søndag 1. oktober 2023

Oppsummering av lesemåneden september

Det var den  måneden! tror jeg har vært bevisstløs i 30 dager, for dette gikk fort. Måneden har vært preget av bokmøter og lesing av høstens nyheter. Ventelisten på biblioteket er lang som et vont år, så jeg fyker frem og tilbake hver uke, for å låne og levere. 

Har lest flere bøker denne måneden som har imponert, både Skjebnedøgn som dro meg ut av hverdagen i noen timer, og ikke minst de små flisene til Hjorth og Isakstuen, som røsket i hjerterota.

Det ble seks kategorier denne måneden, og det er jeg stolt av, men jeg bøyer hodet når jeg registrerer at det er verken dikt eller 1001-bok på listen. Det er denne lystlesingen jeg driver med, som ødelegger alle gode forsetter ☺


Dette leste jeg i september: 

 1. Jørgen Jæger - Skjebnedøgn - 6
 2. Hanne Lindbæk - Kommunikasjonskoden - sak - 4
 3. Frida Isberg - Merking - dystopi - 5
 4. Gunnar Staalesen - Forfulgt av død - 5
 5. Monika Steinholm - De dødes natt - barn - 5
 6. Lise F. Grimnes/Andreas Haga - Bacon eller bestevenn? - sak/barn - 5
 7. Vigdis Hjorth - Gjentakelsen - 6
 8. Monica Isakstuen - De små jentene - 5
 9. Jan-Erik Fjell - Nattravnen - 5
 10. Joanna Farrow - Den offisielle Harry Potter bakeboken - sak - 5
 11. Tore Renberg - Lungeflyteprøven - 5
 12. Kim Leine - Karolines kjærlighet - 4
 13. Nikolaj Frobenius - Utryddelsen - 3
 14. Ingar Jonsrud - Patrioter - 5
 15. Yishan Li - Hvordan tegne Kawaii steg for steg - barn - 4
 16. Paul Gravett - Tove Jansson - Illustratøren - sak - 5
 17. Helene Sandvig - Et langsomt farvel - sak - 5
 18. Abida Raja - Frihetens øyeblikk - biografi - 4
 19. Annie Ernaux - Skammen - 4
 20. Simon Stranger - Museum for mordere og redningsmenn - 6
Romaner: 8
Biografi: 1
Dystopi: 1
Krim: 4
Barn: 2
Sak: 4

Litt tur og kultur sånt på tampen av måneden: 

I tillegg til Bonnier siste august, så fikk Cappelen, Vigmostad og Gyldendal besøk av meg på høstmøtene sine. Årets Kulturnatt gikk i vasken pga. en skrekkelig hodepine, og uken etter besvimte jeg på Det vestnorske teater da vi så Amadeus. Kunne blitt veldig pinlig, men gode venninner gjorde at jeg slapp å blamere meg selv.

Etter en rolig helg på hyttetur med gubben på Mjølfjell var jentegjengen på kulturtur til Berlin, mer om den senere. Jeg så Lenis Blikk på DnS, et teaterstykke/dialog som skildret feiden mellom filmmakerne Leni Rifenstahl og Nina Gladitz, veldig bra, og heftig bakteppe siden jeg samtidig leste Simon Strangers nye bok! Måneden ble avsluttet i Grieghallen hvor Mahler sto på programmet, ikke like imponerende.

Ha en fin lese-oktober dere!

19 kommentarer:

 1. Først av alt: Godt med gode venninner <3

  Eg har lest Renberg og Sandvig av dine, og det er gode bøker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, takk og pris :) De to bøkene gjorde sterkt inntrykk, Sandvig sin har jeg anbefalt til flere, og to stykker har kjøpt den (ARKvenn kr. 137,- for tiden)

   Slett
  2. Så kjekt å høyre! Eg fekk signatur og helsing i min utgåve då eg traff Helene Sandvig under Kapittel.

   Slett
  3. Tror hun har skrevet den boken alle pårørende ønsker seg. Selv vi som ikke er pårørende enda, kommer til å fanges inn av alderdom, så det er ikke feil å være forberedt :)

   Slett
 2. Jaggu har du leste mye i september også:) Jeg har lest noen av dine; Jæger, Hjorth, Raja, og skal lese Stranger, Grimnes, Ernaux og Fjell i alle fall. Kanskje Frobenius, liker hans bøker. Steinholm har jeg også fått her, så tar nok en titt på den også:)

  Høres ikke godt ut å svime av på den måten bra du hadde noen venninner med deg.:)

  Ble verken dikt eller 1001- meg heller i september, Man kan ikke ha samme fokus på alt, alltid. Hos meg ble det #sakprosaseptember som du vet. Og ellers nyheter, lystlesing. Det ble lystlesing av sakprosa også, det som jeg hadde tenkt å lese som ikke fenget, ble byttet ut med noe som fenget mye mer:)

  Har sett bildene dine fra Berlin på fb, gleder meg til innlegget. Jeg skal dit igjen i april:) Gleder meg mest til de deilige egge-frokostene/lunsjene.

  Ønsker deg en fin oktober Tine:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Berlin er en deilig by å oppholde seg i, du kan glede deg. Har ikke fått fingeren ut med innlegg enda, men det kommer (kanskje).
   Stranger var helt fantastisk, har ikke fått pusten igjen enda, men har blogginnlegget klart. Frobenius og Ernaux fant jeg ikke tonen med, det er sikkert meg...
   Det er sant, vi kan ikke ha fullt fokus på alt. Nå har jeg også mangategning på gang, og et sterkt ønske om å begynne å bevege meg igjen, sånt tar også tid.
   Fin fin oktober til deg også Anita!

   Slett
  2. Ja, det gjør jeg. Likte meg veldigv godt da jeg var der sist, men tror jeg skal prøve en annen bydel enn da denne gang. Da bodde jeg i Charlottenburg. Var veldig fint der og, med litteratyrhiset like ved, og Bahnhof Zoo, med mer, men kan være gøy å prøve noe annet. Hvor bodde dere?

   Var Stranger sin så bar altså? Opp på den lange lista;)
   Har du likt Frobenius og Ernaux før? Husker ikke..

   Å bevege seg som man vil igjen etter betennelser og skader er en tålmodighetsprøve. Vet alt om det.. Er langt fra der jeg var fortsatt.. må bare leve med det og ikke overdrive, så blir det bedre etterhvert, i alle fall bra nok. Håper jeg.
   Det finnes alltid en tur og en (liten) topp som passer;)

   Slett
  3. Vi bodde i Oranienburgerstrasse 52, et veldig koselig område og stille selv om bybanen suste forbi. Litteraturhushagen er så fin, men det ble ikke for oss denne gangen.
   Stranger var heftig, du kan glede deg. Har likt Ernaux, men er litt trett av stilen hennes, så kanskje det bare var det.
   Jeg har lest Alle mine demoner 6, Svanesang 5, Mørke grener 6, Teori og praksis 4 og Jeg skal vise dere frykten 5, så jeg vet ikke hva som har skjedd her. Derfor skrev jeg ikke om den heller, for jeg følte at det var noe som gikk meg skikkelig hus forbi denne gangen :)

   Slett
  4. Takk for tipset. Skal sjekke det ut. Stille og koselig, liker jeg. Litt bybane tåles.
   Ja, Litteraturhushagen er fin. Det var fullt da jeg var der, så jeg måtte spise inne, men det var koselig der også. Og så var jeg på en spennende utstilling i galleriet like ved. Tror jeg blogget om den den gangen jeg var der.

   Kan godt være man blir lei av en stil, jfr Ernaux. Og så er det vel noe med timing og tema osv.
   Skjønner du har likt Frobenius også, sa da var det vel ikke det som ikke slo an..Tror jeg leste en anmeldelse av den da den kom, men husker ikke hva den sa.. Kan ikke ha vært noe som gjorde inntrykk. Får se på den når den dukker opp å bi, feks..

   Slett
 3. Kjøre vene å svime av, det hørtes ikke bra ut, fint du var sammen med noen venner. Gleder meg å høre om Berinturen din. Jeg er like imponert hver mnd. over alt du rekker. Ha en fargerik og fin oktober!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har begynt å forstå at jeg har det alt for travelt, har prøvd å fargelegge litt, det er jo kontemplativt, også er det noen som foreslår strikking, det skal være avslappende også har jeg hørt.
   I dag har jeg trimmet 2,5 time på fjelltur, så nå kan jeg nesten ikke stå på beina, i morgen blir det lesing, det er helt sikkert :)
   Har skrevet teksten til Berlin-innlegget, og fixet bildene, så det nærmer seg. Kjekt å høre at noen ser frem til det :)

   Slett
 4. Ser ut som du har hatt en fin lesemåned, Tine. Lest noen av de du har lest jeg. Mulig jeg plukker opp noen av romanene du har lest. Mye en vil lese, men tiden strekker ikke til. Ha en fin uke😃

  SvarSlett
  Svar
  1. Sånn er det, jeg lar meg lett inspirere av andre, men tiden strekker ikke til, fin uke til deg også :)

   Slett
 5. Har lest fem av disse denne gangen, og et par som ligger på vent. Renberg sin bok holder jeg på med og skal leses ferdig i løpet av oktober, 10 sider hver dag så blir jeg vel ferdig til slutt...hehe..

  Ser at jeg likte Ernaux sin bok flere hakk bedre enn deg, liker stilen hennes jeg og er ikke lei. Gripende bok.

  Høres ekkelt ut å besvime slik, så godt du hadde gode folk rundt deg.

  Ønsker deg en fin oktober,Tine :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tenker at det var jeg som var ute å kjøre da jeg leste Ernaux denne gangen, men jeg orker ikke bruke tid på å lese den igjen, den er på vei tilbake til biblioteket. Vi hadde motsatt leseopplevelse med Renberg, for jeg elsket hans nye roman, stå på Beathe, litt hver dag så er du i mål!
   Sånne besvimelsesføyker er ikke noe kjekt, håper at skrekken for at det skal skje igjen avtar etter som ukene går :)
   Nyt oktober du også!

   Slett
  2. Renberg sin roman er på ingen måter dårlig, han skriver godt, det er bare at 150 sider ut så stopper det opp for jeg føler at han ikke har kommet så godt i gang med den han egentlig skal skrive om, Anna, og hennes sak. Så litt uinteressant til nå syntes jeg den er. Mistenker at han vil litt for mye med denne boken, men det gjenstår å se. "Samleser" med en på insta så jeg er spent på hvordan hun liker den når hun har lest den ferdig.

   Ser du fikk tak i Ravatn sin nyeste bok, da tipper jeg at du koser deg glugg.

   Ha en fin dag, Tine :-)

   Slett
  3. Ja, Ravatn kom som sendt fra himmelen på Bookbites. Har et bildebokprosjekt på gang, så nå tvang jeg meg til å bruke en time på det, men strax er det rett tilbake til Ravatn :)
   Jeg skjønner hva du mener med å ville for mye, spent på konklusjonen din.

   Slett
 6. Lystlesing - det er akkurat det eg òg driv med. Så av skjønnlitteratur blir det då nesten berre krim. Har lese Staalesen, Fjell og Johnsrud i september + Raja og Leine som eg har lese tidlegare. Jæger si siste bok skal naturlegvis lesast ved høve.
  Norske samtidsromanar seier eg som oftast nei takk til. 1600-tals roman derimot! Eg håpar å få tak i Lungeflyteprøven snart.

  SvarSlett
  Svar
  1. Lystlesing er det beste, men det hender jeg fordyper meg i et tema, og da blir det litt "tvang" for å komme videre. Skjønner at du har to gode bøker å se frem til Jæger og Renberg, jeg er spent på din dom over Jørgen Jæger sin :)

   Slett