og et annet om en bror de ikke visste eksisterte. 
I denne gåtefulle arven ser Jeanne nøkkelen til Nawals depresjon og uforklarlige stillhet under de siste ukene av hennes liv. Hun bestemmer seg for umiddelbart å dra til Midtøsten for å grave i en familiehistorie hun nesten ikke vet noen ting om. 
Simon er uberørt av det psykologiske spiller moren deres driver med etter sin død. Men den kjærligheten han har for søsteren er sterk, og han hjelper til med å søke i forfedrenes hjemland, på jakt etter en Nawal som er svært forskjellig fra den moren de kjente. 
Med Lebels hjelp, setter tvillingene sammen historien om kvinnen som brakte dem til verden, og oppdager en tragisk skjebne, men samtidig også motet til en eksepsjonell kvinne. 
INCENDIES er basert på et teaterstykke ved samme navn skrevet av Wajdi Mouawad. Det er en dypt bevegende fortelling som bringer ekstremisme og vold i dagens verden til et tydelig personlig nivå, og viser det kraftige og poetiske ved viljen til å overleve. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar